Český pohár XC odstartoval

24.4.2014
<p>Úvod Českého poháru v Teplicích byl vyšel pořadatelům na jedničku. Krásné počasí, velké množství diváků a hlavně díky zařazení seriálu do UCI kategorie C1 našlapané elitní startovky. Celkem se v Teplicích představilo 427 bikerek a bikerů z deseti zemí, nejobsazenější byla kategorie Elite a U23, ve které jich soupeřilo 77.</p>

Byť teplický okruh nesleduje XCO trendy poslední doby, rozhodně není nezajímavý a lehký. Páteční déšť okruh v centru lázeňského města příjemně smočil, sobotní podmínky tak byly dokonalé. Ani prach, ani bláto.

Juniorka Barbora Průdková (Specialized Nutrend) splnila svou roli favoritky do posledního puntíku. Zvítězila stylem start-cíl s náskokem dvou minut a čtyřicetisedmi minut před Janou Czeczinkarovou (Big Shock).

Závod juniorů na 5 kol byl dramatický do posledních metrů. Postaral se o něj favorit Jan Rajchart (Specialized Nutrend) a specialista cyklokrosař Roman Lehý (KC Kooperativa SG Jablonec nad Nisou). Většinou byl na čele Rajchart, ale své slovo si občas vzal i Lehký. S blížícím se finišem vzrůstala i aktivita obou borců. O vítězství se nakonec rozhodlo až kilometr před cílem, kde už Lehký neměl na další atak Rajcharta dostatek sil. Dojel si tak pro své první domácí vítězství.

„Věřil jsem si, vím, že mám silný poslední kola, taky se rozhodlo tak kilák před cílem. Dneska to bylo strašně těžký. Zkoušel jsem to na Romana víckrát, ale nebyla síla, v těch brdkách jsem ztrácel. Popravdě to ale dneska nebylo nic moc,“ nechal se po závodě slyšet nejlepší junior.

Šest kol pro ženy, to byla porce pro dvaatřicetičlenné, slušně obsazené startovní pole. Na startu nechyběly vynikající Polky, mistryně Belgie, Skotska nebo Slovenska. Češky se tak bohužel do pódiové pětky neprobojovaly, post nejlepší české bikery v Teplicích zastala šestá Pavlína Šulcová (Ghost Rubena), těsně před celkovou vítězkou loňského seriálu ČP Karlou Štěpánovou (Kona Cycling Point).

„Byl to takovej utrápenej závod, celý závod nebyl moc drobrej. Je to sice útěcha být nejlepší Češkou, ale já chci koukat výš a měřit se s těma světovejma holkama a ty mě dneska bohužel ujely. Chyběla síla v nohou, jsem slabá v technice. Musím to pilovat,“ přiznala Pavlína.

O medailích se rozhodovalo mezi zahraničními bikerkami. První dvě kola byla v čele Polka Katarzyna Solus.Miskowicz (Kross Racing), pak ji na čele vystřídala Belgičanka Githa Michels (Trek KMC). Copatou bikerku ale z prvního místa odstavily technické problémy a špic tak okupovala Slovenka Janka Keseg-Števková (Outsiderz).

Slovenská jednička se tak po roční mateřské pauze vrátila s plnou parádou na výsluní, zvítězila s více než půlminutovým náskokem právě na belgickou šampionku. O svém vítězství nepochybovala od začátku, věřila si.

„Já jezdím na závody s tím, že vyhraju, to jinak nejde,“ řekla maminka osmiměsíční dcerky Hanky. „Jsem moc spokojená, někdy je to na kole jednodušší než být maminkou. Hanka je moje láska, ale kolo vášeň. Hned 32 dnů po porodu jsem jela závod, pak nějakou silnici, jen abych se oťukala. Tohle je můj asi čtvrtý závod,“ líčila dále závodnice, která si posteskla na to, že není ze strany sponzorů zájem o bikerku – matku s dítětem. „Nemám žádnou profesionální podporu, od Koby jsem dostala jen kolo.“

Zlatým hřebem celého dne bylo představení elitních mužů. Hned od prvního kola se na čele usadil Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing), nasadil strojové tempo a upaloval k cíli. Jako klíště byl k němu přilepen Jan Nesvadba (Rubena Superior) spolu s Markem Konwou (POL,Betch.nl Superior Brentjens). Za nimi se ale šikovali další favorité. Nejdříve vedoucí skupinku rozšířil týmový kolega Konwy Jiří Novák a pozdějí také Pavel Boudný (Česká spořitelna Specialized). Stíhal i Kristián Hynek (Ergon Topeak), který velmi špatně odstartoval a musel si čelo závodu pracně dojíždět, na rozdíl od Boudného se mu to ale nepodařilo.

Když si Jára Kulhavý vezl pětičlenou skupinku za svým zadním kolem i do posledního kola, každý byl zvědavý, jak, kdo a kde rozhodne. Celá skupina zřejmě čekala, kdy to přijde, kdy se Jára zvedne a zmizí. Nikdo se totiž o nic nepokusil.

A byl to olympijský vítěz, který sjel z parku Letná mezi lázeňské domy na dlouhou cílovou rovinku, jako první a po čtyřech letech vyhrál závod Českého poháru. O překvapení se postaral Jan Nesvadba, který dojel 5 vteřin za Járou. O bronz se sprintovalo: 3. Konwa, 4. Boudný. Pátý pak dojel Jirka Novák.

„Jel jsem si svoje tempo, ale že bych se cítil nějak extra dobře, to se teda říct nedalo. Nechtěl jsem nic zkoušet, vyhovovalo mi, jak se jelo. Bylo dobrý, že jsme byli v kontaktu, dlouho jsem nezávodil, takže jsem to nechával až na konec. Věřil jsem si, v průběhu závodu jsem to celý tahal já nebo chvíli Konwa, říkal jsem si, že na tom ostatní nebyli líp než já. Ale mohl jsem udělat chybu, což jsem doufal, že se nestane,“ sdělil nám po závodě Jára, který už pozítří odlétá na druhý závod Světového poháru do Austrálie.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu