Vysočina se těší na světová esa i hobbymarathonce

30.4.2014
<p>Předposlední květnový víkend mají jistě příznivci horských kol ve svém kalendáři zaškrtnut červeně. V Novém Městě na Moravě se totiž od 23. do 25. května uskuteční třetí díl letošního Světového poháru v cross country a domácí jezdci budou rozhodně patřit k favoritům na stupně vítězů. Na startu by měla být celá kompletní světová špička, jedná se o první díl seriálu v Evropě. Světový biking se v Česku představí už v úterý 20. května v Praze, kde se jako předehra Světového poháru pojede již 21. ročník populární exhibice Pražské schody. „Zúčastní se ho i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý, ale i další přední závodníci, kteří dorazí do Česka na Světový pohár. Ostatní jména si zatím necháme a prozradíme je až na tiskové konferenci k tomuto závodu,“ prozradil jeden z organizátorů pražské show Roman Čermák.</p>

Závod ve Vysočina aréně byl v posledních třech letech za sebou vyhlášen nejlepším podnikem v celém seriálu Světovém poháru. „Je velkou výzvou obhajovat ten titul nejlepšího závodu SP, chceme tuto šňůru zase prodloužit,“ řekl generální sekretář závodu Petr Vaněk. Pořadatelé se snaží každý rok přijít s něčím novým, něco vylepšit a nezaháleli ani letos. „Snažíme se vylepšit závod pro jezdce, novináře, ale pochopitelně i diváky. Letos budou mít diváci lepší možnost pohybu po trati a zjednodušili jsme příjezd tím, že parkovné bude zdarma,“ pokračoval Petr Vaněk. A zdarma bude vstup do areálu i v pátek a sobotu, platit se bude jen v neděli, na níž je stanoveno vstupné 250 korun. Změny nastávají v důsledku rozdělení SP, kdy junioři jedou samostatnou Světovou sérii. Závodů mají mladí méně a shodou okolností v kalendáři je i Nové Město, proto očekávají organizátoři hodně velký zájem. Juniorské závody se pojedou v sobotu, kdy se do programu ještě dostane závod žen U23. V pátek dopoledne bude kvalifikace sprintu, ve stejný den poté její finále a v neděli pojedou muži U23 (9:00), ženy elite (11:00) a muži elite (13:15). „Oproti loňsku jsme trať zkrátili asi o deset minut. Toho jsme docílili tím, že okruh jsme asi o třicet vteřin prodloužili a místo sedmi kol pojedou muži šest, to znamená celkem asi hodinu a půl,“ prozradil Petr Vaněk. Opětovně se závodníci i návštěvníci mohou těšit na bohatý doprovodný program. „Jednáme o možnosti letecké exhibice Red Bull Air Race,“ láká dále fanoušky horských kol na Vysočinu Petr Vaněk.

V sobotu je pro širokou veřejnost připraven maratonský závod Birell Bike Vysočina s jednotnou tratí na 53 kilometrů se startem v 9:00, na němž organizátoři očekávají 800 – 1000 startujících (registrace možná ZDE). A večer se pojede atraktivní noční závod pro amatéry, mechaniky a doprovod na něž naváže večerní party v areálu závodiště. „Naši bafíci už na to pilně trénují, v Austrálii dokonce v dešti šlapali na válcích,“ oznámil Ondřej Cink, který bere závod na Vysočině jako svůj první vrchol sezony. (registrace možná ZDE) (tz)

Přidat komentář

Klikněte zde pro vložení komentáře

Menu