Author 2017 – gravel bike a mnohem více

3.6.2016
<p>V tomto týdnu představil Author svou kolekci pro rok 2017. Vedle pravidelných meziročních inovací se kolekce opět rozšířila o nové modely. Předešleme, že obrázky jsou z určité míry ilustrační, ne vše ještě má finální podobu, většina modelů zatím existuje v elektronické podobě.</p>

Originální počin jménem Ronin, odolné kolo s nepřehlédnutelným designem pro toulání se krajinou, na sebe loni oprávněně strhlo pozornost, zákazníky svým pojetím oslovilo, a tak není divu, že v kolekci nadále zůstává, jen s drobnou designovou proměnou – je o něco oranžovější.

Po bok Roninu se v kategorii Adventure postavila první z novinek, model Versus s rozpustile tvarovaným rámem, díky němuž z běžné kolekce jasně vyčnívá, je okamžitě identifikovatelný. Rám z dvakrát zeslabovaných hliníkových trubek i vidlice RST F1RST jsou určeny pro standard 27,5+, kdy Author sází na pláště široké 2,8“. Nové kolo bude pohánět taktéž nový Sram NX-1 s 11 převody. Třetím členem osádky Adventure je již známý kousek Su-Mo pro příznivce opravdu tlustých gum.

Gravel bike Aura XR

Toho, kdo od silničního kola čeká schopnost zvládnout více než jen hladký asfalt, potěší další novinka, Aura XR. Gravel bike, který si dík konstrukci a 31 mm širokým plášťům poradí vedle asfaltu i s polňačkou a lehkým terénem. Z výbavy vypíchněme Shimano Tiagra a mechanické kotoučové brzdy TRP Spyre.

Ostatní silničky prošly především designovými změnami, nejdokonalejší Charisma 77 se může pochlubit novou sadou Shimano Dura-Ace, ale na silničkách Author najdete kvalitativní stupeň za stupněm všechny sady Shimano. Vybere si každý.

Nás zaujal i dámský rámový set Aura ASL, který zahrnuje i patřičně designované sedlo a také hlavové složení. Hovoříme-li o sedlech, zajímavou meziroční změnou je přechod k produktům firmy Prologo.

Tlusťocha pro každý věk

Z dětských kol vybíráme dvě. Fatbiky pro malé cyklisty se v kolekci objevily poprvé letos, ke King Kongům 24 a 20 doplňuje kolekce 2017 ještě verzi 16 – tohle „malé tlusté kolo“ musí děti bavit, ne že ne.

Na opačném pólu dětské kolekce najdete Ultrasonic pro mladé závodníky. Najít pro ně na trhu vhodný lehký bike není snadné, Author zde vychází vstříc s lehkým, třikrát zeslabovaným rámem z hliníkové slitiny, vidlicí ze stejného materiálu i jednopřevod­níkovou sadou Sram NX-1.

Nový rám pro 29“

Do opravdového terénu vklouzněme se zcela přepracovaným karbonovým rámem pro 29“ modely Magnum, Sector, Revolt a Modus. K dispozici bude ve velikostech 17,5, 19 a 21″.

Pro jeho popis dejme slovo samotnému Authoru: „Pro rok 2017 přicházíme s úplně novým karbonovým rámem, který opět profilačně následuje náš vlastní 27,5“ pevný karbonový rám s dominantním prohnutým tvarem horní rámové trubky, která plynule přechází v sedlové vzpěry. Doplňuje tímto propojujícím prvkem rodinu karbonových 27,5″ rámů Author, rámů krosových a silničních. Novinka má kratší zadní stavbu, vedení lanek i zadní brzdy uvnitř rámu, vyrobena je jako monokok.”

Dále ve zkratce: rozhraní úchytu brzdového třmene typu Post Mount (PM) na levé řetězové vzpěře připravené pro 6“ kotouč, zadní stavba s pevnou osou standardu 12×142 mm, kónická hlavová trubka, vnitřní vedení lanek pro oba měniče a nově i zadní brzdy vedené uvnitř rámu (pro přesmykač typu Side Swing dolní rámovou trubkou), nerezová kovová ochrana proti poškození spadlým řetězem integrovaná přímo do stěny rámu, prohnutá sedlová trubka pro kratší zadní stavbu (nyní 438 mm, dříve 450 mm).

Author a e-doba

Author neopomíjí fakt, že současnou cyklistikou hýbou elektrokola. Nabízí je ve třech kategoriích – krosové (E-Cross), touringové (E-Touring) a horské (E-MTB). Posledně jmenovaná se zrodila loni, zahrnovala pouze jediný model – Elevation. K němu přibude Elevation +, přičemž plus hovoří jasně. Elektrický pohon roztáčí kola 27,5+ (pláště jsou široké 2,8″), a není to ledajaký elektrický pohon, ale ten nejlepší od Shimana, tedy Steps E8000. Zajímavé je zaměření na detaily, třeba volba speciálních odolnějších řetězů určených pro e-kola, 2,4″ širokých plášťů u Elevationu nebo výkonnějších čtyřpístkových brzd a podobně.

A ty fully!

Ninja a Patriot, modely osvědčené stejně jako DLP, systém jejich odpružení, se dočkaly drobných zásahů do výbavy, například už i nejdostupnější Patriot bude vybaven teleskopickou sedlovkou – novinkou RST Elev.

Z uvedeného stručného průřezu novinkami je patrné, že příznivci domácí značky se mají opět na co těšit, že v Authoru se nezahálelo.

Rudolf Hronza

Foto: autor a Author

oblast dotazu

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu