Craft 1000 Miles Adventure 2014 odstartoval

30.6.2014
<p>Čtvrtý ročník extrémního ultramaratonu Craft 1000 Miles Adventure, jehož zakladatelem je jablonecký extrémní biker Jan Kopka, byl odstartován v neděli 29. 6. 2014 v 15.00 hod. v nejzápadnějším městečku Hranice u Aše.</p>

Z náměstí hromadně, za zvuku sirény a za policejního doprovodu vyrazilo 117 závodníků, z toho 7 chodců/běžců a 3 koloběžkáři (zbytek bikeři resp. bikerky). Závodníci absolvují závod zcela bez vnějšího zabezpečení, jsou odkázáni pouze sami na sebe. Organizátorům se ohlašují každý večer sms zprávou, kde udají své souřadnice a aktuální stav, popř. krátké shrnutí absolvované cesty. Účastníci jsou zatím plni euforie a energie, to se může každým okamžikem měnit.

Pro fanoušky závodu je k dispozici přímý přenos na webových stránkách závodu www.1000miles.cz, zveřejňují se zde zprávy od organizátorů v terénu i zmiňované sms zprávy (aktualizace probíhá vždy po obdržení novinek).

Na trase závodníci protnou celkem tři checkpointy. První je v Jizerských horách u Raspenavy, druhý CP a zároveň cíl krátké trasy na 500 mil je ve Františkově u Šumperka a třetí CP se nachází na Slovensku u Trenčína.

Účastníky čeká cesta dlouhá 1662 km, s celkovým převýšením téměř 40 km. Projedou všechna příhraniční pohoří podél severní hranice republiky, na Slovensku je čekají Nízké Tatry. Bikeři se budou potýkat i s výstupem na nejvyšší bod trasy – horu Krížnu (1574 m.n.m – Velká Fatra)

Podle posledních aktualit trojice nejrychlejších bikerů dosáhla v neděli ve 22:00 Božího Daru, což je 124 km od startu (průměrná rychlost je cca 17 km/h v náročném terénu). Pokud si své tempo udrží, je možné, že v letošním ročníku budou opět padat rekordy.

Na startu stojí i Ondra Semerád, který se s vámi tento rok několikrát podělil o své zážitky z přípravy. Zde je jeho poslední předstartovní blok.

Tak už je to tady, zítra START!

Už aby to bylo, stoupající nervozita, nejistota, těšení se, no starťák jako prase! Jako kdybych jel na závody poprvé. Myslel jsem, že když už jsem jel jednou, že to bude jednodušší. Ne tím, že vím, co mě čeká a co by mě mohlo potkat, anebo že chci uspět, ale třeba těma pár zkušenostmi. Je to jak svazující, tak nabíjející. Sakra ať už sedíme v sedle, padají nám na hlavu trakaře a před námi kopce až do nebe.

Ještě ráno jsem přezouval přední gumu, když jsem viděl předpovědi asi na třech meteoserverech. Mám všechno? Nemám toho moc? Když bude lejt jako v roce 2012, najdu střechu na noc? Bude s kým jet? Vydržím to, co jsem si naplánoval? Budu si rozumět s navigací? Těch otázek je strašně moc.

Poslal jsem balíček na CP 2, znovu zkontroloval kolo – ještě rychlá rozborka vidle. Všechno nacpat do brašny a na nosič. Startovní váha nízká, 71 kg. Najeto silnice 2500, 29“ bike 1500, trail Bike 800 km, je to málo, ale víc nešlo. Oči jsem si nechal „oddioptrovat“, pojedu bez brýlí, tedy těch nutných.

Vím, že věty jsou útržkovité a lehce nenavazující, ale to je stav mé mysli před startem.

Tak se na Vás na zítra na všechny těším.

Ondřej Semi Semerád

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu