Tropy, Petr Čech a nová jména na stupních vítězů KPŽ

8.6.2015
<p>Pátý závod seriálu KPŽ – Ještěd Tour Kooperativy se uskutečnil za účasti více než 1100 bikerů uplynulou sobotu v libereckém Vesci. V královském závodě na 53 kilometrů zvítězili v kategorii Muži Elite i Ženy závodníci týmu Nilfisk ALTO pro cycling, Jan Nesvadba a Anna Šmídová.</p>

Nádherné, po poledni až tropické počasí bez jediné dešťové kapky bylo prvním ze tří atributů, které letošní už 9. ročník Ještěd Tour Kooperativy nejvíc ovlivnily. Kdo má teplo rád, koupal se v slunečních paprscích, ti ostatní měli díky pestré trase možnost se ochladit v lese a v prudkých sjezdech. Děti a jejich rodiče se po dopoledních závodech zúčastnili doprovodného programu v areálu nebo odpočívali ve stínu bříz, popíjeli vodu nebo Birell a střídali vanilkovou, čokoládovou a pistáciovou točenou zmrzlinu.

A ty další dva charakteristické rysy letošní Ještěd Tour? Za prvé, paralelně se konajících 27 cyklistických akcí po celé naší vlasti, z toho především mistrovství České republiky v maratonu v Mostě, které odčerpalo z hlavní trasy „Ještědu“ nejsilnější bikery v čele s neporazitelnou dvojicí Pavel Boudný – Matouš Ulman z týmu Česká spořitelna Acollade. Právě tento fakt dal zase konečně možnost i ostatním jezdcům porvat se o nejvyšší stupně v KPŽ. A za druhé účast fotbalového brankáře a patrona projektu KPŽ Petra Čecha v závodu trasy D a jeho přítomnost po celý zbytek odpoledne v zázemí Sportovního areálu Vesec.

Ale zpět do sedla. Hlavní trasa B odstartovala v 11:30 a stejně jako bikery dalších dvou kratších distancí zavedl do terénu krásným nový vůz ŠKODA Superb, který se mimochodem od soboty oficiálně prodává. Slunce svítilo na plný výkon, takže bylo jasné, že to nebude nic jednoduchého. Všichni vyrazili do boje s náročnou tratí a tropickým počasím. Na úvod obkroužili areál ve Vestci, takže jim mohli fanoušci zfandit ještě jednou, a pak už frnk a jeli naostro. A hned v prvních stoupáních si člověk připadal jako kuře na grilu. Závodníci se snažili vyhledávat alespoň malý kousek stínu, který na trati byl, a vůbec nevadilo, že to bylo do kopce. Pověstná stoupání Ještěd Tour byla letos obzvlášť výživná. Nejvíc to pod skokanským můstkem a také pod samotným vysílačem na Ještědu. V závěru závodu už u závodníků, kteří podcenili pitný režim, docházelo v lepším případě k poklesu tempa, v tom horším ke křečím. Po dojezdu do cíle tak opravdu bodla podávaná voda Nutrend.

Závod celkově ovládli zástupci teamu Nilfisk Alto, netradičně Jan Nevadba a tradičně Anička Šmidová. Vítěz mužské kategorie Jan Nesvadba: Honzo, kde se rozhodl závod? „Pokusil jsem se už pod Ještědem, což se povedlo, ale mírně jsem zbloudil, tak jsme se opět s Petrem Šťastným (Petr Čech Sport) sjeli. Jirku Daňka ze Spořky jsme cestou setřásli a s Petrem jsme jeli ve dvou až do cíle. Nakonec to vyšlo, až tady v areálu a zvítězil jsem ve spurtu.”

Vítězka ženské kategorie Anna Šmídová: Aničko, kde si rozhodla závod ty? „Rozhodlo se v podstatě brzy po startu v prvních stoupáních, pokusila jsem se za to vzít a pak jsem se jen snažila držet tempo až do cíle, což se povedlo a jsem moc ráda za další vítězství. To horko bylo děsný a nejelo se mi kvůli němu moc dobře.“

Ani závodníky „Céčka“ na 31 kilometrů nečekala procházka rozkvetlými sady, ale plnotučná bikeřina s převýšením 1097 metrů. Nejrychleji ji zvládnul nadějný kadet z týmu Česká spořitelna Specialized, Vladislav Doležal v čase 01:18:29.9. Na 22. a 25. místě dorazili do cíle i čeští běžkaři Aleš Razým a Jiří Magál (oba SUPERIOR CYKLOFIT HIGH5).

Těsně před jednou hodinou přijel do Vesce Petr Čech a než se stačil rozkoukat, už stál na startu Fitness jízdy, svého prvního cyklistického závodu v životě. Přivítal ho spontánní potlesk všech účastníků trasy D, všichni vytahovali honem mobily a snažili se urvat selfíčko s usměvavou českou fotbalovou ikonou. Před ohlušujícím výstřelem startovní pistole ještě stačil Petr říct do mikrofonu České televize: „Jsem rád, že jsem tady s vámi na startu a doufám, že budu i v cíli,“ a už šlápnul, také poprvé, do nášlapných pedálů. Petr si na 15 km trase nevedl vůbec špatně a do cíle dorazil v pohodě na celkovém 2. místě.

Zbytek dne probíhal ve znamení vyhlašování vítězů a doprovodného programu s Petrem Čechem. Dlouhatanananánská fronta na fotografii s Petrem a jeho podpisem se vytvořila napříč celým areálem po třetí hodině, kdy byla oficiálně zahájena autogramiáda na stánku týmu Petr Čech Sport. Petr je opravdový profesionál, nikoho nezklamala a s radostí se zvěčnil se všemi zájemci a podepisoval nejen na fotografie, ale na trička, časopisy, ruce, nohy a dokonce na jeden těhotenský průkaz! Obrovskou radost udělala všem vítězům sobotní Junior Trophy hromadnou fotkou na stupních vítězů. Pak už brankáře uchvátila „televize“ a zástupci partnerů největšího seriálu závodů na horských kolech.

Kdo na Ještěd Tour zavítal, určitě nebyl zklamán a veškerou dřinu a pot spláchl v neděli v nejbližším bazénu.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu