Český pohár MTB v Peci vyhrál Ondřej Cink

8.7.2014
<p>Pec pod Sněžkou hostila čtvrtý a tedy předposlední díl Českého poháru cross country. V příjemném letním počasí se do lyžařského střediska sjelo celkem 320 závodníků z 5 států.</p>

Závod suverénně ovládnul Ondřej Cink (Multivan Merida), na těžké, 3,4 km dlouhé trati se startem pod sjezdovkou Javor zvítězil stylem start-cíl. Šestiokruhový souboj se soupeři zvládnul bez jediného problému a druhého v pořadí Jana Škarnitzla (Sram Rubena Trek) porazil o více než minutu.

„Chtěl jsem zkusit odjet hned v prvním kole, protože mi tohle dělalo v první polovině sezony problémy. Čekal jsem, že se mnou pojede Honza Škarnitzl, ale najednou jsem měl půl minuty,“ popisoval průběh úvodu závodu Cimbál. „Věděl jsem, že mám velký náskok, proto jsem si dovolil v posledním kole už zvolnit,“ doplnil Ondřej, který přijel do cíle na první pohled svěží.

„Překvapivě jsem si to užil, bolely mě na startu nohy, necítil jsem se moc dobře, ale asi to je forma,“ smál se úřadující mistr republiky, kterého jako další závod čeká obhajoba domácího titulu za 14 dnů v Praze.

„Ondru jsem po startu nechytil, jel hodně rychle. Mě se jelo dobře, ale ne tak, abych mohl jet s ním,“ líčil závod Honza Škarnitzl, který strávil poslední dny na těžkém soustředění v Jizerských horách.

Na bronzovou příčku dosáhl druhý nejstarší muž startovního pole Filip Eberl (Remerx Merida Kolín), kterému se v Peci daří pravidelně, jeho stájový kolega Tomáš Paprstka dojel čtvrtý a i nadále zůstává v čele seriálového hodnocení, právě před Filipem a Janem Nesvadbou. Tomáš Paprstka rovněž ovládl závod mužů do 23 let.

„Je to paráda, když se nic zásadního nestane, měl by triumf zůstat v týmu,“ radoval se Filip.

Stupně vítězů závodu žen kompletně obsadily zahraniční bikerky. Stejně jako v Kutné Hoře i v Peci zvítězila Katarzyna Solus-Miskowicz (POL, Kross Racing) před svou týmovou parťačkou Annou Szafraniec a slovenskou jedničkou Jankou Števkovou.

Szafraniec tak znovu navýšila svůj náskok na čele průběžného hodnocení seriálu Českého poháru a přislíbila účast na finálovém dějství na Zadově, protože celkový triumf má téměř v kapse. „Nenechám si to ujít, v Česku závodím ráda a na Zadově jsem ještě nebyla,“ řekla polská matadorka, která se svou kolegyní dnešní závod s přehledem opanovaly.

Nejlepší českou závodnicí byla Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) na čtvrtém místě. Ještě v posledním kole ale bojovala s Jankou Števkovou o poslední místo na stupních vítězů, nakonec byla zkušenější Slovenka silnější.

„Vypadalo to, že jsme na tom zhruba stejně, já byla lepší ve sjezdech, ona do kopců, má strašně silný motor. V posledním kole jsem udělala malou chybu a cukla mi a já jí už nestačila dojet, byla lepší. Jsem ale spokojená, vylepšila jsem si své letošní maximum,“ uvedla Karla Štěpánová.

V průběžném hodnocení je s 260 body na čele Szafraniec před Solus-Miskowicz (210), další tři posty pak okupují bikerky Kona Cycling Point – Machulková, Štěpánová a Škarnitzlová.

Klání juniorek bylo dalším parádním představením Barbory Machulkové (Nutrend Specialized), která zatím v Českém poháru neztratila jediný bod. Neméně bravurně si počínal i její týmový kolega Jan Rajchart, který zvítězil mezi 55 juniory.

Výsledky muži Elite:

  1. Ondřej Cink (Multivan Merida) 1:27:03 hod.
  2. Jan Škarnitzl (Sram Rubena Trek) +1:03
  3. Filip Eberl (Remerx Merida Kolín) +2:01
  4. Tomáš Paprstka (Remerx Merida Kolín) +2:50
  5. Jan Nesvadba (Superior Rubena) +3:26

Průběžné pořadí ČP po 4. závodě:

1. Paprstka 206, 2. Eberl 187, 3. Nesvadba 175, 4. Kulhavý 150, , 5. Vastl 145

Výsledky ženy Elite:

  1. Katarzyna Solus-Miskowicz (POL, Kross Racing) 1:13:10 hod.
  2. Anna Szafraniec (POL, Kross) +0:34
  3. Janka Keseg Števková (SVK) +2:21
  4. Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) +2:56
  5. Jitka Škarnitzlová (Giant Cycling Point) +4:33

Průběžné pořadí ČP po 4. závodě:

1. Szafraniec 260, 2. Solus-Miskowicz 210, 3. Machulková 191, 4. Štěpánová 185, 5. Škarnitzlová 157

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu