Styl šlapání

8.12.2010
Už několik měsíců se věnuji více silniční cyklistice, abych mohl závodit. Slyšel jsem něco o stylu šlapání na kole. Jsou tedy nějaké postupy, jak správně šlapat na kole abych, ušetřil energii při závodu?

Jako odpověď použiji část článku, který jsme otiskli nedávno v jednom vydání časopisu Velo. Autorem je trenér Libor Matějka. Snad Vám pomůže. Zkuste na závodech sledovat, jak to dělají nejlepší, učit se od kolegů na vyjížďce, pokud jsou zkušení, a podobně.
„Správný posed umožňuje efektivní, takzvaně kulaté šlapání, kdy se nohy pohybují v kruhu. Podmínkou tohoto pohybu je jednak správná poloha paty, která by se neměla v žádném místě dostat pod vodorovnou rovinu procházející osou pedálu, a také správný směr působení síly, jejíž vektor musí po celý průběh otáčky působit ve směru tečny ke kružnici opisované pedálem. Nekoordinovaný tlak na pedál shora dolů, často provázený nadbytečnými pohyby celého těla, je považován za hrubou chybu. Nejefektivnější metodou nácviku je jízda na válcích. Dobrou představu o významu pojmu tečna získáme při šlapání jednou nohou, kdy musíme nohama točit „dokulata“, abychom překonali tzv. mrtvé body (horní a spodní úvrať). Při jízdě samozřejmě nepůsobíme takovou silou směrem vzhůru, ale nohu necháme volně ležet na pedálu nebo ji jen mírně nadlehčujeme – v tom se liší i špičkoví cyklisté. Správné šlapání by se mělo stát stereotypem, který nevyžaduje vědomou kontrolu.”
Rudolf Hronza

kategorie dotazuSport

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu