Nové singltreky v Novém Městě na Moravě

5.9.2014
<p>Dva dny před oficiálním otevřením jsme projeli nové singltreky vycházející ze skiareálu v Novém Městě na Moravě. Zmapováno je 30 km v šesti různě barvených okruzích.</p>

Dva nejlehčí okruhy jsou určené buď pro děti (fialový) nebo pro vozíčkáře (zelený). Na Baby trailu maminky vidí z jedné deky počínání svých ratolestí po celou dobu, na tom zeleném zas na vozíčkáře nečeká žádná zrada a okruh je pro ně vždy zcela jistě průjezdný. Nejzajímavější je asi kombinace modrého singltreku s červeným a oranžovým. Červený je o něco málo náročnější než modrý, má i jeden úsek s kamením, který nabízí i objezdovou trasu, tzv. chicken way. Modrý nic takového nepotřebuje.

Jediný černý okruh se nachází na opačné straně od areálu, směrem k lanovce a vystihuje hlavní podstatu vysočinských singltreků. Skiareál je totiž orientovaný na sport a místní by tu rádi viděli tréninky a soustředění bikových týmů. To, z čeho konstrukce singltreků tady vychází, je zkrátka cross country. Na černém je spousta zatáček, krátkých i delších stoupání a jeden těžký sjezd, který má dva stupně náročnosti a jednu trasu objezdovou. Trenér tu tedy může z jednoho místa v lese vidět drtivou část přípravy svých svěřenců.

Do mapy bude časem zakreslen i okruh světového poháru. A vytyčeny budou i okruhy pro silniční kola. Nové Město na Moravě se stalo středobodem světového XC a chce se stát i středobodem českého sportovního MTB.

Singltreky na Vysočině nelze s ničím jiným srovnávat, jsou dělané jinak. Jsou výrazně širší, než je zvykem, prakticky nemají klopenky ani pořádné skoky, technicky jsou výrazně jednodušší než třeba Rychlebky a už vůbec tu není nic z trailů v bikeparcích. Přesto je to počin hodný zaznamenání a pozornosti.

V době, kdy jsme singltreky projížděli, tu na asfaltovém oválu trénovala padesátka lidí na bruslích a kolečkových lyžích, z čehož bylo přinejmenším 40 dětí. Neuvěřitelná čísla – v jedno středeční odpoledne! Kdyby se tu, díky novým singltrekům jednou pohybovalo stejné množství malých bikerů, bylo by to prostě skvělé.

Více na www.vysocina.bike

Martin Raufer

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu