Teplo, slunce a pohoda na Orlíku

9.6.2014
<p>V kvapíkovém tempu pokračuje seriál Kolo pro život i v červnu. Z jesenických Koutů se „Cirkus bikový svět“ přesunul do legendární lokality Vystrkov u Orlické přehrady. A počasí jako by všem chtělo napovědět, k čemu hotel Orlík, přilehlé louky, lesy a pláže sloužily v dobách, kdy po nějakých horských kolech nebylo ani památky. Jasně že k rekreaci. Tehdy ale pro omezený okruh lidí. Tuto sobotu to naštěstí neplatilo. Od rána modrá obloha a sluníčko, na které jsme dlouho čekali. To všechno, včetně tratí, které patří mezi širokou veřejností mezi velmi oblíbené, způsobilo, že už dvě hodiny před startem hlavního závodu nebylo kam zaparkovat.</p>

Zaplnily se všechny louky a auta lemovala i první kilometr trati závodu. Své sportovní povinnosti si nejdříve splnilo téměř 300 dětí v Junior Trophy a zatímco dospělí závodníci se potili před půl dvanáctou ve startovním koridoru, děti a jejich doprovody si už užívaly luxusu bazénu, všemožného občerstvení a někteří možná i nedalekého přehradního jezera. Orlík je na celodenní výlet spojený s účastí v závodě na některé z tratí jak dělaný a skutečně mnoho rodin toho využilo!

Kooperativa je už pěknou řádku let spjatá s KPŽ. Markéta Topičová z úseku marketingu nám k tomu řekla: „Poskytujeme závodníkům služby, které skutečně potřebují.“ Jistě, bereme to už jako samozřejmost. Depo, sprchy, mytí kol, předzávodní servis kol, to vše výlučně pod zelenými stany Kooperativy. Ta se snaží průběžně zapracovat na vylepšení služeb – letos byl třeba zvětšen objem nádrží na teplou vodu, aby se ve sprchách dostalo pokud možno na každého. Další službou od Kooperativy je unikátní pojištění, nabízené všem závodníkům pro každý konkrétní závod KPŽ. Slovo má opět Markéta Topičová. „Naše úrazové pojištění je naprosto unikátní záležitost. Nikdo jiný nic podobného nenabízí. Každý z účastníků má možnost on-line při přihlašování na závod nebo přímo na místě uzavřít úrazovou pojistku a to dokonce ve třech úrovních výše plnění v případě škodní události. Většina lidí si pořád neuvědomuje, že standardní úrazová pojistka se na závodní aktivity nevztahuje. U nás mají závodníci možnost si za opravdu málo peněz pokrýt zdravotní riziko spojené se svým koníčkem a to velmi jednoduše, víceméně bez nároku na čas.“

Vraťme se ale na tratě, hlavní závod odstartoval, jak je už zavedené, půl hodiny před polednem a díky suché trati byl velmi rychlý. Příjemná změna pro všechny, poprvé po bahnitých galejích v předchozích kláních. Vítěz Pavel Boudný (Česká spořitelna- Specialized) přijel na pásku bez dvou minut za dvě hodiny, což je na pětapadesátiki­lometrové trati docela kvapík. Těsně za svými zády přivezl obvyklé rivaly z předchozích závodů. Druhý skončil jeho týmový kolega Matouš Ulman, třetí Jirka Hudeček (Symbio+ Cannondale) jezdící letos v obdivuhodné formě a se čtvrtým místem se musel spokojit Honza Strož (Ivar CS – Author team). Další v cíli už se na první čtyřku dívali z uctivé vzdálenosti. Podle hlavních aktérů se závod vyvíjel tak, že už po prvním výjezdu se oddělili od zbytku startovního pole a jeli si vlastní závod, místy okořeněný nástupem některého z aktérů. Vzhledem k charakteru trati, která nenabízí žádné extrémně dlouhé stoupání, se však vždy ve sjezdech čtveřice znovu sjela, takže se rozhodovalo až bezprostředně před stadionem. Na trase C a trase D – Nova Fitness jízdě se postavil na start téměř identický počet závodníků. I to zapříčinilo, že na trati závodu B, který se tradičně jede na dvou identických okruzích protínající areál závodů, bylo občas docela těsno, i když trasa D byla nově vedena zcela separátně a tuto vyjížďku si užil rekordní počet vice než 250 cyklistů.

Odpoledne už se všichni jenom veselili, užívali si konečně krásného letního počasí, vodního osvěžení a regenerovali na další závod KPŽ. Neuplyne už totiž ani týden a znovu se potkáme v neméně atraktivním místě, tentokrát na severu Čech, pod siluetou ještědského vysílače.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu