Rekordní Krušnoton

16.8.2017
<p>V sobotu 12. 8. 2017 se Ústeckým krajem prohnal největší silniční cyklistický maraton, pořádaný na území České republiky. V 7 hod. ráno se v centru Teplic postavilo na start maratonské trasy celkem 188 vytrvalců. Trasa závodu vedla již tradičně přes nejtěžší stoupání Krušných hor a po zdolání Svaté pětice – stoupání na Sněžník, Nakléřov, Komáří Vížku, Bouřňák a Dlouhou Louku se nevyhnula ani kopcům Českého středohoří.</p>

Po 250 km s převýšením téměř 5000 m byl v cíli nejrychlejším mužem pelotonu Thomas Hoffmeister (GER) z Petz Racing týmu v čase 7:48:58. Na druhém místě dojel ve stejném čase jeho týmový kolega a vítěz závodu z roku 2015 Robert Petzold (GER) a třetím v pořadím byl se ztrátou téměř 15 minut český závodník Jaroslav Hradecký z týmu SportRaces – IsaacTeam.

V 10 hodin zaplnilo Krupskou ulici při společném startu střední a krátké trasy celkem 715 závodníků. V čele pelotonu nechyběla ani legenda české cyklistiky, několikanásobný paralympijský vítěz a pravidelný účastník Krušnotonu Jiří Ježek, který se v letošní sezoně loučí s aktivní kariérou. Průjezd takto velikého pelotonu Teplice dosud nezažily. Již v prvním krátkém stoupání na výjezdu z města se peloton nadrobil na mnoho větších skupin, které poté vystoupaly do Krušných hor.

Závodnici na střední, 180 km dlouhé trase, se po krátkém úseku v okolí Teplic připojili k 250ti km maratonské trati, s níž vystoupali na Komáří vížku, Bouřňák, Dlouhou Louku a přes České středohoří dorazili do cíle. Loňské vítězství obhájil ve spurtu uprchlé dvojice Dominik Buksa (CZE) z týmu Future cycling – Ed´systém před Václavem Nežerkou (CZE) z týmu Topforex – Lapiere Pro cycling týmu. S minutovou ztrátou bral 3. místo Tomáš Čer (CZE), týmový kolega vítěze střední trasy.

Nejkratší, 110ti km trasa, se vyhnula prudkým stoupáním a do Krušných hor přivedla cyklisty z Dubí lesní Sedmihůrskou cestou. Po jejich hřebenu zamířila k Flájské přehradě, sklesala přes Klíny do Litvínova a protnula město Duchcov. Nejrychleji klasifikovaným závodníkem v cíli byl Anton Benedix (GER) z týmu Picardellics Veloteam Dresden před Philippem Geisertem (GER) z týmu Magnesium Pur a Jakubem Svobodou (CZE).

8. ročník Krušnotonu se opět zdárně povedl. Počasí bylo přívětivé a z ohlasu závodníků a jejich doprovodu v cíli či pár dní po závodě je patné, že Krušnoton je jedním z nejlépe organizovaných závodů v Evropě. Jeho věhlas stoupá i za hranice České republiky, o čemž svědčí účast rekordních 903 závodníků z celkem 15 zemí. Krušnoton je zkrátka mezinárodní.

Pořadatelé děkují všem závodníkům za účast, pomocníkům za skvěle odvedenou práci a partnerům závodu za jejich součinnost a pozitivní přístup, bez kterého by Krušnoton nešlo uspořádat. Se všemi se těší opět na viděnou v Teplicích dne 11. 8. 2018, při 9. ročníku Krušnotonu.

(tz)

foto archiv pořadatele

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu