Trasa závodu na 1000 mil je již dokončená

17.6.2014
<p>Od Aše až k Ukrajině</p>

Ať už je samotná organizace závodu jakkoliv obtížná, nejtěžší je vždy vytváření podstaty celého závodu – trasy dlouhé 1000 mil. Letošní ročník startuje v malém městě v nejzápadnějším koutu Čech, v Hranicích u Aše. Závodníky posléze čeká absolvování prvního příhraničního pohoří Krušných hor. Podél hranic budou postupovat na sever do okolí malebných Labských Pískovců a národního parku České Švýcarsko. Cestou bezpochyby narazí na spousty krásných i méně příjemných míst a situací, za všechny jmenujme Děčínský Sněžník.

Jejich kroky, resp. kola a koloběžky je přesunou také do Šluknovského výběžku, kde nelze vynechat nejsevernější bod ČR – Nordkap. Nedaleko, v Jizerských horách, bude naše závodníky čekat první záchytný bod, tzv. checkpoint 1, kde se nahlásí, zaznamenají časy, posilní a pokračují dál na cestu až do Krkonoš. Na území ČR je pak čekají ještě kompletní Orlické hory a Jeseníky. V druhém zmíněném pohoří se nachází druhý checkpoint a zároveň cíl krátké trasy na 500 mil. Zde si závodníci mohou vybrat podle svého aktuálního stavu, zda skončí nebo se vydají napříč našimi východními sousedy. Po absolvování Beskyd bude závodníky čekat hraniční přechod na Slovensko do Bílých Karpat. Hor si závodníci opravdu užijí naplno.

Slovensko bude pro závodníky tohoto extrémního ultramaratonu těžké v mnoha ohledech. Závodníci za sebou budou mít již okolo tisícovky kilometrů, na checkpointu v Trenčíně to bude podle propočtů 1125 km. Součástí jejich povinné výbavy se stane rolnička, Slovensko je totiž známé hojným výskytem medvědů. Obzvlášť v okolí Tater, kudy trasa také z části prochází. Bikeři se budou potýkat i s výstupem na nejvyšší bod trasy – horu Krížnu (1574 m.n.m – Velká Fatra). Krom obrovské fyzické zátěže se jim ale dostane také úžasných panoramat a výhledů do okolí.

Cesta se bude neustále upínat na východ. Samotný závěr tohoto maratonu je situován do obce Nová Sedlica nedaleko slovensko-ukrajinských hranic. Zde na závodníky bude čekat nejen Honza Kopka a fanoušci, ale také všudypřítomný filmař Jaroslav Jindra, který nám všem zvěční tváře těch, jenž pokoří 4. ročník 1000 mil. Nepředbíhejme ale, start bude teprve za necelé dva týdny.

Skutečné zážitky z trasy nám přinesou až samotní závodníci. Již teď je jisté, že účastníky čeká cesta dlouhá 1662 km, s celkovým převýšením téměř 40 km. V tuto chvíli poskytujeme pouze malou ochutnávku toho, co čeká 120 odvážlivců, zapsaných na startovní listině. Ve fotogalerii naleznete fotografie od trasérů.

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu