Představení extrémního závodu ISOMA 1000 Miles Adventure 2015

8.6.2015
<p>Otcem závodu je extrémní biker Jan Kopka, který jako první Čech vyhrál závod napříč zamrzlou Aljaškou v délce 1800 km. Zkušenosti z tohoto a dalších extrémních závodů pořádaných ve světě dovedly Jana Kopku k myšlence uspořádat v Evropě ojedinělý extrémní ultramaraton bez zajištění napříč bývalým Československem, který se startuje v lichých letech ze Slovenska a v sudých letech opačně z České republiky.</p>

Závod 1000 Miles Adventure odstartoval poprvé 3. července 2011 a zúčastnilo se ho 89 závodníků ze tří států.

Trasa závodu je velmi atraktivní a zároveň velmi drsná. Po trase jsou rozmístěné tři záchytné body, tzv. checkpointy, kde se zapisují časy průjezdů, poskytuje malé občerstvení a závodníci si zde vyzvedávají své předpřipravené balíčky s bateriemi. Závodníci používají GPS s nahranou trasou, kterou musí dodržet, jinak hrozí diskvalifikovace. Výjimkou jsou chodci, kterým stačí projít 22 danými body na trase, zbytek si volí podle svého uvážení.

Start 5. ročníku ISOMA 1000 Miles Adventure je naplánován na 5. července 2015 v 15.00 hodin z nejvýchodnější obce na Slovensku – Nové Sedlice, která se nachází u slovensko-polsko-ukrajinských hranic. Cíl je v obci Skalná v chebském výběžku. Pro závodníky, kteří si netroufnou na celou trasu, je připravena „kratší verze“, která končí zhruba v polovině trasy ve Františkově v Jeseníkách.

Na start se připravuje 150 dobrodruhů ze 7 států světa. Závodníci překonají při svém putování trať v délce cca 1620 km s celkovým převýšením přibližně 40 km napříč bývalým Československem. Stanoven je pouze start, cíl a trasa, kterou musí závodníci dodržet. Spaní a jídlo je jen na závodnících. Cílená podpora je zakázána. Závodníci musí vystačit s výbavou, kterou mají s sebou. I tato skutečnost prověří fyzickou a psychickou připravenost závodníků. V letošním roce se budou o zdolání náročné trasy pokoušet nejen chodci, běžci, bikeři a koloběžkáři, ale nově se do závodu přihlásili závodníci na dvojkole a paraglidista, který se mimo soutěž pokusí překonat vzdálenost vzduchem a být rychlejší než pozemní souputníci. Již po dva roky úspěšný handicapovaný biker se v letošním ročníku pokusí zdolat trasu jako chodec.

Novinkou letošního závodu je, že všichni, kteří dokončí celou trasu 1000 mil, přispívají svými našlapanými kilometry finanční částkou na postižené. Závod se těší velké oblibě ze strany závodníků i sledující veřejnosti. Cílem závodu je nabídnout účastníkům velkou dávku dobrodružství, příhod a nezapomenutelných zážitků. Aktuality a „přímý přenos“ můžete sledovat i na stránkách závodu www.1000miles.cz.

ISOMA 1000 Miles Adventure Media

Yvona Bečičková E-mail: marketing@1000miles.cz Telefon: +420 602 461 255

Kontakt v kanceláři závodu (fotografie, mapy a další grafické podklady na vyžádání)

Lada Pěničková Telefon: +420 602 461 255 E-mail: asistent@1000miles.cz

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu