22. ročník Drásala se jede již tento víkend, „Obří“ trasa se pojede podruhé

30.6.2015
<p>Nesmrtelná MTB legenda mezi českými závody – Drásal, za jehož zrodem stojí Jaroslav Bachner a Jaromír Ondrušák, už předloni v Holešově křepce přeskočil dvacítku. Loni organizační tým J + J omládl díky zapojení Ondry a Honzy Fojtíkových, což se projevilo zajímavým pokusem zařadit na bikerské menu totální novinku, OBR Drásala na 175 km. Tenhle „nejvýživnější chod“ se hned napoprvé setkal s velkou odezvou, okamžitě se zaháčkoval a nejdelší závodní maratonská trasa u nás se pojede i v letošním 22. ročníku Bikemaraton Drásal České spořitelny.</p>

Zveme tedy všechny majitele horských kol, aby si přijeli první prázdninovou sobotu 4. 7. 2015 vybrat jednu z tras nejkultovnějšího bikerského závodu a užít si parádní den s Kolem pro život do krajiny na rozmezí Hané a Valašska. Závod je pořádán pod záštitou starosty města Holešov, Mgr. Rudolfa Seiferta.

Na závodě KPŽ s pořadovým číslem 8 si můžete vybrat z tolika tratí, že určitě stojí za to si je podrobněji představit. Ne každý má přeci chuť absolvovat téměř 200 km „ kládu“ závodním tempem. Vybrat si můžete od nejméně náročné trasy na 10 km až po extrémního Obra.

Trasa D (Fitness jízda) měří pouhopouhých 10 km, což je nejkratší vzdálenost z celého fitkového výběru KPŽ 2015. Cesta určená zájemcům o tuto distanci vede nejbližším okolím holešovského zázemí, je lehoulinká a bez jakýchkoliv stoupání či klesání, pěkně po rovince. Převýšení 150 m mluví za vše. Tohle ujede i úplný začátečník, který nechce závodit, nechce se nikam honit ani se potit, chce si jen pohodovým tempem vyjet na kole a protáhnout plícemi čerstvý vzduch. Pokud se od začátku roku ještě pořád rozhodujete, jestli Fitku zkusit nebo ne, Holešov je to správné místo. Trasa je ideální pro rodiny s dětmi i pro starší, netrénované ročníky. Start je v 13:00 v zámecké zahradě.

Druhá nejkratší trasa C je určena vám, kteří se z různých důvodů necítíte na drásalovské klasiky 115 nebo 53 km. Bude mít délku 38 km s převýšením 1150 m a lze ji charakterizovat jako středně lehkou. Povede na Rusavu po trase B, potom odbočí vpravo ve směru na Ráztoku, kde se novým úsekem z předloňska v délce cca 2,7 km připojí k trase A a B, se kterými povede až do cíle. Start trasy C bude v 11:55 z náměstí Dr. E. Beneše.

Klasická padesátka, tedy trasa B, donedávna „Krátký Drásal“ měří přesně 53 km a má převýšení 1500 m. Startuje stejně jako céčko z náměstí, ale o 25 minut dříve, tedy v 11:30.

Kultovka „Dlouhý Drásal“, trasa A na 115 km, byla ještě předloni největší chloubou pořadatelů a jezdilo se sem právě na ni. To jí neubírá na atraktivitě ani letos. POZOR! Prezence na tuto distanci je možná na místě pouze v pátek 3. 7. Kvůli své délce startuje už v 7:45 z náměstí E. Beneše. Časový limit je 18:00 Pořádné převýšení 3200 m napoví, že byste měli uvážit svoje možnosti, tady se s bikery moravské vrchy nebudou mazlit.

Začátek a konec trasy B a A je společný. Obě trasy využívají Přírodního parku Hostýnské vrchy, kde je spousta zajímavých míst s nádhernými výhledy na Vizovické a Vsetínké vrchy, Beskydy a Javorníky. Obě trasy patří ve svých kategoriích k nejtěžším u nás, přesto se dají za dobrého počasí celé jet, na většině míst umožňují předjíždění a při dobré přípravě přinášejí závodníkům radost a uspokojení. Kratší varianta vede z větší části po trase dlouhé. Propojení je v údolí Bystřičky pod Holým vrchem. Dlouhá trasa vede vlevo na Tesák, krátká vpravo do sedla Klapinov, odtud je závěr znovu shodný s dlouhou trasou. Na trase je pět výraznějších stoupání – Poschlá, Hostýn, Pardus, Ondřejovsko a Hrubá Malíková. I béčková varianta Drásala patří v Kole pro život k nejtěžším, především díky značnému převýšení.

Loňská novinka OBR Drásal na 175 km s převýšením 5088 m je určena pouze pro velmi dobře trénované jedince, vytrvalce. Start je kvůli mega dlouhé trati pouze pro ranní ptáčata, v 5:30. Je proto pochopitelné, že ani na trasu OBRa se nelze prezentovat v sobotu, ale pouze v pátek mezi 16:00 a 20:00 v prezenčním přívěsu KPŽ v zámecké zahradě.

Je jasné, že Janu Jobánkovi už nikdo historicky první vítězství na OBRovi v roce 2014 nevezme, ale jsou tu další ročníky, další závodníci s touhou být nejlepší na nejtěžší trati. Kdo pro sebe ukořistí zlato na 175 km trase letos? Přihlášený je mimo jiné vítěz Šely a Malevilu Filip Adel (Superior MTB) i domácí Jan Fojtík (Symbio+ Cannondale)… Na trasu A jsou přihlášeni i Džobr (Superior MTB), obhájce loňského vítězství na trasa A, Pavel Boudný (Česká spořitelna Accolade) nebo Jirka Hudeček ze Symbio+ Cannondale.

Pořadatelé všem odvážným bikerům na všech trasách drží palce a jsou zvědaví na jméno dalšího vítěze nejdelší trasy, který stejně jako ostatní finisheři OBR Drásala obdrží speciální účastnické polo tričko.

Na Drásala jsou zvány už tradičně děti všech věkových a výkonnostních kategorií na dopolední dětské závody. Obrovský zájem o sérii Junior Trophy rok od roku i tady v Holešově stoupá. Trasa pro nejmenší závodníky bude opět vykolíkována v zámeckém parku.

Pořadatelé lákají kromě perfektně připravených závodů i na doprovodný program v tradičním místě zázemí závodu, v rozlehlém parku. Všichni účastníci se mohou těšit nejen na pohodový den s kolem, ale i na bohatou tombolu pro děti i dospělé a prodejní a doprovodné akce partnerů, výborné občerstvení. Po celý den funguje v areálu Dětský klub se spoustou her, malováním a občerstvením… Pro děti bude možnost zakoupení oběda za zvýhodněnou cenu 30 Kč. Všichni závodnici navíc dostanou volný vstup na koupaliště, což určitě s dlouhodobou předpovědí (31stupňů) přijde vhod! Letošní ročník uzavře večerní živý koncert Metallica revival Beroun a diskotéka rádia KISS. Prostě zábava pro celou rodinu není v tomto případě jen reklamním heslem a vyplatí se vydržet až do večera.

Drásal Team Holešov se na všechny účastníky těší spolu s městem Holešov, které je stabilním partnerem závodu a věří, že se i letos podaří překonat účastnický rekord, který se loni vyšplhal na celkový počet bezmála 2000 závodníků.

(tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu