Drásal, obr mezi českými MTB závody, již tento víkend

10.6.2016
<p>V sobotu 25. června zveme všechny majitele horských kol na kultovní český bikerský závod – Bikemaraton Drásal České spořitelny, který se už pošestnácté pojede pod křídly seriálu Kolo pro život. Pořadatelé v čele s Honzou a Ondrou Fojtíkovými a zakladateli nestaršího MTB maratonu u nás J. Bachnerem a J. Ondrušákem si s klidným svědomím mohou dovolit pozvat úplně všechny bikery, od těch ročních špuntů na odrážedlech až po nejvytrvalejší větrem ošlehané ultra maratonce, protože Drásal nabízí vůbec nejpestřejší cyklistické menu z celé termínovky KPŽ 2016. 7. podnik KPŽ je jednou z největších sportovních akcí Zlínského kraje, na jeho organizaci se podílí v den závodu přes 300 lidí, celková délka trasy je 240 km, k dispozici bude 13 občerstvovacích stanic (některé se projíždí 2×), 5 servisních stanic a závodníci jsou na trati celkem 14 hodin! Partnerem závodu je Zlínský kraj a celá akce je pořádána pod záštitou starosty města Holešov Mgr. Rudolfa Seiferta a člena Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Peadr. Petra Navrátila. Hlavním partnerem závodu je Česká spořitelna.</p>

Pořadatelé z Drásal Team Holešov se ve spolupráci s organizátory celé série KPŽ každý rok snaží ojedinělou kultovku připravit ještě zajímavější a atraktivnější pro nejširší bikerskou komunitu. To, že vznikla ultra maratonská trať a jak a proč k tomu došlo, jsme již rozebírali v minulých dvou ročnících. Ale, Drásal, to není jen OBR na 177 km s převýšením 5432 m. Jsou zde další trasy A (117 km, 3920 m), klasická trasa KPŽ B (55 km, 1985 m), zkrácená trasa C (31 km, 949 m) a nezávodní Fitness jízda pro celou rodinu – trasa D na 14 km s minimálním převýšením 190 m. A k tomu je třeba přidat dopolední klání dětí v rámci dětského seriálu ČT 😀 Junior Trophy, které právě v Holešově trhá pravidelně účastnické rekordy a přináší dětem i jejich rodičům úžasné zážitky.

Letos došlo k větším nebo menším změnám na všech vypsaných tratích pro dospělé cyklisty.
Tou nejvýznamnější změnou letošního ročníku Drásala je přidání nového cca 50km dlouhého úseku na trase A a OBR. Za poslední roky se trasa Drásala hodně zrychlila. To je dané nejen rychlým vývojem kol a vybavení či stoupající výkonností jezdců, ale také zpevněním a někdy i vyasfaltováním lesních cest. Proto došli holešovští k rozhodnutí vynechat na hlavní Trase A nejjezdivější úsek trati z Lázů směr Jarcová, asfaltový úsek kolem řeky Bečvy a přes Prženské Paseky zpět na hřeben k Lázům. Trasa A proto ve druhém kole stejně jako Trasa OBRa pojede z Lázů přímo na hřeben směrem na Troják. “Pytel“ přes Prženské Paseky pojede jen Trasa OBRa, a to pouze jednou v prvním kole. Zbrusu nový úsek začíná na Trojáku, odkud bikeři nepojedou dále na Tři kameny, ale vydají se směrem na Velký Grůň, kolem lomu u Hošťálkové a bikovými traily sjedou do Bike areny Vsetín v Semetíně. Tady bude velká občerstvovačka a servisní depo. Ze Semetína se vydají druhým hřebenem přes Chléviska a Držkovou, Vlčkovou, kde se už napojí Trasa B kolem hradu Lukov do Lukova. Zde bude postavena další velká občerstvovací stanice se servisem. Stoupáním z Lukova se bikeři dostanou na původní trasu, známý hřeben Ondřejovsko, kde se napojí i Trasa C.

Tímto zásahem se změní takřka polovina klasické trati! Důvodem nebyl jen nadbytek asfaltu. Tahle změna má pozitivní vliv i na nejdelší trasu OBR Drásala. Podstatně se tím zkrátí okruh, který odvážlivci absolvují dvakrát, zvýší se obtížnost jednak nastoupanými metry a také tím, že se pojede víc v opravdovém terénu. Ani to ještě není všechno. Bikemaraton chce ukázat atraktivní místa regionu a trať to reflektuje. Závodníci se dostanou ke zříceninám hradu Lukov a navštíví krásnou Bike arénu v Semetíně, kterou budou projíždět. Na obou dlouhých trasách se také podařilo posunout cílový limit až na 19:30 hodin.

Změnou projdou i Trasy B a C. Na Béčku je jediná změna na 30. km, kdy nad stoupáním kolem vodárny z Jestřábí závodníci nesjedou po asfaltu do Fryštáku, ale hřebenem kolem skal na Ondřejovsku se napojí na nový úsek u Vlčkové a pokračují po nové trase kolem hradu Lukov až do cíle. Céčko po výjezdu z Jestřábí pokračuje už po hřebenu směrem na poslední občerstvovačku U dubu a do cíle. Po loňských připomínkách účastníků je také Trasa D upravena na příjemných 14 km pro pohodovou jízdu s dětmi nebo seniory. Suma sumárum, je nový úsek o cca 4 km delší než loni a o 40 výškových metrů “těžší “, malé i velké zavede na další krásný a asi méně navštěvovaný brdek Hostýnských vrchů, na pěšinky s hraničními kameny, do starých bukových lesů, na louky s krásnými výhledy…

Velkým lákadlem pro letošní ročník Drásala je účast světové legendy horských kol Tinkera Juareze z amerického týmu Cannondale. David Juarez, pro většinu bikerů známý jako Tinker, se proslavil zejména v době, kdy oblékal dres týmu Volvo Cannondale spolu s Alison Sydor, Cadelem Evansem nebo Missy Giove. Dnes už pětapadesátiletý biker s mexickými kořeny a typickým účesem má na svém kontě tři XCO tituly mistra USA, jediné vítězství ve SP /1993 Mont St. Anne/ a má také stříbro z MS 1994 ve Vailu. Závodit však začal už v roce 1978, tehdy jako sedmnáctiletý na BMX. Od roku 2002 se převážně věnuje dlouhým štrekám – ultarmaratonům a 24 hodinovkám. Pořadatelé jsou moc rádi, že se jim podařilo dostat takovou osobnost právě na Drásala. Tinker bude startovat pochopitelně na nejdelším Obrovi a všichni jsme zvědaví, jak se s tratí vypořádá a jak bude vypadat jeho výsledek v porovnání s českými borci.

Hlavním partnerem závodu je Česká spořitelna, která si připravila v rámci doprovodného programu skvělý program pro všechny děti, které dorazí v Modré zóně. Připravené jsou soutěže hry i pěkné ceny pro vítěze. Všichni účastníci také určitě využijí jídelnu Modré zóny s pohodlným sezení pod střechou nebo pod širým nebem a jako tečku po zaslouženém obědě vypijí prvotřídní kávičku Trombetta a Kavárnu nebo dětský koutek České spořitelny.

(tz)

Foto archiv KPŽ

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu