Druhý ročník Fery Cup vyhrál Michal Kesl

8.6.2016
<p>Michal Kesl ovládl 2. ročník Porsche Plzeň benefičního cyklistického závodu Fery Cup Františka Raboně. Ve Štáhlavicích byl nejrychlejší na hlavní maratonské trati. Pro milovníky cyklistiky ale byly připraveny i další trasy a kategorie, na kterých se blýskli dokonce i zástupci Porsche Plzeň. Hlavním cílem akce ale bylo získat co největší výtěžek pro Centrum Hájek. Do denního stacionáře nakonec putuje úctyhodných 128 400,– Kč.</p>

„S letošním ročníkem můžeme být spokojeni. Jen ze startovného se podařilo získat přesně 68 400 korun. Nadace Divoké husy navíc potvrdila, že celou výši vybraného startovného zdvojnásobí až do částky šedesáti tisíc, takže jsme se dostali na horní limit a do Hájku poputuje výrazně přes sto tisíc korun. Velký dík patří všem partnerům a především Porsche Plzeň, které celou akci opět zaštítilo, takže skutečně veškeré vybrané finance půjdou na rozvoj Hájku a že to není zrovna malá částka,“ sdělil nadšeně František Raboň, ředitel závodu a někdejší elitní profesionální cyklista.

Také letošní ročník zahájili nejmenší kolečkáři. Na louce ve Štáhlavicích se nejprve proháněly děti. Ty nejmenší si s vypsanou trasou poradily na odstrkovadlech. Za hvězdu byl rozhodně malý Tobiáš Zatloukal, který je sám klientem Centra Hájek, a se šťáhlavickou loukou si s přehledem poradil na své speciální tříkolce. Aplaus sklidil výrazně větší než vítěz hlavního závodu. „Když vidím ty dětičky tady, mám z celé akce hroznou radost. Současně je mi ale líto, že k nim po zdravotní stránce osud zrovna nebyl nakloněn, takže jsem strašně rád, že jim ale alespoň takto můžeme pomoci. Celý závod má mnohem větší smysl,“ netajil své pocity pozdější vítěz maratonského závodu Michal Kesl.

Fery Cup jsou mimo dětských klání právě dvě hlavní závodní trasy – maratonská na čtyřicet kilometrů a pak fitness o poloviční délce. Hlavní závod ovládl právě Michal Kesl, který do cíle přijel s pohodovým patnáctivteřinovým náskokem před druhým Josefem Černým. Třetí skončil Václav Černý. „Trať byla těžká, ale myslím, že pro soupeře ještě o trošku víc, protože já tady prakticky bydlím a trénuji tu strašně let, takže mám najetou prakticky každou zatáčku. Nepanikařil jsem a od startu si jel stálé tempo tak, abych si nechal nějakou rezervu na závěr. Na konci jsem všem ujel v těch technických pasážích, kde to opravdu znám a jsem rád, že jsem to doma dotáhl do vítězství,“ byl spokojený vítězný Michal Kesl.

To na kratší trase se blýskli zástupci Porsche Plzeň. Vojtěch Krejsa vyhrál kategorii mužů před Jiřím Bouzkem z Klatov a svým parťákem Petrem Kodýdkem. „Musím přiznat, že tentokrát bylo těch dvacet kilometrů víc než dost. Letos nemám zrovna moc najeto, takže jsem trochu trpěl. Ale závod to byl jinak parádní. Víc takových,“ podotkl vítězný Vojtěch Krejsa, který pozlatil barvy Porsche Plzeň.

Mezi závodníky nechyběl ani hlavní pořadatel František Raboň nebo i exhokejista a dnes radní Plzně Michal Dvořák. Ceny předávali hokejisté HC Plzeň i zlatí extraligoví házenkáři. V rámci 2. ročníku se do Štáhlavic sjelo na dvě stě závodníků a pořadatelé na jeho konci předali šek na zmíněných 128 400,– Kč dennímu stacionáři Centrum Hájek, který převzala ředitelka Lenka Šiková. „Po loňské premiéře jsme přemýšleli, zda do toho půjdeme znovu, ale partneři nás podrželi, přestože jsme původní termín z konce prázdnin museli přesunout na začátek června. Tím se jen potvrdilo, že zásadní je především myšlenka konání celé akce. Atmosféra tu byla parádní a já věřím, že napřesrok se ve Šťáhlavicích potkáme znovu a ve větším počtu,“ dodal spokojeně František Raboň.

(tz)

foto Patrik Pátek

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu