Přes 2000 závodníků na Znojmo Burčák Tour

8.9.2014
<p>Maratony KPŽ jako byl tento ve Znojmě, loni ve Valticích a ještě dřív v Jevišovce, vždycky přinášejí diskuse na téma, jestli je to vhodný terén pro horská kola. Z úst závodníků první stovky občas padají slova jako nuda. Na druhou stranu je to jediný závod v seriálu, který při své premiéře (!) dokázal pokořit dvoutisícovou hranici závodníků. Seriál závodů Kolo pro život je určen všem výkonnostním skupinám a ve Znojmě si tentokrát přišli na své ti, kteří na kole nevyhledávají těžké a technicky náročné terény, ale chtějí zažít pohodu při pohybu na čerstvém vzduchu, třeba s dalšími členy rodiny.</p>

Už to padlo několikrát; cyklistika je jen jedna, a jestli jsme před pár měsíci v rámci KPŽ trpěli a nadávali v nekonečném stoupání k nádrži Dlouhé stráně, pak protikladem budiž znojemský závod. Vždyť život je změna a variabilita v rámci našeho seriálu je mimo jiné právě to, co oceňujeme. Takže pro jednou v sezoně je prima servírovat menu rovinaté trati, na kterém si zazávodí všichni, nikdo nemusí tlačit a většina z nás ani používat malý převodník. Tady se mohou do hlavního závodu zapojit i ti, kteří náročné terény nevyhledávají a nechají si čechrat vlasy příjemným jihomoravským vánkem mezi vinicemi. Kromě toho jsme v cíli skoro tak rychle, že Pavel Boudný nebo kdokoliv ze špičky závodního pole, ještě není vysprchovaný. No není to nádhera?

Na start hlavního závodu, na který se závodníci přesunuli z vinařských Dobšic zpět do nádherně opraveného historického centra města Znojma, se postavilo přes 1.100 závodníků. Po odstartování závodu se divákům tak naskytl nádherný pohled na více než tisícihlavý dav cyklistů. Na výpadovce z města všichni točili jako o život. To byl kalup, hučení tisíce gum jako blížící se bouře, adrenalin stříkal z uší. Atypičnost závodu na rovinatých úsecích se projevila i tím, že pole se neroztrhalo tak dramaticky a tak hodně, jako obvykle. Ani na úplném čele nezůstala zprvu obvyklá trojice či čtveřice favoritů, ale jela velká, asi čtyřicetičlenná skupina. Ta se rozpadla až na kótě čtyřiadvaceti kilometrů, snad v jediném vážnějším stoupání. Před vrcholkem za to vzal Jirka Novák (Betch.nl Superior Bart Brentjens MTB Team). S ním zůstali jen Honza Fojtík (Symbio+ Cannondale), Václav Ježek (Ivar CS Author team) a hlavní favorit, již zmiňovaný Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized). Celá čtveřice si okamžitě začala budovat náskok, který na blízké občerstvovačce narostl už na jednu minutu. Tempo skupiny ale nepolevovalo a přibližně deset kilometrů před cílem jeli už s převahou více než tří minut. Tam na špici jedoucí Honza Fojtík v zatáčce na blátě neukočíroval přední kolo a poroučel se k zemi, zbylá trojice si nicméně dovolila takový luxus, že na něj počkala a pokračovali dál společně. V cílové rovince Honza ani nespurtoval a nechal trojici rozdělit si medailové pozice. Jako vždy byl v posledních metrech dominantní Pavel Boudný, druhé místo udržel velezkušený Venca Ježek a bronzovou medaili vybojoval při svém letošním debutu v KPŽ Jirka Ňůmi Novák. Jako vždy jsme kluky těsně po dojetí vyzpovídali. Ale protože Bouda se vždycky zmáčkne maximálně k jedné holé větě, přinášíme pocity ostatních tří z vedoucí skupinky.

Honza Fojtík: Bylo to prima zpestření seriálu, jelo se mi fakt dobře, ale když jsem pár kiláků před koncem jel špici, v zatáčce mi ujelo přední kolo a už jsem se válel. Kluci na mě počkali, musel jsem srovnat řídítka, takže v cíli jsem je nechal a nezasahoval do souboje. Jsem trochu potlučený, ale nic vážného.

Jirka Ňůmi Novák: Líbilo se mi to! Jel jsem to v rámci tréninku, byla to prima intenzita. Měl jsem teď delší tréninkové období, musel jsem ještě něco najet, protože kromě tuzemských závodů mě v říjnu čeká etapák Brazil Ride a chci se na něj pořádně připravit. V tom kopečku jsem nastoupil, protože nás tam bylo až moc… Byla to atypická bikeřina, ale proč ne? Jsem na Kole pro život možná tak po dvou letech a žasnu, jak to tady celé vyrostlo…

Venca Ježek: Perfektní, druhé místo beru. Byl jsem rád, když Ňůmi nastoupil a roztrhal to. Bylo nás tam pořád hrozně moc a začalo to být nervózní. Když jsme se osamostatnili ve vedení a vytvořili si náskok, mohli jsme jet klidně s tím, že se rozhodne v závěru. Jo, a dneska perfektní práce pořadatelů, nepotkali jsme se na trati se závodníky z dalších tras, což bylo super. Moc se těším příští týden do Nového Města.

Ještě je třeba pochválit pořadatele za to, že vybrali dostatečně velký prostor pro vybudování celého areálu KPŽ v Dobšicích. Vždyť se tu odpoledne pohybovalo okolo 5000 lidí! Dobře byla vyřešena Dětská zóna, která měla místo samo pro sebe, stejně jako závody Junior Trophy na přilehlém poli. Organizátoři se vůbec uvedli dobře: 2 zajímavé prémie na trati, dárek pro každého účastníka v cíli ve formě Tradičních nakládaných okurek či vína, vstup do znojemských historických památek zdarma, nadstandardní občerstvení s burčákem a vínem a samozřejmě večerní posezení ve sklípcích…

Také hlavní partner závodu pojišťovna Kooperativa se v rámci charitativního projektu Pomocné tlapky vytáhla nejen se zajímavou soutěží, jejíž vítěz získal let balónem, ale také přivezla oblíbenou kapelu Čechomor, která rozespívala i roztančila během odpoledne celý areál.

Tak jako byl neskutečně rychlý závod, podobně rychle se chýlí ke konci seriál KPŽ 2014. Utíká to fakt hrozně, vkrádá se do úst slůvko neúprosně. Příští týden se potkáme v Novém Městě na Moravě, a to je určitě pro mnohé další očekávaný bonbónek. Areál „načichlý“ atmosférou světového poháru, to si nechá líbit každý. Těšíme se s vámi na druhou novinku letošní termínovky KPŽ viděnou v sobotu 13. 9.

Více na www.kolopro.cz

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu