Craft 1000 Miles Adventure – zajímavosti z trasy

6.5.2013
<p>Další ročník extrémního MTB závodu Craft 1000 Miles Adventure napříč bývalým Československem se blíží, a tak je nejvyšší čas seznámit se s letošní trasou.</p>

Start: 30. 6. 2013 ve 14 hodin v nejvýchodnější obci Slovenska Nová Sedlica

Cíl: na západě České republiky ve městě Skalná

Délka: cca 1600 km

Trasa povede středem Slovenska přes Vihorlat, Košice, Spišskou Novou Ves, severním podhůřím Nízkých Tater, přes Veľkou Fatru a Bílé Karpaty. V Česku prochází pohořími při severních hranicích – Hrubý Jeseník, Orlické hory, Broumovsko, Krkonoše, Jizerské, Lužické a Krušné hory. „Snažíme se trasu příliš neměnit. Závodníci jistě ´ocení´, že šluknovský výběžek s nejsevernějším bodem ČR Nordkapem zachováváme stejně jako nejnižší místo ČR – Hřensko, kde budou muset překonat Labe přívozem. Oproti minulým ročníkům jsme trasu upravili v oblasti Nízkých Tater, kde jsme co nejvíce vynechali civilizaci, a vedeme ji přes Ráztocké sedlo 1234 m n. m.,“ představuje novinky pořadatel Honza Kopka. Po dosažení sedla závodníci sjedou do údolí a následně se zapotí při stoupání na nejvyšší bod celé trasy Krížna s výškou 1574 m n. m. Drobné změny nastanou i v oblasti trutnovského příhraničí a Králíků. Závodníci si budou moci odpočinout na třech kontolních stanovištích, tzv. checkpointech. První bude severozápadně od Trenčína, poslední pak v Jireských horách. Druhý checkpoint v Jeseníkách slouží zároveň jako cíl poloviční trasy, tedy pro ty, kteří už dál jet nemohou.

Startovat bude 120 účastníků. Většina jich absolvuje závod na kole, několik pěšky a dva dokonce na koloběžce. Kromě českých a slovenských závodníků odstartují i účastníci z Německa, Polska, Itálie, Maďarska a Španělska. Přihlášených je také šest žen, z nichž nejmladší oslaví krátce před startem 18. narozeniny.

Trasa je daná opět elektronicky pomocí GPS a stejně kontroluje pořadatel i dodržení trasy, kterou musí závodníci projet celou ve všech bodech. Novinkou tohoto ročníku bude trasa pro pěší, kteří budou mít dané pouze body, kudy musí projít. Zbytek cesty si volí podle svého uvážení.

Veřejnost se může těšit na zprávy z trati, které bude pořadatel každou noc aktualizovat na stránkách www.1000miles.cz. Chybět nebudou ani příběhy závodníků. Ti jsou povinni pravidelně posílat sms s údaji o své poloze, fyzickém a psychickém stavu, a také své zážitky.

(TZ), foto:Craft 1000 Miles Adventure

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu