Druhý díl Českého poháru XC

19.5.2014
<p>Počasí, že by psa nevyhnal a přece se závodilo. Bedřichov si to letos tedy vyžral, Ledoví muži měli malé zpoždění a svou sílu naplno demonstrovali právě tento víkend. K vichru a zimě se přidal i déšť a s ním samozřejmě i bláto. Moře bláta. A tak se hodně běhalo, což bikerům zrovna nesedí.</p>

Program Českého poháru začal už včera úvodním dílem sprinterského seriálu. A byli to domácí bikeři, kteří sprint ovládli. Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) a Jan Nesvadba (Superior Rubena) zhruba po deseti měsících zopakovali vítězství v bedřichovském sprintu. Vloni to byl historicky premiérový domácí šampionát v nové disciplíně, letos úvodní díl Českého poháru. Vloni se prášilo za kočárem a letos to byly spíše bahenní lázně.

Do nedělního dění nastoupilo na 400 závodníků ze dvanácti zemí, včetně několika exotických jako Nový Zéland, Mexiko, Kazachstán či Izrael.

K radosti reprezentačního a zároveň i týmového trenéra Viktora Zapletala suverénně ovládli juniorské kategorie, stejně jako před necelým měsícem v Teplicích, Barbora Průdková a Jan Rajchart z týmu Specialized Nutrend.

Pelotonu elitních žen od startu vévodila Polka Anna Szafraniec (Kross Racing) a s půlminutovým náskokem zvítězila před Terezou Huříkovou (Specialized Racing). Česká bikerka najížděla do prvního až za první desítkou startovního pole, zbrzdil ji totiž pád přes řidítka. Tereza si ale potom klestila cestu k medaili a úspěšně.

„Strašný, bylo to hodně na morál… Nedlouho po startu jsem šla přes řidítka hlavou do louže a bahna. Byla jsem totální baheňák, kolo a půl jsem se z toho dostávala a pak se snažila Szafraniec dojet, ale nepodařilo se to. Chtěla jsem vyhrát, jsem trochu zklamaná,“ řekla Tereza.

Jako třetí proťala cílovou pásku mistryně Evropy do 23 let Yana Belomoyna z Ukrajiny, ta je ale věkem stále v mladší kategorii. A tak bronzová medaile v elitní kategorii patří Pavlíně Šulcové (Ghost Rubena), která projela cílem až jako pátá. Před ní se ještě vměstnala vynikající jízdou další „třiadvacítkářka“ Barbora Machulková (Kona Cycling Point).

Do čela průběžného pořadí se po čtvrtém místě v Teplicích a dnešním vítězství Polka Szafraniec.

Otěže závodu mužů kategorie Elite měl velmi pevně v rukou Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing). V sedmiokruhovém závodě před své přední kolo nikoho nepustil a zopakoval tak vítězství z Teplic. S plným počtem bodů je tak v čele seriálového bodování.

„Jsem rád, že jsem to přežil  Jel jsem na jistotu, nechtěl jsem moc riskovat, byla mi zima a z toho běhání mě trochu zraněné koleno. Ale zase na druhou stranu jsem to chtěl dojet kvůli rozjetí před Novým Městem, ale nebylo to ideální,“ řekl Jaroslav Kulhavý. Nedošlo ani na očekávaný souboj s největším soupeřem Ondřejem Cinkem (Multivam Merida). Ondřej měl navrh vloni při domácím šampionátu, dnes ale byl bez chuti a ze závodu po hodině raději odstoupil. “Bylo to šílený, nemělo to pro mě cenu. Nebavilo mě to běhání v bahně, nechtěl jsem riskovat nějaký zranění nebo další nemoc. Je to blbý, ale je to tak,“ vysvětlil Cink.

Neuspěl ani domácí Jan Nesvadba (Superior Rubena), který chtěl zopakovat souboj s Kulhavým z Teplic. Málem se to podařilo, ale vinou dvou defektů do cíle rovněž nedojel. „Den blbec. Jak jsem běžel a nesl kolo, tak se mi tam záhadným způsobem udělaly na řetězu dvě mašle. Rozmotal jsem to, ale pořád řetěz střílel. Zastavil jsem v depu a vyměnil ho, propadl jsem se na 29. místo a to mě dost naštvalo. Fanoušci mě hnali, jel jsem jak o život, dvě kola před cílem jsem byl už osmej… Pak jsem ale ve výjezdu rozerval přehazovačku. Hodně mě to mrzí, zrovna doma, ale aspoň vím, že na to mám a snad jsem si to už vybral a prodám to příští týden v Novém Městě,“ nechal se slyšet Nesvadba.

Stříbro tak bral další domácí biker Jiří Novák v dresu mezinárodního týmu Betch.nl Superior Brentjens, který na Kulhavého ztratil jen třičtvrtě minutu. Bronz získal Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized), ten projel cílem čtvrtý, před ním se ještě umístil výborně jedoucí Tomáš Paprstka (Remerx Merida Kolín) – vítěz kategorie mužů do 23 let.

Výsledky XCE muži:

  1. Jan Nesvadba (Superior Rubena)
  2. Tomáš Paprstka (Remerx Merida Kolín)
  3. Tomáš Tvrdík (Nilfisk Alto)
  4. Pavel Skalický (Remerx Merida Kolín)

Výsledky XCE ženy:

  1. Pavla Havlíková (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.)
  2. Iwona Kurczab (POL, SGR Srebna Gora)
  3. Iryna Popova (UKR, CC Roma)
  4. Soňa Jurková (Bike 2000)

Výsledky junioři:

  1. Jan Rajchart (Specialized Nutrend) 1:11:02 hod.
  2. Ben Oliver (NZL) +0:57
  3. Marcell Boguslawski (POL, Integral Collections) +2:29
  4. Matěj Průdek (Bike 2000) +2:44
  5. Lukáš Kobeš (Velosport Domažlice) +3:07

Výsledky juniorky:

  1. Barbora Průdková (Specialized Nutrend) 53:34 min.
  2. Marlena Drozdziok (POL, SMKK Bioam) +2:53
  3. Jana Czeczinkarová (Big Shock) +3:47
  4. Darina Tkacheva (UKR, ccRoma) –1 kolo
  5. Nikola Bajgerová (KC Kooperativa SG Jablonec n.N.) –1 kolo

Výsledky ženy U23:

  1. Yana Belomoyna (UKR) 1:42:30 hod.
  2. Barbora Machulková (Kona Cycling Point) +1:06
  3. Amber Johnston (NZL, NZXC Racing) +7:46
  4. Vendula Kuntová (Remerx Merida Kolín) –2 kola
  5. Aleksandra Podgorska (Sante BSA Whistle) –2 kola

Výsledky ženy Elite:

  1. Anna Szafraniec (Kross Racing) 1:39:08 hod.
  2. Tereza Huříková (Specialized Racing) +0:31
  3. Pavlína Šulcová (Ghost Rubena) +4:53
  4. Kate Fluker (NZL, NZXC Racing) +5:09
  5. Karla Štěpánová (Kona Cycling Point) +5:44

Výsledky muži U23:

  1. Tomáš Paprstka (Remerx Merida Kolín) 1:38:46
  2. Kevin Panhuyzen (BEL, Trek KMC) +1:00
  3. Jan Vastl (Česká spořitelna Specialized junior) +1:33
  4. Kryštof Bogar (Betch.nl Superior Brentjens) +2:37
  5. Pavel Skalický (Remerx Merida Kolín) +6:48

Výsledky muži Elite:

  1. Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing) 1:35:55 hod.
  2. Jiří Novák (Betch.nl Superior Brentjens) +0:46
  3. Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized) +3:24
  4. Filip Eberl (Remerx Merida Kolín) +4:03
  5. Matouš Ulman (Česká spořitelna Specialized) +4:37

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu