Jeseníky – hory, co jedou

16.5.2017
<p>Nejvyšší moravské hory Jeseníky schovávají uprostřed unikátní ryzí přírody síť podhorských a horských silniček, lesních cest a horských pěšin, které jsou cyklistickým rájem pro vyznavače všech druhů cyklistiky bez věkových či výkonnostních hranic. Pro milovníky adrenalinu zde navíc vyrostlo v posledních letech hned několik trail center a bike parků, které patří k těm nejlepším v České republice.</p>

Cykloturistika

Jeseníky jsou protkány množstvím značených cyklotras, které návštěvníky zavedou i na ta nejopuštěnější místa nejkrásnějších českých hor, jak jsou Jeseníky právem nazývány. V sedle kola se dostanete třeba na vrchol Jeseníků Praděd, k dech beroucí přečerpávací vodní elektrárně Dlouhé stráně nebo za přírodními skvosty jako jsou Obří skály. V okolí města Jeseník a Priessnitzových léčebných lázní vzniklo v roce 2016 pod názvem JESCyklo pět značených cyklistických okruhů o celkové délce 107 km. Jednotlivé okruhy jsou tematicky zaměřené a zavedou vás na tajemná místa, jako jsou zatopené lomy či zaniklé sudetské osady. Trasy vedou po šotolinových a asfaltových cestách a jsou určeny široké cyklistické veřejnosti. Přes Jeseníky prochází také dálková cyklotrasa Moravská stezka. Její začátek je přímo v Jeseníku, odkud pokračuje přes Ramzovou, Brannou a Hanušovice, okolo Šumperka a dále na jih skrz Olomouc až do Břeclavi. Zdatní cykloturisté se mohou vydat na vícedenní výšlap po celé délce cyklotrasy, ostatní mohou projet jen některé její části.

MTB, traily

Pokud chcete své rodině dopřát neobvyklý zážitek, vydejte se na kole na Lipovské stezky v obci Lipová-lázně. Najdete zde vyhlazené štěrkové cesty vybudované speciálně pro cyklisty. Náročnost jednotlivých tras se liší a zábavu na nich najdou jak děti s rodiči, tak zkušenější bikeři. V sezóně je zde návštěvníkům k dispozici také půjčovna kol a cyklo škola. Ostřílení horští cyklisté a ti, kteří milují, když jim při jízdě koluje v těle pořádná dávka adrenalinu, nemohou při návštěvě Jeseníků vynechat dnes už legendární Rychlebské stezky – mekku trailové cyklistiky v České republice. Areál rozkládající se v lesích okolo obce Černá Voda nabízí návštěvníkům síť cyklistických stezek speciálně upravených pro zábavnou jízdu na horském kole. Někde kamenné terénní cesty jinde střídají moderní flow traily různých obtížností. Všechny trasy však začínají a končí u základny v obci Černá Voda, kde leží občerstvovací stanice, půjčovna celoodpružených kol a cykloservis. Rychlebské stezky doporučujeme zkušeným cyklistům na celoodpružených kolech.

Ideální místo pro dovolenou

Cyklistika a cykloturistika ve všech formách jsou nejen fyzickou aktivitou a sportem, ale především šikovným způsobem pohybu v krajině a příležitostí k poznávání nových míst. Jeseníky a jejich okolí se svými přírodními krásami a kulturními zajímavostmi jsou ideálním cílem pro cyklistickou dovolenou, ať už rodin s dětmi nebo zdatných a zkušených bikerů.

O Jeseníkách

Nejkrásnější české hory Jeseníky jsou atraktivní pro milovníky sportů a horské turistiky, stejně tak jako pro ty, kteří chtějí v horách relaxovat a načerpat novou sílu. Aktivní dovolená i odpočinek v krásné horské přírodě mohou být plné nevšedních zážitků. Jeseníky jich nabízejí nepřeberné množství! Hory jsou protkány stovkami kilometrů různě náročných turistických a cyklistických tras nebo trailů. Od okruhů s minimálním převýšením až po náročná stoupání. V posledních letech zde vyrostlo několik špičkových sportovních areálů, které kvalitou služeb směle konkurují střediskám v Alpách. Pokud nechcete pobyt v Jeseníkách trávit aktivně, ale potřebujete zapomenout na každodenní shon, můžete navštívit některé zdejší lázně, kde vás čekají horké i studené léčivé prameny. Mezi vyhlášené lázeňské lokality v Jeseníkách patří Horní Lipová, Velké Losiny, Bludov, Karlova Studánka či Jeseník s proslulou Priessnitzovou procedurou nebo unikátním balneo parkem. V horách také najdete desítky stylových wellness a sauna center. Vyhlášená poctivá krajová kuchyně patří k dalším velkým lákadlům. Jeseníky se vrací k původní typické gastronomii, která staví na tradici a místních surovinách. Zažijte na vlastní kůži místní slogan: Ochutnejte Jeseníky, milujte Jeseníky, navštivte Jeseníky!

(více na www.NavstivteJeseniky.cz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu