Polnický vyhrál Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš

7.4.2015
<p>Nejprestižnější jarní jednorázový závod české silniční sezóny Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš vyhrál Jiří Polnický z týmu Whirlpool – Author. Na Masarykově náměstí ve Velké Bíteši porazil Daniela Turka a Adama Stachowiaka.</p>

Letošní 38. ročník závodu byl prvním se startem a cílem ve Velké Bíteši. Na start se ve 12 hodin postavilo 199 závodníků. Aktivně se závodilo od samého startu. První velký pád zastavil českého profesionála Jan Hirta z týmu CCC Sprandi Polkowice, který se zničeným zadním kolem nemohl pokračovat. Peloton nejdříve zamířil směrem k Brnu a poblíž hradu Veveří se vytvořil první únik závodu. 12člennou skupinu brzy pohltil peloton vedený týmy SKC Tufo Prostějov a Whirlpool – Author. Na první vrchařské prémii v Brně – Kohoutovicích byl první Jaroslav Kulhavý, který po zisku další prémie vybojoval vítězství ve vrchařské soutěži.

Po návratu do Velké Bíteše začal do závodu zasahovat silný vítr. Závodilo se rychle, ale nikomu se nedařilo vytvořit větší únik. Až do okamžiku, kdy zaútočili Daniel Turek (Cycling Academy), Adam Stachowiak a Blažej Janiaczyk (oba Kolss-BDC), Pavel Boudný (Česká spořitelna – Accolade), Michael Kukrle (Favorit Brno) a Jiří Polnický (Whirlpool – Author). Skupina se v popředí držela několik kilometrů, ale byla dostižena pelotonem vedeným týmem SKC Tufo Prostějov.

Nedlouho na to opět nastoupil Daniel Turek, tentokrát však sólově. Turek většinu z cílových okruhů mezi Bíteší, Vklovem a Osovou Bitýškou objel sám, ale v posledním 18kilometrovém okruhu jej v silném větru dojíždí Adam Stachowiak a Jiří Polnický. Skupina za nimi se rozpadá a vytváří se trojice pronásledovatelů ve složení: Patrik Tybor (Kemo Dukla Trenčín), Martin Hunal (Whirlpool – Author) a Tomáš Medek (Puškiňák.cz).

První trojice má však příliš velký náskok a o vítězi se rozhoduje mezi nimi. Nejlépe závěr závodu zvládá Jiří Polnický, druhý projíždí cílem Daniel Turek, který si kromě vítězství v rychlostní soutěži připisuje i titul největšího bojovníka a třetí Adam Stachowiak. Druhá skupinka soupeří jen o příčky pod stupni vítězů. Čtvrtý dojíždí Patrik Tybor, pátý Martin Hunal a šestý Tomáš Medek.

(tz)

Foto Jaroslav Svoboda

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu