Doupovský kanón – závod vojenským újezdem Hradiště

9.6.2016
<p>Když se řekne severozápad, každého napadne Klínovec a Krušné hory, nicméně na druhém břehu řeky je tu na mapě tajemné slepé místo. Místní si tam netroufnou a přespolní o něm neví. Domorodci všemu co je napravo od Ohře říkají Doupov. Jen největší místní punkeři se tam někdy tajně vydali, aby prozkoumali, co tento kraj skrývá. Sem tam tyto odvážlivce vyžene cvičná střelba Armády ČR, sem tam jim strach nedovolí pokračovat – prostor je totiž střežen a především uzavřen veřejnosti již více než 60 let.</p>

Vojenský výcvikový prostor Hradiště byl zřízen rozhodnutím předsednictva vlády ČSR ze dne 4. 3. 1953 se zpětnou platností k 1. únoru 1953 a byla zbořena řada obcí a zničeno mnoho památek. Z větší části vznikl na území tehdejšího okresu Kadaň. Právě Kadaň se pak stala centrem místní bajkerské komunity, kolem které vznikl také místní seriál závodů Pohár Peruna. Letos se pojede již 10. ročník tohoto seriálu, a tak se zakladatelé rozhodli oslavit jubileum po svém (www.pohar-peruna.cz). Po dlouhých jednáních, přípravách a námluvách se nám podařilo přesvědčit Armádu ČR a Ministerstvo obrany ke spolupráci při přípravě závodu, který na jeden den zboří hranice vojenského újezdu. 3.9. 2016 bude Doupov na jeden den patřit cyklistům. Díky velkorysé pomoci náměstka Ministra obrany, Ing. Pavla Berana, se povedlo přesvědčit ministra obrany ČR, MgA. Martina Stropnického, k převzetí záštity nad celou akcí. Pořadatelé tak dostaly zelenou v přípravách na velice zajímavé dobrodružství. Jako další se k této akci přidalo město Kadaň jako hlavní útočiště bikerů – právě v Kadani bude náš základní tábor, který poslouží pro přímý útok na Doupov. Pořadatelé pro závodníky připravují 2 trasy pro MTB a jednu pro běžce. Ti, kteří chtějí vidět Doupov v celé své kráse, budou muset zdolat 90 kilometrů s převýšením téměř 3000 m. V rámci této tratě se závodníci dostanou také na nejvyšší vrchol Doupovských hor, Hradiště. Protože pořadatelé očekávají velký zájem také méně zdatných dobrodruhů, připravili také krátkou trasu. 40 kilometrů disponuje převýšením 1200 m a nabídne krásné výhledy z hlavního hřebenu Doupova. Pro běžce je pak připraven ½ maraton, který sice nevede vojenským újezdem, ale využije okraj Doupovských hor a rozhodně nebude jednoduchý – trasu připravoval legendární běžec Richard Pleticha. Přesná trasa závodu je skryta a bude definitivně oznámena až týden před závodem. Je to i z toho důvodu, aby závodníky nelákalo trasu prozkoumat – v prostoru stále probíhají střelby a cvičení. Pořadatelé pouze prozrazují „Na dlouhé trase uvidíte to nejlepší z Doupova, vlastně uvidíte úplně všechno. Nepředpokládáme, že se akce podobného významu a rozsahu bude kdy opakovat, proto je to pravděpodobně jediná příležitost se podívat do samého nitra Doupova. Krátká trasa Vás provede severním cípem prostoru. Nebude jednoduchá, ale věříme, že pro opravdové hobby-turisty to bude nevšední zážitek. Právě krátký okruh je společný pro obě trasy.“ Generálním sponzorem celé akce je společnost Aspire sports s.r.o., dovozce kol Cannondale a GT. Neméně důležitým sponzorem je pak město Kadaň, společnost REMIS-NBC spol. s r.o. a další. Důležitý je také fakt, že veškeré finanční zisky, které z této akce vyplynou, budou vloženy do Vojenského fondu solidarity.

Poslední důležitou informací je, že počet účastníků je limitován – do Doupova se podívá pouze 500 cyklistů. Otálet s přihlášením se tak nemusí vyplatit. Základní zvýhodněné startovné do konce května je 500 Kč. Veškeré informace naleznete na facebooku (https://www.facebook.com/…ovsky.kanon/)

Budeme se na Vás těšit v sobotu 3.9. 2016 v Kadani závodníci. Organizační tým Doupovského kanónu.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu