Rekordní účast na úvod seriálu KPŽ

27.4.2015
<p>V sobotu 25. dubna se uskutečnil otvírák 16. sezony seriálu Kolo pro život Trans Brdy České spořitelny. Na start některé ze 3 tras a dětských závodů se postavilo okolo 2000 bikerů, z toho více než 500 dětí!</p>

Organizátoři série se každý rok snaží přijít s něčím novým, a ani letošní ročník nebyl výjimkou. Tou nejzásadnější změnou byla změna místa zázemí. Protože se zájem závodníků o seriál KPŽ každým rokem zvyšuje, bylo nutné přesunout celé zázemí závodu z Let u Prahy na prostornější, 3 km vzdálenou louku do Dobřichovic. Zdejší břeh Berounky disponuje daleko větším prostorem, a tím se pochopitelně zvýšil komfort pro účastníky, diváky a návštěvníky doprovodného programu závodu.

Ten kdo zrovna nezávodil, měl možnost v klidu si prohlédnout velké množství stánků souvisejících s cyklistikou a zdravým životním stylem, udělat výhodné nákupy. Děti mohly využít Dětský klub se spoustou soutěží a her. Občerstvení bylo také dostatek, včetně točené zmrzliny, a tak návštěvníci mohli naplnit své žaludky do sytosti.

V zázemí též fungovala již tradičně celá řada služeb šitých přímo na cyklisty, jako je Modrá zóna České spořitelny s jídelnou a kavárnou nebo DEPO Kooperativy s úschovnou kol, umývárnami, šatnami a servisem kol. Nechyběla ani půjčovna kol, kde si závodníci mohou půjčit závodní stroje Specialized na závod a vyzkoušet si jejich propracovanou konstrukci, jak se říká, na vlastní kůži.

Závody rozjela dopoledne tradičně série dětských závodů Junior Trophy, kde děti předvedly, co na svých bikách a odrážedlech umí a hlavně to, že je kolo baví. Bylo jich 540 a start kluků ve věku 8–9 let si nenechal ujít ani český nejúspěšnější biker, Jaroslav Kulhavý, který se stal letošní tváří seriálu.

CO ČECH TO CYKLISTA Pozorný návštěvník si jistě všiml, že se v zázemí závodu objevil slogan „ Co Čech to cyklista“. Za tímto sloganem, který nás bude provázet i dalším sezonami, se skrývá vstup reprezentačního brankáře Petra Čecha do seriálu Kolo pro život a také stále více se rozšiřující fenomén cyklistiky v České republice.

Trans Brdy aneb Vzhůru do kopečků Počet závodníku pro letošní závod Trans Brdy 2015 se v sobotu po předběžném neoficiálním sečtení zastavil na symbolickém čísle 2015. Věříme, že je to šťastné znamení 🙂

Start hlavního závodu se stejně jako celé zázemí přesunul na ulici 5. května do Dobřichovic, kam přišla celá řada místních fanoušků povzbudit své závodníky. O popularitě cyklistiky v místě startu svědčí i to, že se na start postavil místostarosta města Dobřichovice, ing. Michael Pánek slavnostní předávání cen si nenechal ujít starosta města Dobřichovice, pan Petr Hampl, který byl rovněž v cyklistickém „ohozu“ , byť silničářském, což mu jistě účastníci KPŽ prominuli.

Startovní listina hlavního závodu mimo tradičních jmen obsahovala hvězdná jména jako Jaroslav Kulhavý, Kristián Hynek, skifař Ondřej Synek a spousta dalších. Konkurence na startu tak byla opravdu obrovská a naznačila velmi tvrdé boje na trati.

Startovní výstřel zazněl v 11:30, cyklisté vystartovali ve dvou vlnách. 900 hlavý dav vyrazil nejdříve za zavádějícím vozidlem na dobřichovický most přes řeku Berounku, který končí železničním přejezdem. Tady je třeba pochválit organizátory a pořadatele, že měli tento přejezd promyšlený a náš závod tak nepoznamenal podobný incident jako nedávný závod Paříž – Roubaix – těsně před přejezdem se totiž jela ostrá levá, sjelo se až k Berounce a železniční trať se podjela tunelem.

Tempo závodu bylo díky počasí hodně vysoké, především úvodní stoupání rozdělilo startovní pole velmi účinně. Protože trať závodu Trans Brdy je známá svou spravedlností a náročností, bylo opravdu velkou výhodou mít celoodpružené kolo. Místní vyhlášené kořenovité pasáže totiž prověří každou část závodníkova těla a ještě v pondělí v kanceláři se vám prsty nad klávesnicí můžou pěkně klepat 🙂

Po startu za to vzal už tradičně místní biker, jezdec teamu Symbio Cannondale Jirka Hudeček a rozjel přímo vražedné tempo. Tím rozhodnul o složení čela závodu. Utvořila se vedoucí trojice, která jela pospolu celý závod až do cíle. S Jirkou ve skupině jel olympijský vítěz a mistr světa v cross-country a maratonu, člen stáje Specialized rating a také nová tvář seriálu Kolo pro život, Jaroslav Kulhavý a závodník teamu Česká Spořitelna Accolade Matouš Ulman. Z vítězství se nakonec radoval Jaroslav Kulhavý těsně před Matoušem Ulmanem a Jirkou Hudečkem. V závodě žen jasně vyhrála Jitka Škarnitzlová (LIV cycling team) před Pavlou Havlíkovou (KC Kooperativa SG) a Annou Šmídovou (Nilfisk ALTO pro cycling).

Také několikanásobný mistr světa ve skifu Ondřej Synek svou ohromnou silou zatápěl i zkušeným závodníkům. Ondra sice nemá typickou cyklistickou postavu, jeho fyzický fond je ale obrovský. Svou sílu využil hlavně na rovinách a v táhlých kopcích, kde jel opravdu strojové tempo a nakonec dorazil do cíle na 75. místě v absolutním pořadí. Na doplňkový sport fantastické umístění!

Na závěr závodu si pořadatelé pro závodníky připravili takovou malou perličku. Vypustili loňský bahenní výběh a přidali část úvodního stoupání. Tento „nový“ kopec tak na závěr pořádně prověřil, kolik ještě závodníkům zůstalo sil v nohách. Po vypečeném kopci už zbývalo „jen“ zvládnout technický sjezd a přejet Berounku po nové cyklolávce rovnou do cíle.

Letošní závod na Brdech se povedl. Počasí přálo, prostorné zázemí se zelenou trávou se určitě osvědčilo, vše klaplo na jedničku, a tak nám nezbývá nic jiného, než se těšit na další podobně skvělou akci v letošním ročníku Kolo pro život.

A nezapomeňte – startujeme už příští sobotu (2. 5. 2015) v Hustopečích, kde pro Vás bude nachystaná úplně nová trať Hustopeče Agro Tour ŠKODA AUTO v krásné moravské krajině a super zázemí se zajímavým doprovodným programem.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu