Lapierre představil silniční novinky 2016

10.6.2015
<p>Zúčastnili jsme se prezentace silničních novinek francouzského Lapierru pro rok 2016. Tou největší je úplně nová konstrukce superzávodního speciálu Xelius, na němž v době novinářského setkání právě hájil jezdec týmu FDJ Alexandre Geniez umístění v top ten na Giro d´Italia.</p>

Velmi komorní prezentace pro dvanáctku evropských novinářů byla doslova našlapána ježděním. Zkoušeli jsme snad všechny silniční modely a najezdili za tři dny téměř čtyři stovky kilometrů. Unikátní bylo také místo – poklidný kraj asi dvě hodiny jízdy severozápadně z Montpellieru, kraj bez aut, lidí, měst, průmyslu. Místní říkají, že je tu ještě krásněji, než v Provence.

Drobného vylepšení pro příští rok se dočkal i tvrdý, rychlý, aerodynamický model Aircode, ten byl především odlehčen. Pohodlné Pulsium je stále ještě žhavou novinkou a tak bylo jasné, že na řadě je úplně nová vlajková loď této tradiční francouzské značky. Není to zcela nové kolo, přinejmenším název zůstal – Xelius. Na první pohled jde o úplně novou plaformu, kde zaujme především uchycení zadních vzpěr na horní rámovou trubku – jednoduše řečeno – tenké trubky míjejí sedlovou trubku a vůbec se jí nedotýkají, což vytváří nejen esteticky velice zajímavou a konstrukčně zcela novou linii, ale dává to také konstruktérům prostor pro hru s karbonovými vlákny, jejich směrem, vlastnostmi, množstvím vrstev. Při vyšší tuhosti je tu mnohem méně materiálu a tedy nižší hmotnost atd. To bychom ale už zabíhali do podrobností, více se dočtete v příštím čísle časopisu 53×11.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu