Karbonový rám

6.5.2008
Co je pravdy na tom, že se u karbonových rámů ozývají za jízdy zvuky? Jedná se mi o HT rámy. Dále by mě zajímalo, jestli byste se nebáli kvality karbonového rámu u letošního Rock Machine Team, kde není jisté, odkud pochází, nebo byste doporučili volit dražší jistotu, například v podobě Merida Carbon FLX?

Ano, některé rámy mohou vyluzovat jisté zvuky, nelze však s určitostí říci, že se to týká pouze karbonových rámů a že se jedná o skrytou vadu materiálu. Navíc tento materiál je mnohem „účinnější” při přenášení zvuků než třeba hliníková slitina – proto i malý kamínek, který narazí do takového rámu, může způsobit zvuk ne nepodobný lupnutí nebo prasknutí, stejně tak může jít o zvuky ze řazení, které se může zdát o mnoho hlučnější, praskání ve středu, v kolech…

S volbou rámu je to individuální, osobně bych ale při rozhodování mezi těmito modely sáhl po značce Merida. Jinak nevidím velký problém co se původu týká: Rock Machine je dostatečně zavedená značka na to, aby si mohla dovolit nakupovat špatnou kvalitu.

kategorie dotazuMTB technika

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu