Rukodělná výroba kol a originalita táhne

26.2.2010
<!-- Generated by XStandard version 2.0.0.0 on 2010-02-26T09:36:45 --> <p>Americká výstava kol a doplňků malosériových a „garážových" rukodělných výrobců slaví úspěch ještě před svým otevřením. NAHBS, North American Handmade Bicycle Show, startuje v Richmondu ve Virginii právě dnes a potrvá do 28. 2. Ještě před otevřením bran bylo přes internet prodáno 2000 lístků, což je více než stoprocentní nárůst oproti poslednímu rekordu (997 kusů).</p>

Je to hodně, nebo málo? Pokud bychom jen porovnávali s ostatními velkými cyklistickými veletrhy, řekneme málo – třeba německým Eurobikem prošlo za jediný den na 20 000 návštěvníků z řad veřejnosti a během tří dnů na 40 000 odborníků (prodejci, výrobci, novináři atd.). Je ale nutné dodat, že vzhledem k tomu, že v případě NAHBS jde o specifickou výstavu pro opravdové nadšence, do jisté míry alternativní scénu, to rozhodně málo není. Navíc jde pouze o číslo z předprodeje: loni se výstavy zúčastnilo 6500 návštěvníků, kteří mohli zhlédnout výtvory 115 konstruktérů. Pokud bude letos i toto číslo dvojnásobné, je to úctyhodný údaj, svědčící o entuziasmu cyklistů. „Je to velká satisfakce pro mne, ale myslím, že i pro všechny malé rukodělné výrobce, je to uznání naší práce,” říká zakladatel a prezident výstavy Don Walker.

Nikoho asi nepřekvapí, že většina z vystavovatelů pracuje s ušlechtilou ocelí a titanem, spojuje trubky do „mufen”, gravíruje a jinak autorsky „podepisuje” svá díla, objevuje se ale i karbon, dřevo, bambus, neotřelé přístupy ke konstrukci bicyklu… Co se odvětví disciplín týká, na výstavě najdete kola silniční, horská, městská, v nemalé míře jsou zastoupeny 29″ biky (a dokonce i větší průměry kol, případně 27,5″ coby střední cesta mezi 26″ klasikou a 29″), ale i singlespeedy, fixies a podobné undergroundové kousky. Jisté je, že co kus, to unikát, a není nadsázkou říci, že i šperk – pro každého, kdo dokáže ocenit poctivou ruční práci, nápad, originalitu.

Rudolf Hronza
Foto: NAHBS

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu