Premiéra cyklokrosového poháru

30.9.2013
<p>Přestože cyklokrosová sezóna v Evropě a v USA je již v plném proudu, čímž to pádem Martin Bína s Lubomírem Petrušem si plní své povinnosti ve svých klubech a Radomír Śimůnek se zotavuje po nemoci, úvodní pohárový závod v Uničově nabídl úctyhodné startovní pole, které čítalo 41 závodníků s mezinárodní konkurencí.</p>

Poměrně tradiční uničovskou 2500 m dlouhou trať charakteristickou dlouhým výběhem (Stairway to Heaven), dnes po celý den prohřívaly paprsky babího léta. Závod vypsaný na 10 kol sledovalo asi 1500 diváků, kteří si díky dramatické koncovce mohli blahopřát k dobře strávenému sobotnímu odpoledni.

Žáci+Kadetky

Se záludnostmi uničovského okruhu se jako první vydali poprat žáci a kadetky. Stylem start cíl vyhrál Jakub Schierl (Merida Remerx Team Kolín), když zdolal tři okruhy v čase 22:45 a stal se tak premiérovým vítězem Toi-Toi Cupu v sezóně 2013/2014. Matouš Měšťan (Johnson Control Mladá Boleslav) se jen marně snažil dotáhnout na svého rivala a byl klasifikován na druhé pozici. Třetím místem doplnil Karel Artl (Cyklošvec Soběslav) kompletní stupně vítězů. Nejlepší kadetkou se stala Adéla Šafářová hájící barvy stáje Moravec Team.

Jakub Schierl: Dneska se mi jelo dobře. Při nájezdu do terénu jsem byl ještě čtvrtý, ale pak jsem se dostal na čelo a náskok si pohlídal. Trať se mi líbila. Mám radši, když je takhle teplo a sucho.

Kadeti+Ženy

Závod vypsaný na pět kol přivedl do terénu jako první Josef Jelínek (Big Shock Team). Nicméně, jezdec stáje SK Velo Praha Jonáš Březina převzal velmi brzo kontrolu nad závodem a do čela už nikoho nepustil. Jeho nejbližší pronásledovatel byl Václav Sirůček (KC Kooperativa SG Jab.n.N.), který ztrácel zhruba 10 sekund. Na třetím místě pak jezdil Roman Benc (Focus Cycling Znojmo). Jonáš Březina si však držel své protivníky daleko od těla a cílovou pásku protnul jako vítěz v čase 33:30. Václav Sirůček s přehledem obhájil druhé místo před Romanem Bencem. Kategorii žen, která startovala minutu před kadetama, ovládla Martina Mikulášková hájící barvy týmu TJ Stadion Louny.

Jonáš Březina: Závod se mi jel docela dobře, nebylo to vůbec jednoduchý. Na konci druhého kola jsem měl docela náskok, ale do poslední chvíle jsem si nebyl jistý, zda vyhraju. Byl bych radši, kdyby bylo dneska trochu chladněji.

Martina Mikulášková: Na začátku jsem se smotala, což mě trochu rozhodilo, tak s výsledkem moc spokojená nejsem. Na to, že to byl první závod, tak to nebylo tak špatný, ale představovala jsem si to jinak. Udělala jsem totiž pár technických chyb. Docela mi vyhovovalo, že před námi startovali kadeti, protože jen několik těch lepších mě dojelo a pak se s nimi dalo jet.

Junioři

Předzávodní papírový favorit na vítězství byl Adam Ťoupalík (ČEZ Cyklo Team Tábor) a tak se jen spekulovalo, v kterém kole ujede svým soupeřům. Při nájezdu do druhého kola se tento táborský lídr pohyboval na čele závodu, nicméně zdatně mu sekundoval Roman Lehký (KC Kooperativa SG Jab.n.N.). Na třetím místě s mírným odstupem figuroval Jan Rajchart (Specialized CZ). Za touto trojicí se vytvořila poměrně velká mezera, na jejímž konci operoval Dominik Vrána (KC Kooperativa) na čtvrtém místě a tak už bylo jasné, že vítěz bude znám z vedoucího dua. Ve čtvrtém kole ze sedmi se Adam Ťoupalík vydal do samostatného úniku a vytvořil si třicetivteřinový náskok, který si udržel až do cíle. Druhý dojel Roman Lehký a pomyslný bronz vybojoval Jan Rajchart.

Adam Ťoupalík: Nevěděl jsem, jaká bude moje forma, protože jsem ještě neabsolvoval žádný pořádný krosový závod. Do závodu jsem šel s tím, že nejdřív chvíli počkám a pojedu s ostatníma. Myslel jsem si, že na čele pojede nějaká skupina, ale nakonec jsme tam zůstali jen ve dvou. Pak jsem to jednou zkusil a vyšlo to. Potom jsem se už jen snažil náskok udržet. S výsledkem jsem spokojenej. Nejelo se mi ale úplně na sto procent. Čekal jsem, že to bude lepší.

Elite+U23

Polský jezdec Mariusz Gil (KwadrO-Stannah) nechtěl ponechat nic náhodě a zavedl peloton do terénu jako první. V průběhu prvního kola však převzala taktovku stáj ČEZ Cyklo Team Tábor a ve třech táhla dlouhý had závodníků. Smolařem dne se stal Michael Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor), kterého postihli hned tři defekty v první polovině závodu a musel se tak vzdát boje o přední příčky. V pátém kole se na čele vykrystalizovala skupina jezdců, kterou tvořili Španěl Rekalde Murgoitio (Hirumet Taldea Abadino), Jakub Skála (ČEZ Cyklo Team Tábor), Vladimír Kyzivát (Johnson Control AŠ Ml. Boleslav), Mariusz Gil, Vojtěch Nipl (Focus Cycling Znojmo) a Tomáš Paprstka (Remerx Merida Team Kolín). Poslední dva jmenovaní mladíci v průběhu osmého kola však ztratili kontakt s vedoucí skupinkou. Chvíli to vypadalo, že Vojta Nipl by se ještě mohl dotáhnout do první skupiny a zařadit se tak mezi kandidáty na vítězství, ale nestalo se tak. Nesmírně dramatické poslední dva okruhy naznačovaly, že by prakticky mohl vyhrát kdokoli ze silného kvarteta. Jelikož cílová rovinka byla relativně krátká, mladík Jakub Skála do ní vlétl jako první a v závěrečné koncovce soběslavský rodák jen potvrdil své vynikající spurterské schopnosti. Zkušený mazák mezi cyklokrosaři Vladimír Kyzivát se musel spokojit s druhým místem. Stupně vítězů doplnil stájový kolega Martina Bíny a Radka Šimůnka Mariusz Gil.

Jakub Skála: Jelikož to byl první závod sezony, tak nikdo nevěděl, jak na tom ostatní budou výkonnostně. Ze začátku to bylo takový oťukávání, ale ke konci se vytvořila kompaktní skupina. Nejelo se mi úplně nejlíp, závod to byl opravdu těžkej. Určitě hodně mě překvapil výkon Španěla, který na začátku spadnul, pak si dojel zpátky do naší skupiny a dost tam tahal. Poslední kolo se jelo nadoraz a rozhodlo se na začátku cílové rovinky. Ve spurtu jsem si věřil, že když to tam pošlu, tak už to dokážu udržet.

Vladimír Kyzivát: Já jsem vůbec nevěděl, jak na tom budu, jelikož v týdnu to na trénincích stálo za starou bačkoru a nemohl jsem se pořádně vytepat. Takže jsem nepočítal, že by to mohla bejt bedna. Dneska se chvíli jelo, chvíli ne, ale je jasný, že za 14 dní to bude o něčem jiném. V posledních kolech se vždycky někdo tak trochu veze a dneska jsem to byl já. Přiznávám, že jsem nechtěl moc tahat. Poslední kolo se jelo ale nadoraz a pak se ukázalo, kdo jak na to má ve spurtu. Autor: www.cyklokros.cz

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu