Úraz páteře? 111hodinový maraton vrací naději

29.7.2014
<p>Celkem 2222 kilometrů během 111 hodin mají před sebou účastníci 2. ročníku Opel handy cyklo maratonu, který odstartuje 30. července na pražském Staroměstském náměstí. Během cesty napříč Českou i Slovenskou republikou projedou smíšené týmy zdravých a handicapovaných cyklistů povinně 24 kontrolními místy. V „ostrém“ testu prověří cyklisti krátce po startu tunel Blanka a na dno svých sil si sáhnou při výšlapu na přečerpávací vodní elektrárnu Dlouhé Stráně v Jeseníkách.</p>

Závodu se zúčastní 29 týmů, z nichž každý tým je patronem jednoho handicapovaného člověka, kterému závodníci tímto dodají energii a motivaci a ukážou mu, že jim na něm záleží. Svou účastí v závodu 111 hodin mu zajistí pobyt na zážitkovém víkendu v přírodě.

Na start závodu se postaví i tým Nadace ČEZ, který je patronem Petry Veselé (25) z Nymburka. Měla krátce po maturitě, když ji cestou na zápis na vysokou školu srazilo na dálnici kolemjedoucí auto. Rozdrcený krční obratel stanovil smutnou diagnózu – nepohyblivé dolní i horní končetiny. Myšlenky na to, co šlo udělat jinak a jak nehodě předejít, se vtíraly. Obrovskou oporou jí ale v těžkých chvílích byli rodina a přátelé. Dnes je to šest let od nehody a Petra úspěšně studuje vysokou školu, baví ji malovat a vede kurz paměti pro seniory. Má vlastní handbike a když jí to okolnosti a počasí dovolí, vyráží každý víkend na rekreační jízdu. Její motto zní neztrácet úsměv ani v těch nejtěžších chvílích.

Svůj tým postavila vedle Nadace ČEZ i Skupina ČEZ, která jede pro Lukáše Trupla (25) z Českého Krumlova. Aktivnímu sportovci a studentovi vysoké školy se stala osudnou návštěva restaurace, kam šel na oběd se svou maminkou. V restauraci se opřel na balkóně o zábradlí, a to se prolomilo. Po pádu ze čtyř metrů si zlomil šest obratlů a kvůli úrazu míchy zůstal na vozíčku. Na osud si ale nestěžuje a vyrovnaně říká, že podobné věci se stávají. S vervou se pustil do rehabilitace a se svým handicapem se zakrátko naučil žít. Rok po úrazu je naprosto soběstačný, právě se přestěhoval do vlastního bytu. Zatímco dříve se věnoval tenisu a hokeji, teď se chystá začít s handbikem.

Nadace ČEZ, která prostřednictvím svých grantových programů ročně podpoří desítky projektů zaměřených na handicapované, je zároveň hlavním partnerem letošního ročníku cyklomaratonu. „Podporujeme zejména ty projekty, které rozvíjí schopnosti handicapovaných zařadit se do většinové společnosti a užívat si života naplno, proto byl handy cyklomaraton jasnou volbou. Navíc nás nadchla myšlenka, že se můžeme osobně zapojit a aktivně se pomoci účastnit,“ vysvětlila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu