Kdo spí, nevyhraje – nová výzva Svati Božáka

16.7.2015
<p>Zatímco celý svět sleduje neuvěřitelné výkony cyklistů na slavné Tour de France, na neméně náročnou výzvu se připravuje český ultramaratonec Svatopluk Božák. Za necelý měsíc se postaví na start závodu Race Around Austria, měřícího 2 200 km s převýšením 30 000 m. Když Svaťa tuto trať naposledy pokořil, naspal pouhé 4 hodiny.</p>

Svaťa není mezi ultramaratonskými cyklisty rozhodně žádným nováčkem. Race Around Austria, nejtěžší silniční nonstop závod v Evropě, absolvoval již v roce 2011 a umístil se na 6. místě. Také díky tomuto výsledku se kvalifikoval na vůbec nejdelší závod světa Race Across America (RAAM), který pokořil jako první Čech v historii. Během 4 800 km dlouhé trasy musel bojovat s rozmary počasí, nedostatkem spánku i plným silničním provozem. Vše zvládl i díky podpoře svého týmu, který ho v čele s manželkou Lenkou na ultramaratonských tratích vždy doprovází.

Svaťovi výkony jsou o to obdivuhodnější, že trénuje jako amatér. Své tréninky musí napasovat mezi práci na 12h směnný provoz. Závody typu Race Around Austria jsou finančně velmi náročné, i proto se rozhodl oslovit fanoušky prostřednictvím crowdfundingového portálu Sportstarter.cz. Zde může každý Svaťovi pomoct menším sponzorským příspěvkem a za odměnu získat personalizované odměny, ať už je to jeho kniha „Kdo spí, nevyhraje“, nebo věnování výjezdu na jeden z dvoutisícových vrcholů závodu.

Zakladatel webu Sportstarter Standa Němeček dodává: „Svaťovi výkony jsou neuvěřitelné a má můj nesmírný obdiv. Byl bych rád, kdyby se o sportovcích jako je on dozvědělo co nejvíce fanoušků. Je fajn vidět, že si sportovci dokážou navzájem pomoct i v méně medializovaných odvětvích, kde se s klasickým sponzoringem firem příliš počítat nedá“. Že sportovní crowdfunding v České republice může fungovat dokázala již lednová výzva novomanželů Franckeových, kterým jejich podporovatelé přispěli 73 300 Kč na překonání nejmrazivějšího ultramaratonu světa Yukon Arctic Ultra.

Výzva Svatopluka Božáka: http://www.sportstarter.cz/…svata-bozak/

Video: https://www.youtube.com/watch?…

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu