Podzimní sérii KPŽ odstartuje závod v Plzni

30.8.2016
<p>Možná ještě ležíte někde v písku a díváte se do mraků, chodíte po kopcích nebo sedíte v sedle biku a šlapete zalití potem s vidinou odpolední koupele v moři po parádní vyjížďce. Nebo už tvrdě pracujete, abyste dohonili, co jste v době prázdninového volna zameškali. Anebo, a to by byla ta vůbec nejlepší varianta, pracujete a máte dovolenou teprve před sebou. Všem je ale jasné, že dva měsíce prázdnin našich dětí a studentů za týden končí a léto se dostává do své závěrečné a pro mnohé nejhezčí fáze – září.</p>

I to je důvod, proč organizátoři série Kolo pro život vklínili do jednoho měsíce s barvami sytě zelené, hnědé, šampaň, rudých jeřabin a lila vřesovišť hned 4 závody. První zářijový víkend vás zveme do Plzně na novodobý 4. ročník Birell Plzeňské MTB 50.

Organizátoři pro Vás připravili hravé, technické, ale méně náročné tratě v okolí Plzně se středobodem – výjezdem na vrchol Krkavce, odkud vede dál větší okruh trasy B až ke Krašovicím a ten menší trasy C do Horní Břízy. Trasy B a C jsou totožné s těmi loňskými.

35 km trasa C je jako stvořená pro bikery a bikerky, kteří si chtějí zazávodit na kratší trati, užít si sjezdy, singltreky, lesní a polní cesty, ale i technicky náročnější výjezdy. Zkrátka tuhle trasu leze ohodnotit slovy: Tady se pořád něco děje.

Hlavní trasa plzeňského MTB maratonu měří 55 km a určitě patří v rámci seriálu (třeba stejně jako Mladá Boleslav) k těm rychlejším. Už převýšení 959 m napoví, že tu žádné velehory zdolávat nebudete a nejvyšší metry překonáváte právě na zmíněném kopci Krkavec. Na bikery čeká pestrý terén stejně jako na kratší trati, ale jeho absolvování určitě není „zadarmo“.

Start závodů trasy B a C je situován na historické plzeňské náměstí Republiky, bezprostředně pod nejvyšší kostelní věž v České republice, kterou se pyšní Katedrále svatého Bartoloměje. Naproti se závodníkům naskytne úchvatný pohled na plzeňský renesanční klenot – radnici, která od svého vzniku v polovině 16. století stále slouží svému účelu.

Po startu trať vede cca 3 km po silnici do Radčic, kde se pole částečně roztrhá a po najetí do terénu je ještě pořád dost místa na předjíždění. Po polních cestách přijedeme do Chotíkova, odkud se vydáte lesními cestami s kořeny a zatáčkami, které prověří techniku závodníků až pod 501 m vysoký Krkavec. Výjezd na kopec a následný svižný technický sjezd náročným singltrekem definitivně „rozřadí“ bikery podle výkonnosti. Poté se pokračuje sjezdem až k Záluží. Po dalších cca 3 km se tratě dělí: Céčko čeká další singltrek a dojezd do Ledec k občerstvení. Delší trať se vydá přes Horní Břízu (1. občerstvení) dále na Krašovice a Kokořov. V tomto úseku závodníci ocení širší lesní cesty, kde opět nebude problém s předjížděním, nebo si zde můžete užít pohodovou jízdu. Obě tratě se opět setkají v Ledecích, (2. občerstvení). Po bufetu čeká závodníky podruhé Krkavec. Tady se závod rozhoduje, ukáže se kolik sil ještě kdo má. V průjezdech přes obce jsou minimalizovány silniční úseky. Obě tratě zavedou závodníky 2× na Krkavec. Právě tento dominantní vrcholek láká také diváky. Kromě toho, že zde uvidí dokonce 2× průjezd závodníků mohou také navštívit 18 m vysokou rozhlednu, a vstřebat všechny přírodní krásy okolí města Plzně.

Na trase D – Fitness jízdě došlo letos k několika pozitivním změnám. Trasa je o jeden kilometr delší než loni, měří 18 km a je protažena hlouběji do Malesic. Na několika úsecích byla trať odkloněna od společného vedení s delším Béčkem a Céčkem. Minimalizoval se tak střet nezávodní vyjížďky rodičů s dětmi a cyklistických pohodářů s bikery, kteří jsou namotivovaní, protože soutěží o body. Účastníci navíc pojedou velice hezkou krajinou kolem zříceniny hradu Kyjov, Malesické skály a řeky Mže. Trasa D bude odstartována přímo ze zázemí závodu v parku za Obchodním centrem Plzeň Plaza, a protože je tradičně velmi dobře obsazena, přihlíží jí a povzbuzuje spousta fanoušků a příbuzných i náhodných návštěvníků parku.

Do závodu se můžete přihlásit na místě nebo za nižší startovné on-line do 31. 8. 2016

Dětské závody ČT Déčko Junior Trophy proběhnou stejně jako v minulých letech v zázemí městského parku. Park nabízí po skončení závodů i další možnosti vyžití pro nejmenší závodníky a jejich doprovod. Kromě hezkého prostředí parku, jsou tu prolézačky a houpačky, minigolf a loni festovně využitý skate park. Připravený je samozřejmě celodenní doprovodný program pro děti se soutěžemi a tvořivou činností v Dětském klubu, Modré zóně České spořitelny a výuka jízdy na kole v Bike Academy, tak jak jsou mladí bikeři zvyklí na všech akcích série Kolo pro život.

Kromě tradičního doprovodného programu KPŽ mohou závodníci a jejich doprovod v západočeské metropoli využít celou řadu nabídek a cílů: ZOO Plzeň, DinoPark, Techmanie, Muzeum loutek, Pivovarské muzeum, Plzeňské podzemí, výstup na nejvyšší věž v ČR… Pro každého závodníka je navíc připravena brožura Bavte se s dětmi s více jak 100 tipy na zajímavá místa v plzeňském kraji. Město Plzeň vnímá významnou bikerskou sportovní událost velice pozitivně – primátor města Plzně Martin Zrzavecký proto udělil 13. podniku Kolo pro život 2016 záštitu, partnerem závodu je Plzeňský kraj a titulárním partnerem závodu je nově značka nealkoholického piva Birell Plzeňského Prazdroje.

Čísla z posledních let svědčí o stále stoupající oblibě plzeňského závodu na horských kolech pro širokou veřejnost. Počet účastníků v roce 2013 přesáhl lehce 1000 závodníků, v roce 2014 to už bylo 1300 bikerů a bikerek a v sezńě 2015 dokonce přes 1700! Pořadatelé z občanského sdružení Šerák v čele s Vaškem Ptákem vás proto srdečně zvou i letos. Přijeďte, bude to ještě lepší než loni!

(tz)

foto archiv KPŽ

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu