Bike Ranch pro sebe i pro všechny

12.2.2015
<p>Již od roku 1998 se na domácí závodní MTB scéně pohybuje Bike Ranch Team, původně jako čistě amatérský založený z popudu majitelů firmy Bike Ranch Pavla Schneidera a Michala Douši.</p>

S příchodem prvního sponzora Fuji se v roce 2003 změnil na poloprofesionální, jeho úroveň postupně stoupala, výrazem snahy o další výkonnostní růsty bylo v roce 2008 angažování jednoho z nejlepších domácích silničářů Lubora Tesaře na post sportovního manažera. Tým změnil kola i název, stal se z něho Merida-Bike Ranch Team, v roce 2010 po zahájení dlouhodobé spolupráce Kellys-Bike Ranch Team.
Výčet úspěchů ve všech kategoriích, které tým za dobu existence získal, je obsáhlý. Jen v roce 2014 se členové týmu postavili na start 114 závodů, kde získali celkem 43× 1. místo, 42× 2. místo a 20× 3. místo, pódiových umístění letos posbírali 156. Na všechny chce v letošním roce navázat především sestava A Teamu, kterou organizátoři spolu s novou technikou karbonových pevných i odpružených kol Kellys představili na tiskové konferenci spojené se slavnostním večerem v pražském Andel’s Hotel. Jezdci Michal Bubílek, Karel Hartl, Marek Rauchfuss, Michal Vlášek a Lucie Vlášková rekapitulovali minulé úspěšné sezony a představili priority do další, opět pod vedením Lubora Tesaře. Ty jsou vzorem i pro členy B týmu a členy oddílu v sekci hobby, což dohromady čítá přes 70 členů Kellys family.
Michal Douša, předseda občanského sdružení, se mimo činnost v obchodě a týmu věnuje ještě další aktivitě, z níž mají prospěch nejen cyklisté, ale i obyvatelé Prahy 9, konkrétně pro československé cyklisty a přátele cyklokrosu kultovnímu parku Višňovka. Bike Ranch team zde vybudoval závodní okruh navazující na historickou trať a od poloviny roku 2014 jej má na základě smlouvy s Magistrátem hlavního města Prahy v pronájmu. „Naším záměrem bylo oživit historii cyklistiky na pro ni tradičním místě v Praze. Dříve se zde konaly závody v cyklokrosu a později i na horských kolech. Chceme umožnit sportování nejenom Pražanům v kdysi populární cyklistické lokalitě. Vytvoříme zde variabilní tratě, které bude možno měnit, a tím zvýšit jejich atraktivnost nejen pro závody, ale i pro širokou veřejnost. Připravíme závody, které nebudou rozlišovat jezdce podle věku, ale podle jejich výkonnosti, tím budou atraktivní i pro méně zdatné sportovce. Ti pak mohou v tomto systému závodit s podobně fyzicky zdatnými soupeři. Postupně tak chceme vybudovat pražskou ligu podobnou například Hanspaulské lize v kopané. Nejlepší z jednotlivých soutěží by postupovali a naopak ti nejslabší by sestupovali.“
Pro sezonu 2015 se počítá s pěti závody konanými vždy v neděli a jedním finálovým závodem. Do finálového mohou postoupit pouze ti, kteří se zúčastní minimálně třech závodů. Termíny závodů jsou: 26. 4., 31. 5., 14. 6., 12. 7., 16. 8., finálový závod se bude konat 4. 10. Součástí každého bude dopolední závod dětí. Zde se bude soutěžit od nejmenších dětí v kategorii odrážedel až po děti jezdící na kolech velikosti 26“. Děti budou v jednotlivých kategoriích rozděleni na chlapce a děvčata. Kategorie kadet a junior už bude součástí odpoledních závodů. Z pustého a pouze narkomany a bezdomovce využívaného parku Višňovka se tak stane trať sloužící nejen cyklistům, ale po plánovaných úpravách (lavičky, možnost občerstvení) i místo pro odpočinek a rekreaci občanů Prahy. Na celém projektu spolupracuje Michal Douša s vedením městské části Prahy 9, kde má úmysl plnou podporu.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu