Skvělá show na Hradě v režii krále Floriana Vogela

9.6.2016
<p>Po premiérovém zkrácení hlavního závodu Pražských Schodů na 30 minut + 1 kolo, letos všichni fanoušci očekávali hromadný spurt o prvenství do cíle. 35letý Švýcar Florian Vogel (FOCUS XC Team) ale doletěl do cílové brány na Hradčanském náměstí osamocen a s více než 30 sekundovým náskokem před druhým Kristiánem Hynkem (Topeak Ergon). Stejně přesvědčivou vítězkou prvního závodu žen v historii Schodů se stala Maja Wloszczowska (KROSS Racing Team).</p>

Čas letí. Od té chvíle, kdy Ital Daniele Pontoni projel s rukama nad hlavou cílem prvního ročníku Pražských schodů, uplynulo letos 23 let. Legendární závod uličkami Starého Města za tu dobu přivítal řadu českých a světových cyklistických celebrit a ty nechyběly ani letos. Závod se jel jako oficiální prolog MS v NMnM a někteří z adeptů medailových pozic přijeli porovnat svoje síly 3 týdne před šampionátem do Prahy. Odpoledne se vydařilo dokonale. Bikeři mohli za ideálního počasí nabídnout napínavou podívanou, kterou sledovalo podél trati i na tribuně, speciálně postavené pro tuto příležitost, tisíce českých fanoušků i zahraničních turistů. Právě oni svým skandováním, potleskem a troubením na vuvuzelky poháněli účastníky v neskutečném tempu vpřed do dalšího a dalšího kola.

Po třetí hodině nejdříve odstartovaly oba závody OPEN. První, na 3 kola, jehož se zúčastnilo více než 50 borců z řad veřejnosti, vyhrál Zdeněk Hendrych (Rohozec Amulet Team) před pravidelným účastníkem závodu Martinem Klofandou a Jiřím Svobodou. Ten delší a nový dvacetiminutový se stal kořistí Michala Vláška (KELLYS Bike Ranch Team) před Pavlem Linetem (HUDY Team Most) a Martinem Řehákem (Alltraining.cz – Lawi). Další novinkou letošního ročníku byly samostatné závody Juniorů a Žen. Mezi mladými bikery byl o 14 sekund rychleji v cíli Adam Šimůnek (KC Kooperativa Jablonec) před Michalem Zeťákem (EXPRES CZ – MERIDA Team) a Samuelem Jiroušem (Česká spořitelna Specialized Junior MTB).

Svou premiéru si letos odbyly ženy, kterých se sice na startu nesešel početný peloton, rozhodně bylo ale na co koukat. 20 minut a jedno kolo bylo jasnou záležitostí Maji Wloszczowske (POL, Kross), které do pátého ze sedmi okruhů zdárně sekundovala úřadující mistryně ČR Karla Štěpánová (Kona Cycling Point). Ta nakonec ale ztratila 40 vteřin a brala stříbro. Bronz si po pádu Jitky Škarnitzlové (Česká spořitelna Accolade) vyjela Barbora Průdková (Nutrend Specialized).

„Krásný závod, ale když jsem si okruh najížděla v tréninku, tak jsem si říkala, to je tak těžké, kam jsem to vlezla 🙂 Po sérii SP jsem odpočívala, takže jsem se bála, jak na tom budu. Ale v závodě jsem se cítila moc dobře a užila jsem si to. Atmosféra byla neuvěřitelná, schody dolů nebyly špatné. Holky byly dobrý, hlavně zpočátku, pak jsem zkusila zaútočit a vyšlo to,“ řekla Maja.

V 18:25, kdy byl odpálen hlavní závod, se uličky pod Pražským hradem dokonale zaplnily. Hned po startu v Nerudově ulici si každý snažil vybojovat nejlepší pozici, závodníci nic neponechávali náhodě a šli do toho naplno, už po jednom kole se do čela vypracovali favorité, ze kterých se zformovala 6 členná skupinka. Málokoho překvapilo, že v ní byly největší hvězdy závodu Švýcar Florian Vogel, Jaroslav Kulhavý, Kristián Hynek, Jan Škarnitzl a Francouz Maxime Marotte. Překvapivě s nimi po celý závod držel tempo i vynikající Matouš Ulman. Od poloviny závodu přidával Vogel co kolo, to 5 vteřin náskoku a ve dvou posledních okruzích už nikdo nepochyboval o tom, kdo si odveze z Hradčan vítězství. Florián Vogel dospurtoval do cíle a radostně zvedl pravačku nad hlavu, aby se na něho vzápětí sesypali novináři a fotografové. Se svým druhým a třetím místem byli spokojení i Kristián Hynek a Honza Škarnitzl. Matouš Ulman měl v posledním kole smůlu, spadl mu řetěz, ale dokázal ho rychle nahodit a urval pro sebe cenné čtvrté místo. Jaroslav Kulhavý projel cílem jako pátý.

Florián Vogel: “Byl to nádherný, ale hodně těžký závod. Z vítězství mám ohromnou radost. Jeho část patří i divákům, kteří mi při trápení v kopcích nechali chvílemi zapomenout na bolest a vytvořili neuvěřitelný kotel tady nahoře na náměstí i podél trati. Navíc musím pochválit perfektní organizaci od začátku až do konce. Od začátku jsem měl jedinou taktiku – držet se zadního kola Jardy Kulhavého, protože jsem tušil, že ho diváci budou svým fanděním pohánět dopředu. Ale pak jsem zjistil, že mi to po schodech jede hodně rychle, tak jsem se do toho víc opřel.“

„Dva dny po Evropě v maratonu to dnes nebylo ideální, přes den jsem byl úplně mrtvej, chodící mtrvola, přiznám se, že jsem neměl ani chuť závodit,“ řekl po závodě Kristián Hynek. “Ale když jsem dorazil sem na tohle místo, který má nějaký kouzlo a viděl tu skvělou atmosféru, která tady vždycky je, tak mě to vyburcovalo. Užíval jsem si závod jako každý rok, no i když užíval, to je dvojsečný, on je ten závod tak strašně náročný, tak se o nějakém užívání nedá moc mluvit. Když dojede člověk do cíle na slušným místě, tak je to obrovská satisfakce. Dělal jsem si před závodem legraci, že vloni jsem to určitě vyhrál naposledy, protože když se takhle ten formát změní, tak pro mě maratonského specialistu, už nebude. Výsledek by byl asi stejnej, i kdyby se dnes jela hodina. Flo byl nechytatelnej.“

Jan Škarnitzl (Sram Mitas Trek):“Byl to sice těžkej závod, ale síly mi nedošly. Florián a Kristián byli dnes lepší.“

Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing) chtěl letos na Schodech pořádně zabojovat, ale přeci jen se v těžkém závodu ozvala 2× jeho nedávno zlomená ruka, a to ho přimělo přeci jen jet trochu více na jistotu. Aplaus a fanfáry Hradní stráže na stupních vítězů si vychutnali jak závodníci, tak zaplněné Hradčanské náměstí. Z Pražských schodů se za 23 let stal fenomén, který určitě ještě dlouho bude lákat do Prahy světovou bikerskou elitu, těšme se na jeho další vydařené ročníky.

Závod Pražské schody – velká cena České spořitelny se i v letošním roce jel jako Memoriál Roberta Bakaláře, pod záštitou Magistrátu hl. m. Prahy, MČ Prahy 1, MŠMT, jako top akce Praha – Evropské hlavní město sportu 2016. Petr Dolínek, radní MHMP pro dopravu a sport, dodává: „Jsem rád, že jsme v rámci projektu Praha – Evropské hlavní město sportu 2016 letos podpořili i cyklistický závod Pražské schody. Patří bezpochyby mezi ty nejatraktivnější nejen pro samotné závodníky, ale i diváky. Pro mne je důležité, aby inspiroval diváky dospělé i dětské k tomu, že se pustí do sportování, že si budou chtít takový náročný sport vyzkoušet. Nemusejí z nich být hned budoucí reprezentanti nebo mistři světa, ale hlavně děti by měly mít sportovní vzory. Pražské schody měly skvělou atmosféru, takže určitě mnoho nových horských cyklistů nalákaly.“

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu