Trenérské kapacity se rozvíjely v Terezíně

12.12.2011
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2011-12-09T13:45:33 --> <p>Cyklistické trenérské špičky se sešly v Terezíně. V baště juniorského Závodu míru se totiž konal mezinárodní seminář, který vedl německý odborný konzultant z trenérského týmu kolem mistrů světa v časovce Tonyho Martina nebo i v silničním závodě fenoména Marka Cavendishe. Cíl setkání byl jasný – předávat nejnovější trendy a poznatky při nejefektivnějším rozložení energii, diagnostice výkonu nebo i vysokohorské přípravě. Jedním z testovaných byl dokonce litoměřický rodák a nadějný jezdec, jenž se letos blýsknul právě bronzem při Závodě míru, Matěj Zahálka.</p>

„Třídenní seminář byl především určen pro reprezentační trenéry a trenéry sportovních center. Účastnili se ho i trenéři ze Slovenska. Školení přímo navazuje na trenérské metody Sebastiana Webera, který tu nakonec být nemohl, ale díky jeho kolegovi z německého institutu tu zazněly konkrétní tréninkové metody aktuálních mistrů světa. Věřím, že teoretické i praktické zkušenosti budou mít další přínos pro naše trenéry,” vysvětlil Svatopluk Henke, organizátor semináře, který se konal za podpory Českého svazu cyklistiky, Českého olympijského výboru a grantu Olympijské solidarity.
O teorii správného posedu a využití SRM systému přednášel Marc Wonneberger, kolega trenéra Webera z kolínského institutu Staps, jež se staral o cyklisty týmu T-Mobile, HTC-Columbia a aktuálně vede trénink jezdců stáje Katusha. „Jen správné nastavení posedu může ušetřit i několik desítek Wattů, které ve finále rozhodnou o tom, kdo se stane vítězem časovky. V době, kdy jsou jezdci na nejvyšší úrovni, už rozhodují maličkosti a třeba jen řidítka o centimetr níž nebo správně posazené helma může udělat obrovský rozdíl. V tom nám pomáhá právě diagnostika a testování pomocí SRM systému,” řekl Marc Wonneberger, který trenéry seznámil i s konkrétními výsledky a dlouhodobými porovnáními.
Trenérské kapacity pak přímé výsledky systému SRM mohli vidět během živých testů na motolském velodromu, kde jako proband sloužil Alois Kaňkovský, někdejší dráhový mistr světa v omniu. „Je důležité se naučit se SRM správně pracovat a pak i trénovat. Teď je sice výborné vidět rozdíly, ale to je jen začátek pro systematickou přípravu. Uvidíme tedy, co testování přineslo. Je ale dobře, že je tu chuť pracovat s novými metodami,” vítal seminář Alois Kaňkovský.
Jedním z testovaných byl také letošní bronzový muž úvodní etapy juniorského Závodu míru, terezínský cyklista Matěj Zahálka. Na něm tentokrát Ing. Jiří Novotný provedl vytrvalecký test, vedoucí až ke stanovení jeho hranice výkonu. Diagnostika pak trenérům detailně ukázala celkový stav trénovanosti, z níž se vychází pro úpravu tréninku. Chybět tak nemohlo ani odebírání vzorků krve pro stanovení hladiny laktátu. „V Čechách je stále málo lidí, kteří výsledky podobných testů dokážou využít k návaznosti na trénink. Přitom i v kolektivních sportech je potřeba mít individuální přístup, protože jinak se může stát, že pro dva lidi bude mít trénink pozitivní přínos, dalších pět nic nepocítí a sedm to zničí. Faktem je, že sportovci už více přemýšlí a stále více chtějí postupovat systematicky,” podotkl Jiří Novotný.
Jaké dopady a pro koho je kdy vhodný trénink ve vyšších nadmořských výškách seznámil trenéry doc. PhDr. Jiří Suchý, Ph.D.. „Dlouhodobý pobyt ve vysokohorském prostředí vede ke zlepšení maximální aerobní kapacity až o deset procent. Testováním jsme zjistili, že i opakované pobyty v délce od deseti dnů mají smysl. Taková příprava je ale pro dospělé a hotové jedince. Pobyt nad patnáct set metrů nad mořem třeba vůbec nedoporučuji mládeži do patnácti let,” řekl Jiří Suchý, když představoval různé metody zahraničních sportovních svazů.
V souhrnu celý seminář přinesl přinejmenším řadu podnětů k zamyšlení při přípravě sportovního tréninku. „Podobné semináře by se měly dělat výrazně častěji. Třeba na tento se čekalo opravdu dlouho. Nemohu ho hodnotit jinak než pozitivně, i když všechno je bohužel založeno jen na financích, kterých zrovna moc není,” dodal šéf lounské cyklistiky a trenér Sportovního centra mládeže v Lounech Milan Chrobák.
Patrik Pátek

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu