Dětský domov Rovečné na Kole pro život

15.9.2014
<p>Další zastávka Kola pro život znamenala další příležitost poskytnout dětem, které vyrůstají bez rodičů na jeden den netradiční zážitek. Tentokráte to bylo 7 dětí z Dětského domova v Rovečném, které se postavili na start závodu v Novém Městě na Moravě.</p>

Je sobota 13. 9. 2014, 4 hodiny a 40 minut, když vyjíždí dodávka firmy Specialized do Nového Města na Moravě, dějiště nejen loňského mistrovství světa v biatlonu, ale také nové zastávky v sérii závodů Kola pro život. Ve stejný čas se už jistě nervózně převaluje 8 členů Dětského Domova v Rovečném ve svých postelích, protože je čeká den, který pro ně nebude vůbec obyčejný.

Po příjezdu do areálu, který už žije svým životem, je v obličejích dětí vidět nervozita. Po seznámení s instruktory a programem, který je čeká, ji ale vystřídají úsměvy, které děti rozdávají v průběhu celého dne, a tak to má být, protože vykouzlit úsměv na tvářích dětí z dětských domovů je vlastně cílem celé akce „Rozjeď to s úsměvem.“

Nejdříve bylo potřeba splnit několik příjemných povinností. Převzít registrační balíčky od Kola pro život a dárky od firmy Specialized, nastavit zapůjčená kola, správně nasadit helmy, připevnit na řídítka startovní čísla. To ale byla hračka, protože stejně jako špičkoví závodníci, i tito účastníci měli na vše své lidi, od servisáka Martina, přes nutričního specialistu tetu Evu (jak říkají pedagogickým pracovníkům v domovech), po trenéry Andrejku a Davida.

Jelikož závod neprovázelo úplně nejteplejší počasí, bylo nutné se dobře rozhýbat a předejít tak případným zraněním. Malá projížďka po areálu byla pro rozehřátí dostačující. Další nedílnou součástí přípravy byla technika, kterou si všichni mohli natrénovat na pumptracku a pak na ostro na jednom z nově otevřených singltreků. To už ale do startu Fitness jízdy nezbývalo moc čas, takže naplnit nové láhve, nasadit nové rukavice a hurá na start spolu s juniorskou mistryní světa v časovce i cross-country Terezou Huříkovou a dvojnásobným mistrem světa v biketrialu Josefem Dresslerem.

Trať měřila pouhých 13 km, ale hned zpočátku nám začala pěkně stoupat, takže se sundávaly mikiny a stíral se pot z čela. Trasa vedla lesem, kde nechybělo ani to bahýnko a velmi zábavné, leč zrádné úseky nových singltreků, které prověřily nejednoho bikera. Cílem byl samotný prožitek z jízdy, nikoliv umístění, tak jak je to u Fitness jízdy zvykem, přesto si většina dětí pěkně zamakala. Nicméně na ně po obědě čekala ještě celá řada atrakcí, takže na únavu nebyl prostor. Nejoblíbenější se stal ralley simulátor, ale také cyklo trenažér, procházka v tzv. opileckých brýlích, projížďka na fatboy kole a další. Mezitím dojeli poslední závodníci a už jen zbývalo vyhlásit vítěze jednotlivých kategorií a oblíbené tomboly. Počkat se vyplatilo, na Klárku se usmálo štěstí a vyhrála poukaz na zapůjčení auta Škoda Rapid s plnou nádrží. Tak třeba s dětmi přijedou fandit svým kamarádům z dalšího dětského domova na závod Kola pro život, který proběhne 20. 9. v Plzni.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu