Lázně pro kola díky brodům.

11.8.2014
<p>Některé závody mají prostě štěstí. Krásný areál, pěkné letní počasí, závodníky vychvalovanou technickou trať nedaleko centra města a osvěžující brody na trati. Už několik let máme připravený nadpis „V Karlových Varechto Byly lázně bahenní“, ale ke štěstí devíti set letošních závodníků jsme ho opět nemohli použít.</p>

Závody Kolo pro život v západočeských lázních mají prostě své kouzlo, jen ho ještě mnozí neobjevili, jinak si nejde vysvětlit, že s takovými atributy se závodnická účast ne a ne přehoupnout přes magickou hranici 1000 startujících. Nepovedlo se to ani letos, ale závodníků přijelo zase o něco víc než loni a nezařadit tak kouzelný závod jako je Karlovarský AM Bikemaraton na termínovku KPŽ by prostě byla škoda. Stanové městečko Kolo pro život se v areálu Meandr na břehu Ohře vylouplo do své celé krásy již v pátek odpoledne. Od pátečního večera se to tu už příjemně hemžilo nedočkavými závodníky, ale atmosféra byla poklidná a letní, jako o prázdninách. Sobotní dopoledne patřilo tradičně dětem a jejich Junior Trophy. Protože každý závod Junior Trophy se snažíme dětem něčím zpestřit, ve Varech byla zařazena na start závodů běžecká vložka – spriny ke kolům a nejstarší kategorie měli hotový triatlon díky průjezdům brodu, kde od loňských ročníků letos vody znatelně přibylo, takže se vyskytli i případy, kde cyklisté museli projevit svoji plaveckou zdatnost. Start všech tras proběhl z centra města, třídy T.G.M. – připraven byl tradiční hlavní závod na 57 km, zkrácený závod na 37 km a nezávodní Nova Fitness jízda na 16 km.

Mezi závodníky patří karlovarský závod k těm nejoblíbenějším díky technické náročnosti trati, střídání různých povrchů, to vše kousek od města. Trasa vede pěšinami lázeňských lesů a po zpevněných lesních a polních cestách a asfaltových silnicích. Projíždí se obcemi Březová, Kolová, Pila, Olšová Vrata. Závodníci vystoupají na 4 z 5 nejvyšších vrcholů v Karlových Varech – Výšinu přátelství (556m), Jižní vrch (514m), Vítkův vrch (642m) a Doubskou horu (645m). Zhruba v polovině trasy se projíždí brodem přes říčku Teplá, která protéká centrem Karlových Varů. Vítězem hlavního závodu se po dovolenkové přestávce stal Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized MTB), který byl v cíli trochu překvapen svým vítězstvím. Myslel si totiž, že skončil druhý až za týmovým kolegou Matoušem Ulmanem. Tomu se kousek před cílem podařilo vybudovat si před ostatními soupeři malý náskok, ale jeho rychlost a sportovní zaujetí bylo asi tak velká, že přehlédl značení a trochu zabloudil. Do cíle dojel tak až na nepopulárním bramborovém místě, kdy se před něj dostal ještě na druhém místě Honza Strož (IVAR CS Author team) a chvilku za ním na třetí pozici Honza Fojtík (Symbio+ Cannondale). Na podium se jako pátý dostal ještě Venca Ježek (IVAR CS Author Team). Na fitness jízdu se vydala necelá stovka rodičů s dětmi, kteří si jí pořádně užili. Za takový výkon by se nemuseli stydět mnozí účastníci závodů dospělých a ať si závodníci říkají co chtějí, fitness jízdy mají obrovský smysl a své místo. Kolo pro život je závod pro všechny výkonnostní kategorie a je tak nutné občas oželet nějakou sekundu ze závodního času při předjíždění „pomalejších“ v místech, kde se prostě nedá jinak a závodní trasy se sjedou. Děti s rodiči se cítí totiž skvěle na trati, na skutečné trati, na které jezdí i ostatní závodníci. Je to Pro ně mnohem víc, než nudný trénink po lese s tátou za zády. Mají motivaci, mají krásně značenou trať. A možná tady pramení úspěchy českého bikingu posledních let. Pro děti se tady dělá hodně, i když v naší nátuře je být stále nespokojení. Buďme na to hrdí a pokusme se udělat ještě víc hlavně pro to, abychom se všichni vraceli na konci víkendu zdraví a spokojení domů.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu