Prague Downtown zaplnil Petřín

5.9.2013
<p>V sobotu 7. září Praha zažila pořádnou dávku adrenalinu. Konal se zde první ročník městského závodu horských kol Prague Downtown. Špičkový jezdci se prohnali přes Petřínský park, Strahovský klášter a Pohořelec. Zdolávali umělé i přírodní překážky a samozřejmě se takový závod neobešel bez nebezpečně vypadajících pádů. Český zástupce Tomáš Slavík vybojoval parádní druhé místo. Chybělo mu pouze 0,07 sekundy na vítěze Johannese Fischbacha z Německa.</p>

První ročník městského sjezdu na horských kolech Prague Downtown zaplnil Petřínský park diváky a MTB jezdci z celého světa. Vítězem se stal Němec Fischbach, náš Tomáš Slavík skočil druhý o pouhých 7 setin.

Trať s devíti umělými a nespočtem přírodních překážek v podobě schodů, tunelů, různých druhů povrchů zdolávali MTB jezdci jako je trojnásobný mistr světa Michal Prokop, mistr světa Tomáš Slavík, nebo legendární šílenec Michal Mároši. Doplnili je i zahraniční zástupci v čele s největší hvězdou, jihoamerickým králem sjezdů a downhilu Kolumbijcem Marcelem Gutierezzem. Nejlepší ze všech byl po těsných výsledcích nakonec Němec Johannes Fischbach. V těsném závěsu s rozdílem 0,07 sekundy skončil druhý Tomáš Slavík, třetí pozici vybojoval Matt Walker z Nového Zélandu.

„Jsem moc spokojenej s druhým místem. Ale uvědomuji si malé chybky v jízdě. Někdy jsem to trochu přetáhl a pak dobrzďoval, a to mě možná stálo zlato,“ komentuje svou jízdu Tomáš Slavík. To, že trať byla místy obtížnější a technická se downhilloví a fourcrossoví rideři přesvědčili hned v kvalifikaci, kdy některé čekal pád z kola. Ve finále upadl také Kuba Říha před nájezdem na schody. „K tomuto sportu pády prostě patří, naštěstí se klukům nic nestalo,“ sdělil Tomáš Pejša z pořádající agentury HCore Production. Finále proběhlo v duchu parádních skoků, zdolávání překážek, ale i neuvěřitelně rychlého tempa i brzdění. O vítězství rozhodovaly těsné časy a zvládnuté detaily. Naopak nestor Michal Maroši zaútočil z 19. místa, zajel skvělý čas a držel si dlouho první místo. Nakonec skončil devátý.

V druhé desítce předvedl neuvěřitelný trik Kolumbijec Marcelo Gutierezz, který se vůbec nedotkl překážky wallride (jízda po kolmé stěně) a převzal vedení. To mu ale záhy vyfoukl rychlík Johannes Fischbach, na kterého následně ztratil Michal Slavík pouze 0,07 sekundy. Zaplněný Petřínský park, Strahovské nádvoří a Pohořelec si tak užily opravdu napínavý závod a adrenalinový zážitek.

„Jsem rád, že dorazilo tolik fanoušků, kteří podporovali jezdce po celé délce trati hlasitým aplausem. Petřínský park ve spojení s horskými koly byl skvělou a lákavou kombinací letošního ročníku, doufáme, že příští rok to bude ještě lepší, láká na Prague Downtown 2014 Tomáš Pejša. V rámci sjezdu se závodilo i ve skocích na umělém skoku na mountainbicích a BMX kolech, kde nejlepší triky předvedli domácí rider Teodor Kováč a Monster jezdec Vilibald Vítek. O doprovodný program se postaraly kapely Prague Conspiracy a Zoči Voči s předními DJs. Afterparty s kapelou The Prostitutes proběhla v Malostranské besedě. Více o akci včetně mapy a aktuálních informací najdete na www.praguedowntown.com nebo pgdt.cz. Generálním partnerem akce byla společnost ČEZ. Hlavním partnerem byl energetický nápoj Monster Energy.

(tz)

Foto: Rob Trnka a Marian Chytka

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu