Po ČR na kole anebo Tour4Change

3.6.2014
<p>Svou premiéru si letos odbude mezinárodní projekt TOUR 4 CHANGE. Od 2. do 5. června se přes celou Českou republiku vydá peloton zdravých a handicapovaných cyklistů, dospělých i dětí, aby se ve Zlíně, kde bude vrcholit 54. Zlín Film Festival, setkal se slovenskými a polskými kolegy.</p>

TOUR 4 CHANGE je projekt, jehož cílem je podnítit zájem veřejnosti a dokázat, že na věku, národnosti či handicapu nezáleží, že skutečné bariéry neexistují. Prostřednictvím propojení zdravých, handicapovaných, dospělých a dětí, Čechů, Slováků a Poláků, sportu a kultury chtějí organizátoři prezentovat, jak důležité je nehledat rozdíly, ale naopak to, co lidi spojuje.

Z tohoto důvodu byl sestaven tým lidí, zdravých, handicapovaných, dospělých i dětí, který po čtyři dny pojede přes Českou republiku na kolech (klasických i kolech speciálních – tricykl a handbike). Po trase se zastaví celkem ve 12 městech a pozdraví více než 4000 dětí a dospělých. Celý peloton směřuje do Zlína, kde se setká s týmy z Polska a Slovenska.

Ve Zlíně společným závěrečným programem v režii projektu ukončíme 54. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež.

Mezi handicapovanými jsou i účastníci paralympiád v kategorii silniční handbike (oba vozíčkáři): Čech Radovan Civiš, 8. v Pekingu 2008, a Polák Rafał Wilk, 2× zlatá medaile na paralympiádě v Londýně 2012.

Tým tvoří i děti: handicapovaný chlapec Jakub Trefný (protéza nohy), cyklistická naděje, a kluci, Gabriel a Pavel, kteří s ním jedou jako doprovod a v případě potřeby budou pomáhat (samozřejmě nejen jemu).

Akci svou účastí podpoří osobnosti. Česká etapa: vícenásobný Mistr světa a 20násobný Mistr ČR v biketrialu Josef Dressler, Stanislav Berkovec, členové skupiny Nebe Štěpán Petrů a Petr Harazin. Moravská etapa: vícenásobný Mistr ČR ve freestyle motocrossu Petr Kuchař a Hanka Kynychová.

Projekt podpořil Mezinárodní visegrádský fond. Organizátorem projektu je nezisková organizace Černí koně, partnery pak Athega, slovenský Parasport24 a Polák Maciej Dabrowski.Významným partnerem je 54. Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Po celou dobu konání festivalu jsou ve Zlíně na dvou místech umístěny handbiky s trenažery, kde si zájemci mohou na vlastní kůži vyzkoušet fungování kola na ruční pohon a kolik síly musí vynaložit na ujetí jediného kilometru. Na obou místech bude probíhat soutěž VIRTUAL CUP, jejíž finále proběhne 5. 6. 2014 na náměstí míru ve Zlíně po slavnostním příjezdu mezinárodního pelotonu. Nejlepší finálový jezdec bude moci změřit síly s vítězem paralympijských her v Londýně 2012.

„Veškerým úsilím chceme šířit myšlenku propojování společnosti, chceme, aby široká veřejnost měla možnost setkat se tváří v tvář s lidmi, kteří handicap mají i s lidmi, kteří jsou zdraví a sami rozdíly mezi sebou nedělají. Fungující obraz společnosti je jedinou možnou cestou, jak i v ostatních podnítit zájem a iniciativu. Jedná se o nekonečný a nekončící proces, cestu pro změnu – TOUR 4 CHANGE,“ říká k projektu jeho manažerka Nicole Trechová.

Plán trasy – česká etapa:

2.6.2014 – START – 1. ETAPA

8:00 Praha Horní Počernice, program pro děti, hřiště u gymnázia na ulici Chodovická

9:00 slavnostní START

11:00 Nymburk, program pro děti, ulice Pražská, u hradeb

12:00 odjezd

12:45 Poděbrady, program pro děti, základní škola T. G. M., Školní ul.

13:45 odjezd

15:30 Kolín

3.6.2014 – 2. ETAPA

8:30 Kolín, program pro děti, základní škola Prokopa Velikého

9:30 odjezd

11:30 Přelouč, program pro děti, Masarykovo náměstí

12:30 odjezd

14:30 Hradec Králové, program pro děti, Masarykovo náměstí

4.6.2014 – 3. ETAPA

8:30 Brno, Líšeň, program pro děti, základní škola, ul. Jírová

9:30 odjezd

11:30 Vyškov, program pro děti, Masarykovo náměstí

12:30 odjezd

15:15 Slatinice, lázně Slatinice

5.6.2014 – 4. ETAPA

8:30 Prostějov, program pro děti, Náměstí T.G.M.

9:30 odjezd

12:00 Kroměříž, program pro děti, Velké náměstí

13:00 odjezd

14:30 Otrokovice – Kvítkovice, sraz s cyklisty, kteří nás doprovodí do cíle

14:45 odjezd

15:30 Zlín, slavnostní příjezd, závěrečný program, náměstí Míru

www.tour4chan­ge.cz

spot v ČT (od třetí minuty) http://www.ceskatelevize.cz/…795-studio-6

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu