Děti budou soutěžit v deseti městech

17.4.2014
<p>Od dubna do června 2014 se po celé republice konají cyklistické závody TOUR DE KIDS pro děti s bohatým doprovodným programem. Nejsou pro profesionály z řad klubů, ale pro ty děti, které mají zájem si přijít vyzkoušet profesionální trať a užít si příjemné odpoledne společně s ostatními dětmi. Startovat může opravdu každý, a kdo nechce, může se přijít pobavit a strávit příjemné odpoledne, třeba s klaunem Čiko.</p>

Závody jsou pro děti od těch nejmenších po zhruba 11leté děti, záleží na roku narození. V letošním roce mohou startovat děti narozené v roce 2003 a mladší. Holky a kluci startují samostatně, nejdříve probíhají rozjížďky a ti nejlepší mohou postoupit do finále. Aby nikdo nebyl smutný, hned u registrace každý malý závodník (nebo malá závodnice) dostane účastnické tričko s logem Tour de Kids, cereální snack Street XL, dětskou knížku z nakladatelství Mladá fronta. A protože do finále nemůže postoupit každý, po dojezdu své rozjížďky všechny děti dostanou časopis Sluníčko nebo Mateřídouška a dárek od společnosti Nutrend. Během odpoledne může soutěžit a vyhrát spoustu dalších cen. Vítězové jednotlivých kategorií si na stupních vítězů oblečou žlutý dres jako na opravdické „tour“ a na první tři čekají dárky od partnerů akce a medaile.

Tour de Kids nejsou jen závody, ale i zábava. Klaun Čiko je veliký kamarád a blbne s dětmi nejen na podiu, ale také vyrábí figurky z balónků každému na přání. Organizátoři připravili mobilní dětské hřiště, kde se děti mohou naučit základní dopravní značky a dopravní výchovu. Herní stan plný hraček za zkrácení čekání na své závody. Společnost Kettler dětem zapůjčí šlapací autíčka. V herním stanu budou také k zapůjčení dětská održáedla a cyklistické přilby (omezené množství). Pro nejmenší je připraven i skákací hrad.

Nesmíme zapomenout ani na diskotéku s klaunem a na závěr každého odpoledne probíhá i slosování startovních čísel o pěkné ceny . Cílem celé akce TOUR DE KIDS je především děti seznámit s kolem, se závody, s bezpečností provozu, se základními dopravními značkami, jak má být správně vybavené dětské kolo, proč je důležité nosit bezpečnostní přilbu i při krátké vyjížďce a zároveň tak celou akcí podpořit pohyb dětí. Vstup na akci a veškeré doprovodné aktivity je zdarma. Startovné na většinu závodů je 80,– Kč při on-line registraci a on-line platbě, při platbě na místě pak činí 100,– Kč. Děti ale dostanou spoustu dárečků. Pokud jsou děti pojištěncem ČPZP, neplatí startovné žádné. Stačí jen předložit kartička pojištěnce při vyzvedávání startovního čísla. Děti mohou mít své startovní číslo se svým jménem. Je ale nutné se předem registrovat na závody přes on-line registraci na www.tourdekids.cz a vyplnit si kolonku se jménem, které pak chcete mít pro své dítě na jeho startovním čísle.

V každém místě konání je časový harmonogram stejný. Od 11 hodin do 13.15 hodin (nejdéle) je potřeba se přijít zaregistrovat a vyzvednout si startovní číslo do stanu akreditace. Ve 14 hodin je odstartována první rozjížďka. Nejdříve na trať vyráží nejstarší děti, v letošním roce je to kategorie 2003 a 2004. Délka závodu není dlouhá. Oproti jiným závodům se každá kategorie dělí na více rozjížděk tak, aby na startu bylo nejvíce 8 dětí a všichni byly seřazeny na startovní čáře vedle sebe (ne za sebou). Podle počtu dětí, které se přihlásily do jednotlivé kategorie, se stanoví, kolik rozjížděk se uskuteční a kolik dětí z jednotlivých rozjížděk postoupí do finále. To se odehraje po skončení poslední rozjížďky. Závody končí mezi 16 až 17 hodinou, v každém městě je to trošičku jiné. Záleží na délce trati, na počtu dětí, ale i počasí. Možná to vypadá složitě, ale určitě není. Celý systém rozdělení bude vyvěšen na informačních tabulích a také moderátor akce, ho během odpoledne bude vysvětlovat. Konkrétní aktuality je nutné si hlídat na oficiálním webu www.tourdekids.cz.

Trať je vyhraničená mobilními zábranami a hlídaná od dobrovolníků. Na trati je i zdravotnice, kdyby si náhodou některé z dětí odřelo kolínko nebo loket. Veškeré informace vám po celý den rádi zodpoví na akreditaci, která je viditelně označena. V letošním roce se koná již čtvrtý ročník a TOUR DE KIDS se tak pomalinku dostávají do povědomí rodičů s dětmi. Pro většinu dětí se jedná o jejich první závody. Někoho to začne bavit více a může to zkusit na profesionálních závodech nebo si v okolí vyhledat cyklistický klub. Veškeré informace najdete na webových stránkách www.tourdekids.cz nebo na facebooku, kde jsou vždy ty nejaktuálnější informace.

Kalendář závodů Tour de Kids 2014 (4. ročník):

26.4.2014 Brno, náměstí Svobody

1.5.2014 Slaný, Masarykovo náměstí

8.5.2014 Pardubice, parkoviště ČEZ arény

24.5.2014 Tábor, areál Komora

25.5.2014 Beroun, Husovo náměstí

1.6.2014 Žďár nad Sázavou, u Zimního stadionu

7.6.2014 Plzeň, náměstí Republiky

21.6.2014 Luha­čovice, Lázeňské náměstí (kolonáda)

22.6.2014 Vsetín, náměstí Svobody

28.6.2014 Praha 6, park Ladronka – cyklistický/in­line ovál

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu