Blatníky na silničku

22.1.2011
Jazdím na Specialized-Roubaix a chcem vedieť, či všetky cestné blatníky sú univerzálne. Aké mi podľa Vašich skúseností môžete doporučiť? Hľadám blatníky s rýchlou montážou/demontážou a efektivitou.

Žádné blatníky nejsou univerzální, ale většina modelů je „přizpůsobitelných“ konkrétnímu kolu.
Záleží zejména na tom, kolik máte v rámu místa v oblasti můstku přední vidlice a vzpěry zadní stavby.
Zkušenosti máme s řadou silničních modelů, ale z pohledu rychlomontáže a zároveň maximálního ochranného efektu neobstály žádné.
Pokud tedy chcete především rychlou montáž, doporučuji SKS, model RaceBlade, ty jsou na gumové pásky a namontovat se dají tak za dvě minuty. Jejich efekt je ale pouze částečný, nečistoty vám necákají do obličeje a na zadek. Pokud zvolíte celoobvodové, pak můžete vybírat z velké nabídky, montáž je sice zdlouhavější, navíc budete muset pravděpodobně improvizovat při výrobě objímek na vidlice (pomoci si můžete objímkami z odrazek), ale jsou to prostě plnohodnotné blatníky. Vzhledem k tomu, že v zimě nebudete jezdit závody, nevidím důvod, proč nemít blatníky po celou dobu. Pro jízdu ve skupině doporučuji prodloužení o „zástěrku“, například z rozpůleného starého bidonu či PET lahve, kolegové na tréninku to jistě ocení.
Eda Pinkava

kategorie dotazuRedakce

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu