Výživa – glutamin

7.1.2011
Zaujal mě potravinový doplněk glutamin, o němž jste psali v lednovém Velu. Chci se zeptat na užívání. Vy píšete užívat hned po tréninku, ale na stránkách výrobce je, že hned po výkonu zatěžuje organizmus. Jak to tedy je?

Glutamin, nejhojnější neesencilání aminokyselina ve svalových buňkách i krevní plazmě, je zásadním energetickým zdrojem pro buňky sliznice střevní a buňky imunitního systému. Účinkem intenzivních vytrvalostních tréninků dochází k vysoké spotřebě glutaminu v organismu. Pro podporu imunitních funkcí a celkovou regeneraci po fyzické aktivitě je vhodné dodat tělu nadstandardní dávku glutaminu formou potravinových doplňků. 3–4 g glutaminu připraveného ve formě 5–10% roztoku (spolu se sacharidy a ostatními bílkovinami) v žádném případě svojí metabolizací organismus nezatíží. Po ukončení tréninku na glutamin svalové buňky doslova čekají. Glutamin se přirozeně vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny a v suplementech s obsahem bílkovin. Pro jeho účelové navýšení jej lze využít v samostatné podobě čistého glutaminu v podobě prášku či kapsle.

Glutamin je vhodné užívat také před fyzickou aktivitou delšího charakteru. Jedná se o tělu vlastní přirozenou aminokyselinu. Užíváte-li glutamin v rozumných dávkách (do 5 g na den), nemusíte se jej obávat. Nemám vysvětlení, proč výrobce uvádí na obale, že užití glutaminu po fyzické aktivitě zatěžuje tělo. Možné to je snad při užití megadávky.
Mgr. Vlastimil Chadim, výživový poradce

kategorie dotazuRedakce

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu