Energie na švihu, při závodě.

1.6.2011
Jak doplňovat energii při probíhající aktivitě?

Energie je potřebná pro všechny životně důležité pochody v našem organizmu. Pro udržení všech funkcí, pro pohyb, pracovní činnost a… sportovní aktivity. Energii získáváme štěpením látek složitých na látky jednodušší. Tímto procesem se uvolní energie na svalovou činnost. V tomto případě mluvíme o tzv. katabolických reakcích a energetickém metabolizmu.

Toto velmi obecné konstatování si musíme blíže vysvětlit. Energii organismus získává štěpením sacharidů a tuků (nouzově i z bílkovin). Oba tyto zdroje mají své skladovací prostory. U sacharidů je to především svalová buňka (svalový glykogen) a u tuků podkožní tuk. Zatímco zásoby tuků, kterých je často víc než je nám milé, jsou jako zdroje energie prakticky nevyčerpatelné (řádově se jedná vždy minimálně o několik kg), tak o sacharidech se to rozhodně říci nedá.

Svalového glykogenu není více než 350 až 400 gramů u trénovaného sportovce – a to stačí tak na 90 minut nepřetržité činnosti. Vzhledem k tomu, že glykogen je naprosto převažujícím zdrojem energie pro svalovou činnost bez ohledu na její intenzitu a délku, jeho množství ve svalové buňce je limitujícím faktorem naprosté většiny sportovních aktivit. Z toho vyplývá jediná věc: pokud si chceme pohybovou aktivitu vychutnat a netrápit se únavou a slabostí, musíme sacharidy během sportování doplňovat. Nejsprávnější cestou jsou energetické gely a tyčinky, které sacharidy organizmu doplní a zároveň nezatíží trávicí trakt.

EndurosnackVyzkoušejte energetický gel ENDUROSNACK s postupným uvolňováním energie, který obsahuje účinné látky Carnosin a Alanin snižující zakyselení organizmu a Taurin s Glycinem pro posílení nervosvalových funkcí a oddálení psychické únavy. V produktu je použit unikátní druh sacharidu isomaltulosa (Palatinose™), který vyniká postupnou vstřebatelností a vysokým energetickým potenciálem, aniž zvyšuje osmolalitu v trávicím traktu.

Na „špičce” energetického „ledovce” jsou tzv. makroergní fosfáty (adenosintrifosfát – ATP a kreatinfosfát – CP), jejichž štěpením se uvolňuje energie pro svalový stah. Ovšem bezprostřední zásoby těchto látek stačí pouze na několik vteřin činnosti a tak se musí neustále obnovovat – a tento proces zajišťují právě sacharidy a tuky…..
Zásadní roli v tomto procesu hraje přístup kyslíku. Ten určuje dvě základní cesty, jakým způsobem se tvorba energie ubírá: 1) aerobně: za přístupu kyslíku k pracujícím svalům, a za 2) anaerobně: bez přístupu kyslíku.

Podívejme se především na aerobní získávání energie. Zdrojem jsou jak sacharidy, tak tuky. Při tvorbě energie z těchto zdrojů sval pracuje jako karburátor u auta, tedy využívá sacharidů a tuků v určitém poměru, ale téměř vždy současně. Ovšem jaké zastoupení dvou paliv ve výsledné palivové směsi bude, je určeno intenzitou (čím je vyšší intenzita, tím více jsou využívány sacharidy) a délkou zátěže (čím je delší, tím je vyšší podíl tuků). U maratónského běžce je například podíl tuků v závěru více než poloviční. U aerobního procesu se uvolní několikanásobně vyšší množství energie než u anaerobních procesů, protože dochází k dokonalému štěpení energetických substrátů až na vodu a oxid uhličitý. Protože se netvoří odpadní látky, které blokují činnost svalů při vysoce intenzivní činnosti, je možné provozovat pohybové aktivity nízké až střední intenzity (za přístupu kyslíku) po řadu hodin. Aerobní metabolizmus je převažujícím zdrojem energie pro všechny vytrvalostní sporty (běhy nad 3000 m, triatlon, silniční cyklistika, běhy na lyžích, plavání na delší tratě apod.). Jeho efektivitu můžete podpořit produktem CARNITI 1000. Při vytrvalostní zátěži L-Carnitin podporuje využívání tuků jako zdroje energie a organizmus díky L-Carnitinu šetří své sacharidy a je schopen podat vyšší výkon.

Nutrend CarbonexJak víme, pracovat anaerobně znamená pracovat bez přístupu kyslíku pracujícím svalům a v tomto případě je nutné získávat energii pouze štěpením sacharidů! Tedy v žádném případě není možné zapojit do energetického metabolizmu tuky. O to více narůstá úloha glykogenu, který je tedy výhradním energetickým zdrojem této činnosti. Proces štěpení glykogenu nazýváme anaerobní glykolýzou a zabezpečuje energii po vysoce intenzivní činnosti do 2 až 3 minut (optimální doba je 45 až 90 vteřin). Ovšem se zvyšující se dobou činnosti klesá podíl anaerobní glykolýzy a naopak narůstá štěpeni glykogenu aerobním způsobem (za přístupu kyslíku – aerobní glykolýza). Důležité je tedy pokrytí vysokých energetických požadavků. Velký význam má konzumace zdrojů sacharidů každých 15 až 20 minut během fyzické zátěže. Na výběr máte z opravdu širokého spektra výrobků, které jsou zdrojem energie, stimulujících a účinných látek a aminokyselin BCAA. Jako „rychlý” zdroj energie je to např. energetický gel CARBOSNACK, který zajistí rychlé dodání sacharidů před i v průběhu zátěže. Pokud chcete vyzkoušet i něco jiného než energetické gely, sáhněte po tabletách CARBONEX – rychle dodají energii a díky účinným látkám snižují zakyselení organizmu.

Ing. Petr Havlíček

kategorie dotazuMaraton

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu