Hrdinou Důvy byl poslední Zeman

14.7.2015
<p>Také cyklistický podnik Za pěnivou důvou měl letos svého hrdinu. Příběh posledního muže na dlouhé trati jistě není nezajímavý. Lukáš Zeman cílovou pásku protnul v době, kdy si už pořadatelé mysleli, že bude doma. Děčínský jednadvacetiletý borec ale svůj závod dobojoval až do konce. „Čas od času se stane, že cyklisté vzdají a čip si odvezou na kole domů. Jelikož jsme neměli jedinou zprávu o tom, že by se na trati mělo komukoli cokoli přihodit, začali jsme se domnívat, že to bude i v tomto případě, ale najednou se Lukáš objevil v cíli,“ popsal jeden z organizátorů akce Za pěnivou důvou Patrik Pátek.</p>

Odvaha se jednadvacetiletému účastníkovi Lukáši Zemanovi upřít nedá. Mezi cyklisty dosud nikdy nezávodil. „Je to pro mě vlastně druhý závod v životě. Ten první jsem jel minulý týden, ale to byl Janovský trhák, tedy časovka do vrchu dlouhá zhruba půl druhého kilometru. Startovat na Důvě jsem se rozhodl den před akcí. Prostě jsem si to chtěl zkusit, ale doufal jsem, že tu bude víc takových jako já,“ usmál se Lukáš Zeman.

Děčínský borec dorazil do Terezína vlakem, když s kolem „vyskočil“ na zastávce v Bohušovicích nad Ohří. Jako jeden z mála odstartoval na dlouhou trať na trekovém kole. „Asi si budu muset pořídit silničku. Zatímco ostatní kolo zvednou na malíčku, já ho nenadzvednu ani v jedné ruce. Ať jsem se snažil, jak jsem chtěl, uviset v pelotonu nešlo,“ podotkl mladý jezdec.

Na trati ho zastavila nezkušenost. Snad každý jezdec jednou musí zažít to, čemu se v cyklistickém slangu říká „hlaďák“. Najednou máte strašný hlad a na jediné šlápnutí nemáte sílu, přestože jedete po rovině, jednoduše vám došla energie. „Trasa byla krásná, jsem zvyklý jezdit, nohy byly v pořádku, za sebou jsem měl všechny kopce, ale asi jsem málo jedl. Kdybych dodržel stravovací režim, bylo by to v pohodě, ale asi jsem ho podcenil,“ přiznal Lukáš Zeman, kterému „seklo“ jen několik kilometrů před Roudnicí. Dvakrát si zastavil, aby si lehnul a odpočinul si. „Dokonce u mě zastavilo auto, tak jsem na něj mávnul, že jsem v pořádku, ale že si musím trochu odpočinout. Zachránila mě nedaleká hospoda, kde jsem si dal colu. Tam na mě koukali, že se jim nestává, aby se v hospodě zastavil cyklista během závodu. Dodal jsem cukry a jel jsem dál,“ vyprávěl Zeman, který do Terezína přijel až po vyhlášení. „Osobně musím přiznat, že z takových účastníků mám upřímnou radost. Vždyť tenhle kluk naplnil hlavní myšlenku naší akce a to je dát prostor amatérům a nenásilné jízdě. Jistě, postihly ho nepříjemnosti a kolo určitou chvíli musel proklínat, ale prostě se rozhodl sednout na něj, neřešil žádný styl a design, prostě si chtěl zkusit zazávodit bez touhy hnát se za nějakým vítězstvím. Tuhle snahu a přístup oceňuji,“ smekl organizátor Patrik Pátek, přestože cyklistovi vytknul, že u sebe neměl mobilní telefon. „Zásadní je vždy myslet na bezpečnost,“ dodal Pátek.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu