Na kololoď s českými Chorvaty i chorvatskými Čechy

9.5.2017
<p>Nejen po stopách nedávno vydané knihy mnohostranného umělce Davida Vávry Jedeme k moři vypraví tvůrce kololodi Zdeněk Kukal ve dnech 10. – 22. května originální cestu k Jadranu. Autor knížky se osobně ujme ideového vedení cesty a otevře výstavu svých pastelů v Daruvaru, „hlavním městě“ české národnostní menšiny v Chorvatsku.</p>

Dvacetičlenná skupina pro cestu byla vybrána převážně z Čechů žijících v Česku, kteří mají pevný vztah k Chorvatsku a budou se na akci tvůrčím způsobem podílet. Mezi cestujícími jsou i zástupci některých dalších národností bývalého Rakouska-Uherska, třeba slovenský Maďar a vídeňská Češka. Pojede se salonním autobusem, podle pravidla Oldřicha Janoty „I cesta může být cíl“. Během tří dnů cesty k moři skupina projede pět států, všechny na území naší bývalé společné monarchie.

Čeští Chorvati a chorvatští Češi spolu

V jihomoravské Jevišovce, středisku českých Chorvatů, se skupina zastaví na první noc a přibere s sebou dva zástupce chorvatské menšiny na Moravě. Po cestě přes Vídeňský les i maďarskou pusztu dorazí dalšího dne výletníci do Daruvaru, kde se situace zrcadlově zopakuje: po noci v lázeňském hotýlku budou na další cestu přibráni dva příslušníci české menšiny v chorvatské Slavonii. V obou případech jde o významné vinařské oblasti, součástí poznávání tedy bude vzájemná ochutnávka typických místních odrůd vína.

Plující tavící kotlík

David Vávra se na cestu těší: „Nejvíc mě láká to, co netuším, neboť mám rád nové situace a nečekaná setkání. Doufám, že se harmonicky protne česko-chorvatská vzájemnost.“ Příležitostí a času pro to bude dost: autobus s doplněnou osádkou po další cestě bosenskými kaňony dorazí přes Sarajevo do jadranského přístavu Makarska, kde se všichni nalodí na tradiční stoletou jadranskou loď Silva a vydají se na společnou týdenní kololodní plavbu – kombinaci pobytu na lodi a cyklistických výletů po ostrovech Korčula, Vis, Hvar a Brač. Do programu budou zapojeni i ostrované a chorvatský kapitán lodi Ante Vuković se svojí posádkou.

Jde tak o cestu nejen ze severu na jih, ale i napříč staletími vzájemných vztahů a sdílených osudů Čechů a Chorvatů v rámci našeho bývalého společného státu. Osudy menšin obou národů zakotvené mezi většinou toho druhého; nikoli virtuální, ale opravdová setkání stvrzená sklenkou místního vína i společnou týdenní plavbou. Živé i němé vzpomínky na naši minulost, nové vztahy pro budoucnost.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu