Rock Machine 2015

11.9.2014
<p>V jesenických Koutech nad Desnou proběhla prezentace značky Rock Machine. Poplatně současnosti uhání většina kol na větších dvou ze tří užívaných průměrů kol.</p>

Pokud začneme od nejpohodlnějších kol, tedy fullů, čeká na vás model Blizzard. Respektive jde o tři úrovně osazení ve třech velikostech rámu na 29“ kolech, stejně pak i na 27,5“ kolech. Rám Blizzardu je z hliníkové slitiny 6061 s T6 tepelnou úpravou svárů a užívá Floating Pivot Suspension, tedy virtuální čep. Blizzard na 27,5“ průměru kol má 140 mm zdvihu, tedy o 20 mm více než 29“ verze, dvacetirychlostní řazení, pevnou zadní osu a přímé uchycení přehazovačky. Nechybí ani kónická hlava, jak už je dobrým zvykem. Vyšší dva modely mají teleskopickou sedlovku KindShock Lev Integra s vnitřním vedením kabelu k řídítkům, což je chvályhodné vzhledem k nevysoké ceně.

Nejvyšší verze Blizzard 90–27 pruží pomocí vidlice RockShox Revelation TK s pevnou osou a uzamykáním z řídítek, vzadu pak tlumičem Monarch RT3 téže značky. Z dílů Shimano XT sklouzl jen přesmykač SLX a brzdy Deore. Další díly už jsou převážně vlastní značky, One, nebo od FSA, Truvativu, případně ráfky od Weinmannu. Hmotnost by se měla držet těsně pod 14 kily a to vše za cenu 57 990 Kč.

Střední model s označením 70 nese černo-červeno-šedou grafiku, ke které se hodí i vidlice RockShox Sektor TK s pevnou osou, tlumič Monarch RL, sedlo WTB Volt a koneckonců i sada Shimano Deore s XT přehazovačkou. Kola jsou stejná, tedy náboje One Race Ultralight na pevných osách zapletené dráty Sapim do ráfků Weinmann DiscBull a s obutím Schwalbe Nobby Nic 2,35“. Cenovka se zastavila na 50 990 Kč, což je vzhledem k uvedenému úctyhodně nízké číslo.

Blizzard 50–27, tak říkají v Rock Machinu nejdostupnějšímu trail biku. Sdílí stejné odpružení jako vyšší model, tedy RockShox Sektor TK s pevnou osou a tlumič Monarch RL. Vybavení Shimanem je mix Deore a SLX, další díly jsou podobné jako na vyšších modelech. Cenu na 41 990 Kč stlačila také absence teleskopické sedlovky.

PRVNÍ TEST

Měli jsme to štěstí si kolo vyzkoušet i v přilehlém bikeparku, kde jsem zvolili Uhlířskou stezku, od minulého roku značně upravenou a zábavnou odshora až dolů. Správně nastavit tlaky ve vzduchovém odpružení a už jsme 2,35“ pláště tlačili ku svahu v několika úvodních zatáčkách. I přes prosbu o šetrné zacházení jsme si neodpustili řádné prověření odpružení. Ani jednou jsme hlasitě nedosáhli dna tlumiče, ale jistě využili celý zdvih. Pohupování je na skvělé úrovni, tedy minimální, proto i zcela otevřený tlumič není problém při jízdě do kopce. Citlivost na malé podněty je solidní, ani vidlice nezůstávala mlčet a o pobraných překážkách dala vědět syknutím při odskoku. Akcelerace je průměrná, nepřekvapí, neurazí, od nejnižšího modelu nelze čekat zázraky, výkon kola naprosto odpovídá kategorii. Zadní náboj vydává impozantní zvuk díly vícero praporkům v ořechu. Ovladatelnost kola byla také solidní, prototyp s hlavovým úhlem 69° šel do zatáček bez váhání.

Blizzard 70–29 je nejlepší full na velkých kolech v nabídce Rock Machinu. Věrni RockShoxu nasadili Rebu RL s pevnou osou a zamykáním z řídítek, dozadu pak tlumič Monarch RL. Pohon tvoří sada Shimano XT s SLX přesykačem. Na ráfcích Weinmann U28 Race drží pláště Rocket Ron. To za cenu 52 990 Kč. O stupeň níže je 50kový model s vidlicí Recon Gold, namíchanou sadou Shimano Deore a XT, cena je pak zákonitě nižší. Zaplatíte 46 990 Kč. Nejdostupnější 29“ full má vidlici XC32, namíchané Shimano Deore s SLX přehazovačkou, ale žádné další polevování na výbavě už se nekoná. Cena stejná jako u nejnižšího na 27,5“, tedy 41 990 Kč.

Další segment produkce Rock Machinu jsou závodní karbonová kola Explosion. I zde platí, že jsou nabízena ve dvou průměrech, třech velikostech rámu a třech úrovních osazení. Bezpodmínečně je zde kónická hlavová trubka, biaxiální spodní rámová trubka a PostMount úchyt zadní brzdy. Osazením se příliš neliší od svých celoodpružených sester, odpružení RockShox Reba a XC30, Shimano XT až Deore. Vyšší dva modely mají zapletená kola Fulcrum Red Power, nejnižší kola z dílů One, Sapim a Weinmann. Cenově se pohybují od 52 990 po 39 990 Kč.

Řady Torrent, El Nino, Heatwave a Manhattan čítají hliníkové sportovní kola, vždy ve dvou průměrech, 27,5“ a 29“, posledních pár Manhattanů je i na 26“ kolech. Když už je o těch řeč, nelze pominout fat bike Avalanche 30, ve třech velikostech rámu a cenu 27 490 Kč.

Rock Machine nezapomněl ani na ženy, Catherine mají osobitý design, profilovanou horní rámovou trubku pro snadnější nástup, vyšší modely jsou na 27,5“, nižší pak na 26“.

Silniční kola Rock Machine se dočkala kotoučových brzd a s tím úzce souvisejících pevných os.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu