KPŽ míří do Hustopečí

26.4.2015
<p>Kolo pro život 2015 zavítá na oblíbenou jižní Moravu hned dvakrát – na jaře na Hustopečsko, na podzim již tradičně na Znojemsko</p>

Novinkou letošního ročníku seriálu Kolo pro život je hned druhý závod Hustopeče Agro Tour ŠKODA AUTO v malebné jihomoravské krajině v okolí města Hustopeče, který je zařazen na první květnovou sobotu, 2. 5. 2015.

Město Hustopeče leží v samém srdci jižní Moravy, v krajině zalité horkým sluncem, porostlé vinohrady a ovocnými sady. Celá oblast patří ke klimaticky nejteplejším v České republice, což prospívá pěstování kvalitního vína i turistické atraktivitě regionu. Hustopeče představují vynikající výchozí bod pro milovníky vína i cykloturisty – vinných sklípků i cyklotras je ve městě a jeho okolí bezpočet. Ve zvlněné krajině se tady střídají pole, vinohrady a sady, prosluněné stepní stráně se světlými háji na úbočích a vrcholcích kopců. Přírodní rezervace na Boleradicku, u Pouzdřan, Bořetic, v okolí Divák, nedaleko Němčiček, Kobylí nebo poblíž Čejče a Čejkovic ukrývají nejedno romantické zákoutí a přírodní zajímavosti jako je třeba unikátní mandloňový sad.

Účastníci závodu se do zdejší krajiny okamžitě zamilují. Začátkem sezóny je tento lehčí terén na rozjetí ideální, ale nepočítejte jen s rovinami. Nespornými výhodami závodu v Hustopečích je výborná dostupnost pro účastníky z Čech, Moravy i Slovenska a přímé spojení po trase D1. Architektem zdejší nové trasy KPŽ je Jan Skřička, osvědčený trasér, jehož ruku už měli loni možnost poznat závodníci v Novém Městě na Moravě. Pořadatelem je osvědčený tým z Prahy spolu s místními obětavými a nadšenými příznivci cyklistiky ze společnosti Agrotec. Hustopeče Agro Tour ŠKODA AUTO nabídne tradiční tři varianty, trasy B, C, D. Hlavní trasa B měří 50 km, zkrácená trať C 30 km a Fitness verze D 17 km. Převýšení u trasy B je překvapivě 1432 m, na C 920 m a na trase D pouhých 473 m.

Všechny tratě startují na Dukelském náměstí v Hustopečích a končí v areálu AGROTEC Hustopeče. Na jihomoravské poměry nabízí trať velmi zajímavé terény pro horská kola a závod tohoto potenciálu plně využije. Na účastníky čekají profilem pestré tratě, kde nebude chybět řada bikových úseků a krátkých prudších stoupání, které odhalí, jestli jste přes zimu trochu potrénovali nebo důsledně odpočívali. Nebudou chybět ani průjezdy jarními rozkvetlými vinicemi a ovocnými sady, které jsou s jihomoravskou krajinou na Hustopečsku neoddělitelně spojeny. Fitness jízda D závodníky zavede do malebných mandloňových sadů na Starém vrchu s dřevěnou rozhlednou a rovněž do vinic v okolí Kamenného vrchu, aby v závěru podjela dálnici a dovedla cyklisty směrem k cíli. Připravená je i hezká trasa pro dětské účastníky Junior Trophy, kteří oslaví na tomto závodě 10. výročí závodů.

Ve spolupráci se společností AGROTEC bude připraven bohatý doprovodný program. Obdivovat bude možné zemědělské I dopravní stroje, vyzkoušet si jízdu na traktoru nebo bagrování, pro děti bude připravená skluzavka Kombajn, dospělí zase čeká degustace místních vinařů či soutěž v natahování vína 5l koštýřem.
Jako překvapení si místní pořadatelé pozvali slavné sportovní osobnosti, mezi kterými nebude chybět olympijský vítěz z Tokia 1964 za stíhacího závodu jednotlivců – Jiří Daler. V období začínajícího MS v ledním hokeji, zavítají na závod i bývalí vynikající hokejoví reprezentanti František Pospíšil, Josef Horešovský a Martin Procházka. Budete mít možnost si s nimi popovídat a získat podpis na jejich autogramiádě.

Všem, kteří přijedou závodníky doprovodit, doporučujeme vyjít si v tyto májové dny do okolních sadů. Na kvetoucí hustopečské mandloně se sjíždějí na jižní Moravu každoročně celé skupiny milovníků přírodních krás. Jsme na úrodné Moravě, neochutnat zdejší víno v některém ze sklípků v ulicích Turhandle nebo Vinařská by byl opravdu hřích…

Kolo pro život – největší seriál závodů na horských kolech pro veřejnost

Kolo pro život se za 15 let své existence stalo nejstarším, největším a nejpopulárnějším seriálem závodů horských kol, nejen v České republice, ale i na světové úrovni. Po sportovní stránce není známo, že by se někdo pokusil spojit cyklistické maratóny do tak rozsáhlého projektu, kde vedle olympijských vítězů a cyklistických profesionálů startují ryzí amatéři i celé rodiny s dětmi, a všichni si užívají den plný sportu a zábavy na čerstvém vzduchu po svém a naplno. O kvalitě této akce svědčí mimo jiné i to, že jejími patrony a ambasadory jsou mimo jiné nejlepší český fotbalový brankář Petr Čech a Jaroslav Kulhavý, dlouhodobě nejlepší český biker a zlatý olympijský medailista. Seriál se koná pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Asociace krajů ČR a České unie sportů.

Seriálu se ročně zúčastní 25.000 závodníků, účast všech návštěvníků areálu závodů je více než dvojnásobná. Pořadatelé kladou důraz na maximální organizační, technické a sportovní zajištění, pro všechny závody platí jednotná pravidla a vysoká úroveň ve všech aspektech. Závody jsou pořádány ve všech regionech České republiky od dubna do října.

Všechny závody Kolo pro život jsou koncipované jako celodenní zábava pro celou rodinu. Významná pozornost je věnovaná dětem, pro které jsou organizovány závody Junior Trophy i bohatý doprovodný program, který je zdarma pro všechny příchozí, nejen pro přihlášené závodníky. Děti mohou také absolvovat nenáročnou fitness jízdu spolu se svými rodiči a využít zvýhodněné rodinné startovné. Kolo pro život je příležitostí jak strávit celý den na čerstvém vzduchu, pohybem a s celou rodinou!

Seriál Kolo pro život organizuje společnost Petr Čech Sport, s.r.o. ve spolupráci s Kolo pro život, z.s. a místními pořadateli jednotlivých závodů.

Více o seriálu a závodech Kolo pro život na www.kolopro.cz

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu