Foto a video: Cyklokros v Nižboře skoro “kráčel po hladině”

4.11.2015
<p>Historie českého cyklokrosu zapsala na svou mapu nové místo – městečko Nižbor a jeho louku za jednou z dvacítky českých bikrosových tratí, nacházející se těsně vedle magické hladiny řeky Berounky a ve stínu majestátního zámku Nižbor, skrývajícího expozici muzea dávné keltské kultury. Zkušení cyklokrosaři se shodli, že nové trati nechybí mnoho do parametrů tratí pohárových, snad pár metrů prodloužení, delší nájezd do terénu, nějaký výběh nebo překážka. Nic neřešitelného..</p>

Ambice pořadatelů ale nesahají tak vysoko, cílem je poskytnout všem závodníkům kvalitní příležitost pro změření sil a kvalitní trénink a přiblížit cyklokros co nejširšímu spektru cyklistů od dětí, přes amatéry i profesionály až po jezdce veteránských kategorií. “Chceme využít blízkosti Berounky a vytvořit typický obraz Nižborského cyklokrosu – závodník v těsně blízkosti temné hladiny řeky – a vytvořit jakousi domácí obdobu belgickým cyklokrosům, které se jezdí na břehu moře. ” Komentuje záměry stavitel tratě Martin Raufer. Místo neskýtá ani mnoho prostoru, ani mnoho variant povrchu, přesto se tu pořádný cyklokros jezdit dá, jak ukázal první ročník.

Nedělní program zahájili borci z kategorie náboru, vyrazili na plnohodnotnou trať se všemi jejími nástrahami a absolvovali z ní porci jednoho a půl okruhu. Nejrychleji viděl cíl Tobiáš Kalina z Kladna, před Adamem Hoškem. Třetí v cíli Jan Vajsejtl byl zároveň nejmladším účastníkem dne. Mimořádné uznání ale zasluhují i Petr Miňovský, Jaroslav Hošek nebo Theodor Trenčev.

Obrovská konkurence se už tradičně schází v kategoriích žáků a kadetek a žákyň. Vojtěch Března potřeboval skoro 24 minut, aby do cíle dovezl dvouminutový náskok na Daniela Toula a Richarda Kobra, jejichž souboj byl jedním z nejdramatič­tějších z celého dne. To oranžové dresy děvčat ze Sokola Veltěž jezdily v uctivých rozestupech v pořadí Magdalena Mišoňová, Aneta Novotná a Natálie Klímová až do cíle.

Veteráni bez rozdílu věku naservírovali divákům drama až do poslední zatáčky, kde David Klíma předjel Petra Váňu a v cílové rovině už mu nedal šanci, pro bronz si dojel domácí Jan Balek, který to položil v nájezdu do terénu a po celou dobu se propracovával zpět na špici. Přiznejme, že on a první dvě ženy v cíli Klára Šabaková a Kateřina Válková a také třetí muž Martin Pliml v Nižboře pravidelně trénují a cítili se tu mimořádně dobře. Jiří Chyba a Mirek Živný pokořili domácího jezdce v kategorii mužů, s nimž si tréninkově zazávodila i Martina Mikulášková.

Sečteno podtrženo, premiéru s šesti desítkami startujících cyklokrosařů v Nižboře orámovalo teplo s slunečno.

Kompletní fotogalerie jek vidění na https://www.facebook.com/media/set/?…

Na stejné stránce se objeví i kompletní výsledky.

Další závody seriálu VCX Cup a UAC se jedou 7., 8. a 28.11. http://www.uac.cz/

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu