V Teplicích startuje Český pohár bikerů

16.4.2015
<p>Již 24. ročník prestižního Českého poháru horských kol v cross country odstartuje již tuto sobotu 18. dubna tradičně v Teplicích. Od minulého roku jsou závody Strabag Cupu, tedy Českého poháru XCO zapsány ve vysoké kategorii UCI C1 a stejně tomu bude i v tomto roce. Nejvyšší domácí soutěž bikerů bude mít na programu celkem šest závodů.</p>

V početném startovním poli budeme moci sledovat kompletní českou bikovou špičku ve všech vypsaných kategoriích. Na start se postaví i olympijský vítěz a mistr světa Jaroslav Kulhavý (Specialized Racing XC), ale také řada vynikajících závodníků a závodnic ze zahraničí. Již nyní jsou přihlášení závodníci z Belgie, Německa, Polska a dokonce z Mexika, neměla by chybět ani brazilská biková jednička Raiza Goulao Henrique.

Zajímavé boje se očekávají v početně obsazených mládežnických kategoriích, kde budou startovat také naši úspěšní junioři z úvodního podniku Junior World Series, Matěj Průdek, Adéla Šafářová (oba Nutrend Specialized Racing) a Jana Czeczinkarová (Sram Mitas Trek).

Český pohár horských kol prochází od minulého roku určitou „rekonstrukcí“. Po uvedení závodů do kategorie C1, pro zvýšení prestiže soutěže a možnosti zisku většího počtu bodů v předolympijské sezóně, pokračují pořadatelé v tomto roce dalšími novinkami.

Tou nejzajímavější je patrně rozšíření závodů v Praze (16. – 17. května), Peci pod Sněžkou (13. – 14. června), Bedřichově (20. – 21. června) a Kutné Hoře (17. – 19.7.) o kategorie dětí. Seriál dostal název Český pohár MINIME a bude představovat závody nejmenších cyklistů, od kategorie odrážedel až po žákovské kategorie. Děti budou startovat podle ročníků narození.

Petr Marek, šéf horských kol v České republice k této sympatické iniciativě dodává: „Podle našich dosavadních zkušeností a nejnovější trendů v cyklistice si myslíme, že je velice důležité ke sportu, a v našem případě k MTB, přivádět příznivce již od útlého věku. Všechny děti v různých destinacích tak mají nyní možnost vyzkoušet na vlastní kůži atmosféru nejvyšší soutěže a nebýt nadále jen pasivními diváky. Doufáme že tímto krokem se řady aktivních cyklistů do budoucna rozšíří a reprezentační tým bude doplněn o další talenty. Závody se uskuteční vždy na zkrácené, upravené trati, tak aby byly zachovány především bezpečnostní podmínky. V dětských kategoriích se samozřejmě nepojede mistrovství republiky, budou vyhlášeny jen celkové výsledky poháru. A to si myslím že je pro některé budoucí šampiony velmi motivující.“ Zajímavostí je také vstup společnosti AUTO KOUT Brandýs nad Labem mezi partnery Českého poháru horských kol, což upřesňuje Petr Marek, „V letošním roce jsme díky spolupráci se společností AUTO KOUT Brandýs nad Labem připravili pro České závodníky kategorií elita muži a elita ženy atraktivní cenu pro celkové vítěze. Celkový vítěz těchto kategorií dostane zapůjčeno SUV vozidlo zn. Hyundai na půl roku. Věříme, že tato cena bude závodníky motivovat k účasti na všech závodech Strabag MTB Cupu 2015.“

Další novinkou je nová pořadatelská lokalita v seriálu závodů Českého poháru, po které fanoušci dlouho volali. Brno bude pořadatelem předposledního závodu v seriálu a to 11. července. Seriál Českého poháru horských kol 2015 bude zakončen mistrovstvím České republiky MTB v Kutné Hoře.

Všechny závody Strabag Cupu 2015 jsou zároveň nominačními závody na olympijské hry 2016. Již letos se totiž vyjíždějí body, které budou určovat počet míst, které na OH v Rio de Janeiru Česká republika získá. „Jsme velice rádi, že se nám dlouhodobě daří zajistit kvalitní závody kategorie C1 v ověřených destinacích a i přesto že se do seriálu může přihlásit jakýkoliv závodník s licencí UCI, jsou to ideální podmínky především pro naše, české závodníky“ doplňuje na závěr Petr Marek.

(tz)

foto: Michal Červený

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu