Tour de Kids končí 28. června na Ladronce

12.6.2014
<p>Od dubna do června 2014 se po celé republice konaly cyklistické závody TOUR DE KIDS pro děti s bohatým doprovodným programem. Nejsou pro profesionály z řad klubů, ale pro ty děti, které mají zájem si přijít vyzkoušet profesionální trať a užít si příjemné odpoledne společně s ostatními dětmi. Startovat může opravdu každý, a kdo nechce, může se přijít pobavit a strávit příjemné odpoledne, třeba s klaunem Čiko. Mezi nejmladší účastnice patří teprve 14-ti měsíční Zuzanka, která statečně celou trať projela a i když nevyhrála, měla z jízdy velikou radost. O tom závody Tour de Kids jsou… o zábavě :)</p>

Letošní ročník končí 28. června 2014 v Praze 6 na inline/cyklistickém oválu v parku Ladronka.

Závody jsou pro děti od těch nejmenších po zhruba 11leté děti, záleží na roku narození. V letošním roce mohou startovat děti narozené v roce 2003 a mladší. Holky a kluci startují samostatně, nejdříve probíhají rozjížďky a ti nejlepší mohou postoupit do finále. Aby nikdo nebyl smutný, hned u registrace každý malý závodník (nebo malá závodnice) dostane účastnické tričko s logem Tour de Kids, cereální snack Street XL, knížku a časopis z nakladatelství Mladá fronta a pamětní list. Zároveň je pro děti uzavřeno jednorázové úrazové pojištění. Během odpoledne může soutěžit a vyhrát spoustu dalších cen. Vítězové jednotlivých kategorií si na stupních vítězů oblečou žlutý dres jako na opravdické „tour“ a na první tři čekají dárky od partnerů akce.

Tour de Kids nejsou jen závody, ale i zábava. Klaun Čiko je veliký kamarád a blbne s dětmi nejen na podiu, ale také vyrábí figurky z balónků každému na přání. Organizátoři připravili mobilní dětské hřiště se šlapacími autíčky Kettler, kde se děti mohou naučit základní dopravní značky a dopravní výchovu. Herní stan se stolky plnými kostiček určitě nebude nikdy prázdný a přitáhne k hraní i dospělé. Pro nejmenší je připraven i skákací hrad Oreo, dětský koutek s Brumlíkem, házení na cíl u stánku ING bank, skákací panák u stánku ČPZP a kolo štěstí u stánku Kalas Sportswear. Na závěr celého dne proběhne tradiční diskotéka. Letecká společnost Emirates všem dětem bude rozdávat batůžky a frisbee. V herním stanu jsou v omezeném množství zdarma k zapůjčení dětská odrážedla Kettler a cyklistické přilby Casco.

Na závěr každého odpoledne probíhá i slosování startovních čísel o pěkné ceny od našich partnerů.

Organizátoři TOUR DE KIDS se v letošním roce spojili s projektem „Dětský čin roku“ a jejich zásluhou na akci dorazí na jejich stánek Jirka Ježek, náš nejlepší paralympionik, Aleš Háma a Lucie Křížková-Váchova.

Cílem celé akce TOUR DE KIDS je především děti seznámit s kolem, se závody, s bezpečností provozu, se základními dopravními značkami, jak má být správně vybavené dětské kolo, proč je důležité nosit bezpečnostní přilbu i při krátké vyjížďce a zároveň tak celou akcí podpořit pohyb dětí.

Vstup na akci a veškeré doprovodné aktivity je zdarma. Startovné na většinu závodů je 80,– Kč při on-line registraci a on-line platbě, při platbě na místě pak činí 100,– Kč. Děti ale dostanou spoustu dárečků. Pokud jsou děti pojištěncem ČPZP, neplatí startovné žádné. Stačí jen předložit kartička pojištěnce při vyzvedávání startovního čísla. Děti mohou mít své startovní číslo se svým jménem. Je ale nutné se předem registrovat na závody přes on-line registraci na www.tourdekids.cz a vyplnit si kolonku se jménem, které pak chcete mít pro své dítě na jeho startovním čísle.

V každém místě konání je časový harmonogram stejný. Od 11 hodin do 13.15 hodin (nejdéle) je potřeba se přijít zaregistrovat a vyzvednout si startovní číslo do stanu akreditace. Ve 14 hodin je odstartována první rozjížďka. Nejdříve na trať vyráží nejstarší děti, v letošním roce je to kategorie 2003 a 2004. Délka závodu není dlouhá, pouze 3 kolečka kolem náměstí (nejčastější místo konání). Menší děti mají koleček méně a méně až ty nejmenší jedou kolem 50 metrů (start – cíl). Oproti jiným závodů se každá kategorie dělí na více rozjížděk tak, aby na startu bylo nejvíce 8 dětí a všichni byly seřazeny na startovní čáře vedle sebe (ne za sebou). Podle počtu dětí, které se přihlásily do jednotlivé kategorie, se stanoví, kolik rozjížděk se uskuteční a kolik dětí z jednotlivých rozjížděk postoupí do finále. To se odehraje po skončení poslední rozjížďky. Závody končí mezi 16 až 17 hodinou, v každém městě je to trošičku jiné. Záleží na délce trati, na počtu dětí, ale i počasí. Možná to vypadá složitě, ale určitě není. Celý systém rozdělení bude vyvěšen na informačních tabulích a také moderátor akce, Radek Petráš, ho během odpoledne bude vysvětlovat. Konkrétní aktuality je nutné si hlídat na oficiálním webu www.tourdekids.cz.

Trať je vyhraničená mobilními zábranami a hlídaná od dobrovolníků. Na trati je i zdravotnice, kdyby si náhodou některé z dětí odřelo kolínko nebo loket. Veškeré informace vám po celý den rádi zodpovědí na akreditaci, která je viditelně označena.

V letošním roce se koná již čtvrtý ročník a TOUR DE KIDS se tak pomalinku dostávají do povědomí rodičů s dětmi. Pro většinu dětí se jedná o jejich první závody. Někoho to začne bavit více a může to zkusit na profesionálních závodech nebo si v okolí vyhledat cyklistický klub. V letošním roce je průměrně na startu přes 300 malých závodníků. Veškeré informace najdete na webových stránkách www.tourdekids.cz nebo na facebooku, kde jsou vždy ty nejaktuálnější informace.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu