Ernesto a trojice výročí

18.11.2014
<p>Velmi stylovou formu oslavy roční činnosti prodejny Colnago & Assos ProShopu zvolili Petr Benčík a Vladan Hájek.</p>

Prodejna Colnago & Assos ProShop se 13. listopadu stala místem, kde se domácí příznivci značky setkali se zakladatelem firmy, které dodnes nenechává fanoušky cyklistiky bez emocí. Domácí výročí bylo spojeno s připomenutím dalších dvou významných dat pro italskou rámařskou legendu – její 82. narozeniny a šedesát let od založení značky.

Nevzpomínalo se ale jen na staré časy, vitální Ernesto představil přítomným dvě novinky. Tou první byl model vyvedený v rudých barvách maranellské značky Ferrari, další ze značek, která milovníkům techniky rozechvívá srdce. Spolupráce obou italských ikon se datuje již od roku 1985, kdy se do továrny se vzpínajícím se koněm ve znaku přišel tehdy dvaapadesátiletý Ernesto s návrhem vyrobit rám silničního kola z materiálu, se kterým mělo Ferrari již zkušenosti z výroby monopostů formule jedna. Prosba techniky zaskočila, ale společně vznikl výstavní kousek dokazující budoucnost karbonu.

I jeho následovník s označením CF 10 má ambice stát se výstavním a sběratelským klenotem, jeho exkluzivitu podtrhuje zatím jen velmi skromný výskyt – jeden v Japonsku, jeden v USA a jeden v ulici Kurta Konráda. Cena klenotu na sadě Campagnolo Super Record odpovídá míře exkluzivity, radost pod stromeček by vás přišlo 6,2 kg na více než 260 000 korun. Druhá novinka je naopak strojem určeným na závodní použití, karbonové trubky se čtvercovým profilem jsou lepeny v duchu tradic do karbonových spojek, které samy o sobě aspirují na malé umělecké dílo.

Setkání si nenechali ujít příznivci značky, pamětníci i noví nadšenci, kteří si nechávali podepsat téměř vše, co se značkou souvisí – katalogy, obrázky velkých jmen, která na Colnagu jezdila, knihy… Nezbylo, než obdivovat vitalitu a ochotu starého pána, každý tah tužkou byl přesně vyměřen, doplněn trojlístkem, případně věnováním. Ani po více než půlhodině žádný náznak únavy nebo neochoty. Druhá část pražské mise se odehrála v prodejně firmy Scuderia a jejího salonu vozů Ferrari. Nelze jen v tom nejlepším nezmínit, že tam se Ernesto skutečně rozpovídal, a to velmi osobně. Vzpomínal na své úplné začátky, kdy jako syn rodičů opustil jejich farmářský život, začal pracovat ve strojní dílně, první těžce vydělané peníze investoval do svého strojního vybavení a v 22 letech založil vlastní dílnu na výrobu rámů jízdních kol. Jen upozornění obchodního ředitele firmy zastavilo seznámení s Ernestem jako člověkem. Tak snad někdy jindy a ve větším klidu.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu