Spravedlivá válka na britských silnicích

3.1.2015
<p>Na britských silnicích sílí boj mezi řidiči a cyklisty, přičemž na straně cyklistů je morálka a právo, dá-li se to tak říci. Právo jistě. Otázkou je, jestli lze za „morální“ považovat „práskačství“. Práskačství ve jménu dobra, pravdy, spravedlnosti, práva…Britští cyklisté začali na kamery natáčet přestupky řidičů a hlásí je policii. Na základě jejich udání už bylo usvědčeno desítky porušení silničních předpisů.</p>

V Anglii vznikla skupina cyklistů, kteří se pojmenovali Traffic Droid, natáčejí dopravní přestupky řidičů aut a hlásí je policii.

„Někteří říkají, že se podobám létajícímu talíři,“ říká devětačtyřicetiletý Lewis Dediare, který se proplétá londýnskou dopravou vybavený několika kamerami. K udávání řidičů se spolu s dalšími desítkami nadšenců rozhodl poté, co málem na silnici v roce 2009 přišel o život při nehodě na kole.

Policie se nejprve zdráhala s cyklistickými anděli spravedlnosti spolupracovat, ale nakonec iniciativě přišla na chuť a snaží se jejich zjištění využívat. „Záběry pořízené těmito kamerami mohou sloužit jako důkaz. Pokud je jejich kvalita dobrá a je podezření na přestupek, policie to posoudí případ od případu,“ řekl představitel policie.

Denně jsou prý takto policisté informováni v průměru o čtyřech řidičích. Provinilci často dostávají pokutu, někteří ale přicházejí také o řidičský průkaz.

Jen na silnicích v oblasti Londýna zahyne ročně v průměru 15 cyklistů. „Umírá příliš cyklistů. Na silnicích není dost policistů. Na ulicích je to džungle,“ tvrdí sedmatřicetiletý otec pěti dětí Dave Sherry, který je sice profesionální řidič autobusu, ale také natáčí pro policii své cesty na kole z domova v Essexu do práce v Londýně. Policie prý na základě jeho záběrů již prokázala dopravní přestupek 60 řidičům

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu