Kolo pro život – Jestřebí hory

17.5.2016
<p>Jestřebí hory České spořitelny 21. 5. 2016, Havlovice nad Úpou (Úpice), zapište si</p>

Přijet na „nejbikovější“ závody do Jestřebích hor se vyplatí na celý víkend

V sobotu 21. května bude v Úpici startovat už 13. ročník MTB maratonu Jestřebí hory České spořitelny, který je pošesté součástí největšího seriálu cyklistických závodů u nás – Kolo pro život.

Všechny trasy „Jestřebek” v loňském roce prošly spoustou změn. Obě závodní trasy vedou po kultovních místech zdejšího těžkého maratonu, na který místní stále vzpomínají jako na „Apače“. Většina míst na trase má své specifické názvy, takže například projedete nekonečný výjezd na Šamanovu hůrku, nemůže chybět singltrek nad Kočičákem, který nabízí nádherný výhled do údolí hluboko pod vámi, nebo mezi bikersky velmi oblíbený Švéďák, protkaný řadou cestiček, hravých výjezdů a sjezdíků. Těšit se můžete i na průjezd skalní oblastí Čížkovy kameny, kde je část trasy namotaná i přes nově vybudované stezky „Trutnov Trails“. Bikery občas u trati překvapí stádo krav nebo koníci pasoucí se na horských loukách. Milý pozdrav zdejší panenské přírody,… Obě hlavní trasy B a C závodníky zavedou ze startu v Úpici rovnou do samého srdce Jestřebích hor. Po příjezdu na hřeben Jestřebek se trasy B a C rozdělí. Delší trasa zajíždí do CHKO Broumovsko a přes Radvanice na hřebenovou Panskou cestu a dále se opět spojí s kratší trasou C. Na Odolově pak dojde ke druhému rozdělení, béčková trasa zamíří na Kryštofovy kameny, Švéďák a Bohdašín, aby se před Rtyní v Podkrkonoší zase potkala s céčkovou trasou. Společně pak dovedou závodníky až do cíle v Havlovicích nad Úpou. Jak účastníci loňského závodu potvrdí, staronové trasy v Jestřebích horách patří mezi ty nejhezčí, nejvíc „bajkové“ v celém seriálu ale také mezi ty náročnější. Během 60 km na trase B zdolají závodníci 1770 výškových metrů. Céčko měří 38 km a nastoupáte při ní 1100 m.

A protože je Kolo pro život rodinný seriál, je samozřejmě také pro ty, co neradi „šplhají“ až tak vysoko a daleko, připravená jejich nenáročná vyjížďka. Pravým opakem hlavních tras je totiž Fitness jízda, určená pro výletníky, a rodiny s dětmi. Kdo loni nezkusil, asi by ani nevěřil, že se v podhůří „Jestřebek“ dá jezdit i skoro po rovině. Důkazem toho bude právě trasa D, která účastníky zavede až do rodiště Boženy Němcové a její Babičky – do Ratibořic. Start je na rozdíl od trasy B a C přímo v zázemí závodu a cesta vede celou dobu po zpevněné komunikaci podél řeky Úpy až do Ratibořic, kde je otočka s občerstvením a malým dárkem pro všechny děti. Po stejné cestě se pak vrátíte zpět do cíle, do Havlovic. Máme pro vás ale jeden tip. Na obrátce vám ochotně poradí, jak na to. Vzhledem k velkému množství návštěvníků Babiččina údolí není možné trasu zavést až do samotného centra Ratibořic. Ale doporučujeme vám na chvíli sjet z oficiální trasy a zajet se podívat na Viktorčin splav, Staré bělidlo, mlýn a zámek. Je to jen asi 300 metrů od občerstvovačky a určitě to za tu malou „zajížďku“ stojí. Sice si prodloužíte čas strávený na trase, ale o ten přece na Fitness jízdě vůbec nejde! Nejkratší trasa D – Fitness jízda má délku 22 km s pohodovým převýšením 250 m.

Vedle závodu se můžete těšit na tradičně bohatý doprovodný program. Pro děti jsou připraveny prestižní závody ČT 😀 Junior Trophy v šesti věkových kategoriích včetně odrážedel a celodenní program plný zábavy v Dětském klubu, Modré zóně České spořitelny, na dřevěné dráze pumptrack se soutěžemi a odměnami od Chupa Chups i Česká spořitelna Specialized Bike Academy KPŽ, kde se děti zdokonalí pod odborným vedením zkušených asistentů v jízdě na kole. Letos v areálu bude navíc stát pravé indiánské teepee. Zázemí závodu nabídne stánky partnerů, bikerský servis a samozřejmě také širokou nabídku občerstvení. K zábavě i odpočinku můžete využít i místní sportovní areál s minigolfem, plážovým volejbalem a maxi trampolínou.

Rozhodně stojí za to přijet do Jestřebích hor na celý víkend a navštívit nedaleké skalní město v Adršpachu, Ratibořice, Zoo se safari ve Dvoře Králové, nebo Krkonoše. Pro příznivce kempování je přímo v areálu připravený bike camp, který je v pátek i sobotu zdarma. Pokud si chcete užít pohodový víkend s kolem v krásném prostředí Podkrkonoší a vyzkoušet své fyzické i bikerské schopnosti při jednom z nejnáročnějších závodů seriálu Kolo pro život, Jestřebí hory jsou tou správnou volbou. A nebojte se s sebou vzít celou rodinu, zdejší Fitness jízda patřila loni k těm, které se líbily ze všech vůbec nejvíc. Více o závodu a seriálu na www.kolopro.cz

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu